manierka Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Napisano 15 Lipiec 2010 witam jak w tytule dł ok 20cmsrednica otworu do odlewu ok 17mmktoś moze cos wiecej wie od czego to może być i jaki okres znalezione na stryszku starego domupozdrawiam
manierka Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Napisano 15 Lipiec 2010 witam jak w tytule dł ok 20cmsrednica otworu do odlewu ok 17mmktoś moze cos wiecej wie od czego to może być i jaki okres znalezione na stryszku starego domupozdrawiam
manierka Napisano 17 Lipiec 2010 Autor Napisano 17 Lipiec 2010 nie widze nic w srodku jest gładko szew pewnie bedzie po środku w miejscu łączenia obu stron no i wlewka do odcięcia
manierka Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Napisano 15 Lipiec 2010 jesteś pewien dostałem to od faceta mieszkajacego w poblizu rawicza za browarka ja tak obstawiałem na 19w bo starsze to raczej nie bo za mało zdobione pozdr
manierka Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Napisano 15 Lipiec 2010 czy to wojskowe czy cywilne? moze ktos ma cos podobnego pozdr?
zukuri Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Pisząc o otworze do wlewu" masz na myśli kulę odlaną w tej kokili, czy rzeczywiście mierzyłeś tylko średnicę jej wlewu ?Jeśli z tej kulolejki wychodzi kula o kalibrze ok. 17 mm, to jest to kaliber ok. 0,670 - 0,690 cala.Pozdrawiam, Piotr.
muchomor Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Fajny fant,najlepiej żebyś odlał kulę z ołowiu i podał jej dokładną średnicę,a co do kul to wygląda to tak:1.)kaliber kuli 16-16.5 mm-karabiny, karabinki i pistolety francuskie.2.)kaliber kuli 17-17.6 mm-karabiny pruskie(kule 16.98 mm i 17.65 mm),karabiny austriackie-(kule 17.2 mm),karabiny saskie -(kule 17.65 mm).
zukuri Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 ... i jeszcze jedno- w okolicach Powstania Styczniowego armie używały już nowocześniejszych pocisków typu Minie.Gała" to raczej okres wcześniejszy (np. karabin wojen napoleońskich AN IX ładowany był właśnie gałą" i miał on kaliber 17,11 mm.)Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 19 Lipiec 2010 Napisano 19 Lipiec 2010 Niestety, raczej sprzęt myśliwski...Pozdrawiam, Piotr.
muchomor Napisano 18 Lipiec 2010 Napisano 18 Lipiec 2010 Jaka znowu bruzda?,wykopałem sporo kul Francuskich,karabinowych i pistoletowych i nie było na nich żadnej bruzdy.
muchomor Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Zajrzyj do tego wątku:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=651332#829724,tam masz kalibry kul strzeleckich i nie tylko i przez kogo były stosowane.
sza.man Napisano 17 Lipiec 2010 Napisano 17 Lipiec 2010 tu jest francuskaplanasza pochodzi z napoleon.gery.pl
sza.man Napisano 18 Lipiec 2010 Napisano 18 Lipiec 2010 Zdecydowana większość francuskich kul karabinowych ma dwa rowki.Jeden, to pozostałość po łączeniu formy, nie wiem po co był ten drugi. Być może chodziło o jakąć symetrię kuli albo łatwiejsze odróżnienie jej od podobnej wielkości kul rosyjskich lub pruskich.Przypadkowe załadowanie kuli rosyjskiej -większej od francuskiej o niecałe 2 mm- mogłoby sprawić, że karabin strzeliłby do tyłu.Ale to już takie moje gdybanie.Brak jakiejkolwiek bruzdy jest charakterystyczny dla mocno spatynowanych kul (tych białych).Podejrzewam, że po prostu czas je zeżarł, ale wcześniej były.Co ciekawe, w obozach francuskich znajduję czasem kawałki kul karabinowych przeciętych dokładnie wzdłóż tych rowków.Nie wiem kto i po co ciął kule na ćwiartki,ale mam już takich kilkanaście.
Cyrograf15 Napisano 18 Lipiec 2010 Napisano 18 Lipiec 2010 Chciałbym zobaczyć fotke takiej kuli z rowkami. Normalnie mogą być dwa rodzaje niedokładności pozostałe po formie. Jeden to pierścień z łączenia kokili, dwa to nadlewka pozostała po kanale wlewowym do formy. W woli ścisłości nie jesteś wstanie wbić kuli 2mm większej od lufy. Gdyby się jednak udało wbić młotem to nic się złego nie stanie. Rewolwery odprzodowe ładuje się nadkalibrowymi kulami. Przy ładowaniu ścina się kawałek kuli i zostaje taki ołowiany pierścionek.Wojtek
zukuri Napisano 17 Lipiec 2010 Napisano 17 Lipiec 2010 Tak z czystej ciekawości – do czego potrzebna była ta wypukła bruzda na francuskiej kuli ?W ładowaniu i uszczelnianiu raczej chyba nie pomagała, w jej cudowne właściwości aerodynamiczne też jakoś uwierzyć nie mogę …Pozdrawiam, Piotr.
manierka Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Napisano 15 Lipiec 2010 dzieki za informacje jak znajde czas to zrobie nowe foty i dodam moze jutro bede musiał troszke popracowac nad tym bo zasniedziałe troszke ale sie da uruchomic obiecuje ze jak sie wszystko wyklaruje to odleje kule i podam jej parametry to co pisałem wymiary to srednica otworu na kule w tym przyzadzie zmiezyłem sówmiarką pozdrawiam moze ktos cos takiego ma lub widział i może dokładniej powiedziec jaka to armia jak by co to prosze o info pozdrawiam i dzieki za wszystko
sza.man Napisano 18 Lipiec 2010 Napisano 18 Lipiec 2010 Obiecuję wrzucić fotki kul, ale prawdopodobnie uda się je wykonać dopiero na przyszły weekend.
jacenty2004 Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Tyle ludzi strzelało z takiej odprzodowej broni ... takie czasy były i technika. dlaczego wojsko ? dobre wykonanie tego sprzętu... to takie dla dziedzica żeby sobie sieknął do jelonka jak mu się nudzi z broni czarno prochowej :) chociaż już parę innych Mauserów myśliwskich miał .Ale może to i sam Napoleon sobie kulki odlewał .
muchomor Napisano 18 Lipiec 2010 Napisano 18 Lipiec 2010 Cytat:Brak jakiejkolwiek bruzdy jest charakterystyczny dla mocno spatynowanych kul (tych białych)."Faktycznie te kule znalezione przeze mnie są iałe" i nie ma na nich żadnych bruzd,może faktycznie czas zeżarł te bruzdy,ale nie byłbym tego taki pewien,zdaje mi się,że ta iel"to po prostu kamień osadzający się przez 200 lat na kuli zalegającej w ziemi.Ja natomiast natknąłem się na kule z wyżłobionym prawdopodobnie za pomocą noża krzyżem prawosławnym na kuli,czyżby znaczono kule?
Pytanie
manierka
witam jak w tytule dł ok 20cm
srednica otworu do odlewu ok 17mm
ktoś moze cos wiecej wie od czego to może być i jaki okres znalezione na stryszku starego domu
pozdrawiam
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.