stawar Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Bez żadnych konsekwencji. Ten Niemiec" to jeden z pionierów SS VT tnący właśnie zasieki. Walnęło metr od niego ale nic mu się nie stało. Za chwilę ciął zasieki dalej.
kloki Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Fajnie się ogląda, nieźle wszystko wyszło, ale moglibyście Panowie trochę bardziej kamuflować komunikację".
a.korbaczewski Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Impreza oczywiście bardzo profesjonalna i się podobała mi.
Klaus BOLS Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 panie Korbaczewski do mosinów pijesz? coś pan pod lodem 20 lat przeleżał? Juz była o mosinach i kałasznikowach gatka 500 razy. Takie są możliwości z bronią w polskiej rekonstrukcji i jeszcze kilka lat to potrwa.
a.korbaczewski Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 wiem wiemjuż mi wyjaśniono przyczyny przy okazji Powstania.
kloki Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Mosiny po polskiej stronie nie bolą tak bardzo, jak po niemieckiej. Mogą spokojnie zastąpić polskiego Mosina 91/98/25 używanego w kampanii wrześniowej w 1939 roku.
banginghunter Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Skąd FT-17 w bitwie pod Mławą w tym miejscu ?
revolt Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 tym krawiec kraje co firma od broni daje:)Poczekajmy kilka lat a nóż kilka skrzyń z mauserami 98 i 29 zawita do Polski.Rekonstrukcja w naszym kraju ewoluuje dajmy kilka sezonów by brakujące ogniwo w tej teorii pojawiło się w na naszych polach!pozdrawiam
Romuald Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Witam . W rekonstrukcjach występują coraz więcej młodych uczestników a szczególnie po stronie polskiej .Widać osoby w wieku 15 16 lat .Czy nie ma grup starszych wiekiem "?.Z jednej strony jest to plus ich zaangażowania ale w czasie bitwy o wypadek nietrudno a nieletni ......Druga sprawa Niemcy zawsze atakują w mniejszości a wygrywają starcie, bitwę - ukazuje to niemoc? lub złe wyszkolenie ?polskiej armii .A może odesłać nieletnich i wykorzystywać do dioram liczba polaków się zmniejszy i stosunek sił będzie bardziej realny .I panowie wiadomo że rezerwiści niekoniecznie się golili i mieli pozwolenie na noszenie wąsów ale nie w takiej ilości bo dla widza wygląda to że wszyscy starsi wiekiem mogli nosić wąsy . Pozdrawiam Obserwator
Horhe Napisano 30 Sierpień 2010 Napisano 30 Sierpień 2010 Spore pole do manewru dla małolatów, OPL, PCK, ZHP, kadeci, a nie na pierwszą linię. Chyle czoła organizatorowi, który pozwala na wejście na pole bitwy niepełnoletnim, przy takim piro i gęstym ogniu ślepaków.
orm26 Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Szukanie dziury w całym, jak nie ma do czego się przyczepić to jedziemy po wieku uczestników. Bravo Bravo Panowie malkontenci:)
Darda Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Romuald - a gdzie Ty tak wielu młodocianych i wąsaczy widziałeś? Bo chyba nie na Mławie!Wśród mundurowych rekonstruktorów niepełnoletnich NIE BYŁO. Owszem, dwóch czy trzech 19-to latków dość młodo wygląda...Może o GRHLC z Mławy Ci chodzi? Tyle, że oni w gęstym ogniu ślepaków" nie byli, mieli jednoznaczny i bezpieczny, oddalony od pirotechniki pas, w którym się poruszali.Wąsy. Sam je noszę, ale odtwarzałem rolę kapitana broni pancernej, więc razić to nikogo nie powinno. Wśród oficerów było jeszcze chyba dwóch wąsaczy, trzech czy czterech podoficerów (w tym jeden chorąży, a wśród szeregowych - ewidentnie rezerwistów - jeszcze może trzech. W sumie najwyżej 10 mundurowych wąsów. Jeśli NAPRAWDĘ Cię to razi, zapoznaj się z ikonografią - choćby tu: http://www.nac.gov.pl/, a powinieneś zmienić zdanie.EOT, bo już widzę, gdzie ten wątek zaczyna zmierzać.
Romuald Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Jest to w pewnym stopniu czepianie się ale dla widza (a chyba po to robicie rekonstrukcje )rzuca się to w oczy .Jest wiele wątków o niedokładne oporządzenie itd to może ktoś ma zdjęcie z Mławy lub innego pola bitwy z września 1939 r że drużyna składa się z samych 15 latków .
