adek_ Napisano 14 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2010 dzis jadąc samochodem w RMF FM uslyszalem tego newsa:..http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-prowadzili-nielegalne-wykopaliska,nId,288325Policja w Łódzkiem zatrzymała dwóch mężczyzn, którzy nielegalnie prowadzili wykopaliska. 31-latek prowadził poszukiwania zabytkowych przedmiotów w okolicach Tuszyna i Brzezin. Wykopywał je z ziemi i zabierał do domu, swoją kolekcją chwalił się na portalu internetowym dla poszukiwaczy skarbów.W mieszkaniu mężczyzny znaleziono wykrywacz metalu, a także 80 monet z XV, XVII i XIX wieku oraz z okresu międzywojennego, fragment sierpa z brązu z okresu rzymskiego, medaliki z wizerunkami świętych i guziki od mundurów wojskowych. Policja ustaliła, że w nielegalnych poszukiwaniach 31-latkowi towarzyszył jego o rok młodszy kolega. Z kolei w jego mieszkaniu znaleziono zabytkową misę oraz hełm i menażkę wojskową z kampanii wrześniowej. Ujawniono także amunicję wojskową i wydruki map satelitarnych z okolic Tuszyna. Jak informuje policja, zabezpieczone przedmioty zostaną przebadane przez biegłego archeologa. Jeśli okaże się, że przedmioty są zabytkami, mężczyznom może grozić kara do 10 lat więzienia."...Ciekawie z którego portalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 to chyba to...http://www.odkrywca.pl/nasze-pierwsze-odkrycia,668252.html#668252 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Dalej się chwalcie co wykopaliście, co chwile jakieś posty moje trafie itp a tam kilka łusek od pepeszy a ludzie jeszcze odpisują super fanty itp, jakbym był na naszej klasie i czytał komentarze do zdjęć... a potem wjazdy na chate są. Żenada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Pawlik trafiłeś,to będzie to,zabi niestety ma rację,nie ma co się chwalić,bo jak widać kończy się to smutno dla chwalącego się.Radzę zachować ostrożność,Policja czuwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Dobra myśl. Może wreszcie na Forum nie trzeba będzie oglądać 10000 łusek i guzików tygodniowo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Jacenty to co ty chcesz oglądać tu? Gołe baby? Skoro łuski i guziki beee to pochwal się co tam masz i czym się interesujesz???P:ozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 lepiej niech nie pokazuje,bo usłyszymy w RMF FM o kolejnym zatrzymaniu:} pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 No fakt;) Ciekawe czy w RM tez by gadali?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Niedługo to za samą wiedzę będą zamykać!!!! Pokichany kraj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 kiedyś czytałem starą prasę z lat 50 i w tabelce pisało o gościu z podlasia,który za posiadanie broni,był to jakiś karabin maszynowy,nazwy nie pamiętam,to władza skazała go na 15 lat paki.a teraz za miskie można dostać 5. więdz, walczymy dalej,z komuną i ubekami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Nie wincie policjantow-oni sa tylko wykonawcami.To zlecenie archeo.Pozdrawiam Vorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Komentarze w tym artykule z linku wskazują na to ,że wszyscy są z tego dumni ,że policja zatrzymała kolekcjonerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Nie kolego, nikt tutaj nie jest dumny, jeżeli ktoś siedzi w temacie zna realia jakie panują w naszym kraju, niestety komuna jest dalej tylko inaczej się to nazywa, jesteśmy sto lat za murzynami jak to się mówi potocznie jeśli chodzi o prawodawstwo w tym kierunku, dlatego głupotą jest pokazywać na forach internetowych które są na mase inwigilowane swoje kolekcje i Ci co wpadli sami są sobie winni, pomimo tego że tak naprawde nic nie zrobili, tylko czy dla pochwalenia się paroma guzikami i łuskami warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Cosik mi się widzi,że zbliża się Ostateczne rozwiązanie kwestii poszukiwaczy".Vorax,masz rację,to ludzie" z archeo wszystko nakręcają,wyszukują ofiary,kapują" glinom którzy wykonująrudną robotę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Melinować fanty i się nie chwalić:) Proste...Pozdrawiam..