Darda Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Dobrze, więc jeszcze raz: podczas inscenizacji w Mławie w 2010 NIE BYŁO nieletnich rekonstruktorów w mundurach!!!Jeśli dostrzegłeś tam CAŁA DRUŻYNĘ 15-to latków, a mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z liczebności polskiej drużyny piechoty w 1939, to bądź uprzejmy wstawić ilustrującą to fotkę.Dla mnie już decydowanie koniec rozmowy, bo nie warto palców o klawiaturę ścierać. Bawcie się wesoło.
Romuald Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Wśród mundurowych rekonstruktorów niepełnoletnich NIE BYŁO" Zdjęcie z Do broni http://www.dobroni.pl/rekonstrukcja-zdjecia,48976 Czy osoba na drugim planie ma 18 lat .
Radek.s Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 To nie jest zdjęcie z tegorocznej edycji Mławy -to galeria dołączona do zaproszenia na imprezę (no chyba ,że ktoś ma wehikuł czasu i jest w stanie do zaproszenia (zwiastuna) dołączyc zdjęcia z imprezy która jeszcze sie nie odbyła)
Bartlomiej Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Co do pioniera SS VT, z którym zresztą rozmawiałem po bitwie, z polskich okopów wyglądało to dość ostro, a że rozcinał zasieki akurat naprzeciw mojego stanowiska, dobrze wszystko widziałem, i wyglądało to naprawdę niebezpiecznie. Przez parę sekund miałem pewne obawy czy wszystko z nim dobrze. Ale wyglądało to przednie ;)
Watcher Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Witam.W imieniu SRH Wrzesień 39" chciałbym podziękować za bardzo udaną imprezę. Wszystkim, a zwłaszcza kolegom z 40ppDL, należą się najwyższe wyrazy uznania za poziom organizacji zaplecza i poziom samej rekonstrukcji. Do zobaczenia za rok.St.strz. Artur Wodzyński
Mistrzu Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Drugi film z Mławy ;}http://www.youtube.com/watch?v=h4i2guwgt6I
enfield Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Tym, którzy bili sie ramie w ramie wraz MGRH II/18 pp dziekuje za wspolną walkę. Tym którzy nie byli -niech żałują, to był jeden z niewielu razy ,kiedy mozna było poczuć prawdziwy chaos wojny.Niewiele jest takich widowisk.
enfield Napisano 31 Sierpień 2010 Napisano 31 Sierpień 2010 Gratuluje organizatorom, wymagało to wiele wysiłku.
orm26 Napisano 1 Wrzesień 2010 Napisano 1 Wrzesień 2010 GRH 79 Pułku Piechoty, dziękuje kolegom z 40 pp oraz MGRH II/18 pp za wspólne przygotowania pola bitwy i wspólną walkę"PozdrawiamDariusz Krawczyk
odkrywca7 Napisano 1 Wrzesień 2010 Napisano 1 Wrzesień 2010 Wielkie słowa uznania - wspaniałe widowisko - tak właśnie widowisko a nie inscenizacja. Perfekcyjna organizacja, świetna praca rekonstruktorów. Największe uznanie należy się organizatorom za podjęcie trudnej i całkowicie anty populistycznej decyzji o zaproszeniu wyłącznie doświadczonych grup i rezygnacje praktyki - kto przyjedzie weźmie udział. Jeden z moich kolegów rekonstruktorów mówi o tym już kilka lat przysparzając sobie masę wrogów ale ma całkowitą rację . To organizator odpowiadający za wydanie pieniędzy sponsora powinien decydować kogo wybiera do realizacji widowiska. Pospolite ruszenie powinno skończyć się już dawno zgodnie z hasłem chcesz aby twoja GRH brała udział - pokaz jej wysoki poziom, odpowiedzialność i poważne podejście. Realizacja widowiska to nie jest impreza integracyjna rekonstruktorów - tylko wykonanie zleconego przez organizatora zadania. W Mławie było wyraźnie widać , że zapanowano nad tym i wyszło to na zdrowie wszystkim zaangażowanym, a przede wszystkim podniosło jakość samej imprezy. A obrażeni i niezadowoleni będą zawsze.
maciek_zagroba Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Tu ciekawa galeria: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=160815
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.