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleeberczyk Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Niby tak, ale za co go zatrzymali ?? za wykrywacz hełm i menażkę. No i jakąś tam lipną miskę?? dajcie spokój. Nie takie rzeczy znajdują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Generalnie wyglada to tak ze cokolwiek zostanie wykopane z ziemi nalezy zaniesc do konserwatora zabytkow.Takze osoby kopiace ogrodki dzialkowe (w tym takze rodziny archeo czy rodziny policjantow) wykopujace cokolwiek z ziemi nawet stary gwozdz powinny zaniesc go do konserwatora zabytkow aby okreslil czy nie jest to zabytek.Nie zglaszajac tego lamia prawo.Generalnie wszyscy Polacy majacy stycznosc z zimia (a sa ich miliony) popelniaja przestepstwo.Dlatego tez musi dojsc do sytuacji ekstremalnych aby ta kwestia prawna zostala raz na zawsze uregulowana wdg zasad zdrowego rozsadku.Takie sytacje ekstremalne wlasnie sie rozpoczely.Dopiero po nich nastapia normalne uregulowania prawnePozdrawiam Vorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 nie z zima a ziemia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Cowboys,ja narazie tu nie widzę żeby ktoś tu chwalił,za ten czyn.a co do archeologów,to widać że nie maja nic innego do roboty,za kasę podatników pierdołami się zajmóją,zamiast brać się do łopaty i ruszyś w tern.ostatnio wyczytałem pewną ciekawostke że w pewnej miejscowości,dobrze mi znanej są ślady po starym grodzisku.w latach 30,pewien znany niemiecki archeolog,przeprowadzał wykopaliska na tym terenie i wykopał pewne eksponaty.z tego co mi wiadomo to od wojny,żaden archeolog tym sie nie zainteresował.właściciel tej ziemi ostatnio równał sobie ten pagórek.więdz panowie archeolodzy,bo napewno to czytają,weście się do roboty,a nie siedzicie za kompem i pokazujecie jacy wy to jesteście bohaterami ostatniej akcji.i uzupełniacie kolekcje zachodnich kolekcjonerów.chyba że macie aż tak wielki sentyment do łusek i guzików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 atylla :po co te puste odezwy do archeologow? Ta kwestie powinno poruszyc spoleczenstwo tak aby rzadzacy dostrzegli jej absurd i wprowadzili odpowiednie modyfikacje prawne.Takie modyfikacje pozwola nie robic z policji idiotow(mimo wszystko ci ludzie tez maja sumienie i chca robic cos pozytecznego a nie zajmowac sie pierdolami)Duza grupa archeologow ma spaczone podejscie do rzeczywistosci i przedmiotow w ziemi. Nie mozna pozwolic aby oni wprowadzali tak naprawde chaos w kraju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 znając trochę forum wiem ,że jeden pokaże gołą babę ,a 200 kawałek ucha z prośbą o identyfikację czy to kobity czy chłopa :) i tak tu to wygląda :) na 1 bagnet przypada 200 łusek i guzików ,złomek pistolca - 500 łusek , kawałek lufy- 1000 łusek mausera albo mosina do identyfikacji ... o czołgu i samolocie nie piszę ,bo za dużo zer do wklepania wyjdzie :))) Forum jest fajowskie ,bo zajmuje się historią i techniką wojskową ,a nie nowymi modelami męskich stringów :) ... a co do tego co kto ma ? chłopaki czy jak ktoś lubi i trochę umie liczyć to od razu znaczy ,że na koncie bankowym musi mieć miliony ? oj chyba nie :)nawet matematycy na wyżsych uczelniach tyle nie zarabiają :)A ja pazerny nie jestem i nie muszę mieć ...wystarczy ,że znam takich którzy mają i kiedy chcę to sobie mogę popatrzeć, dotknąć , skorzystać , służyć radą i zapytać się jak czegoś nie wiem. I dlatego jak widzę naszą władzę to nie sikam ze strachu tylko zdejmuję nogę z gazu żeby mi punktów nie władowali za przekroczenie prędkości ,bo w innych wypadkach to oni jako państwowa służba opłacana z moich podatków są dla mnie ,a nie odwrotnie i wkurza mnie jak zajmują się pierdołami zamiast bandziorów i mafiozów od milionowych przekrętów łapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 jacenty:nie rozumiesz...policja jest WYKONAWCA ...dostaja zlecenie ODGORNE np na wniosek archeo i wtedy atakuja bo MUSZA.Normalnie takie pierdoly jak wyciaganie jakiegos zelastwa z ziemi ich nie interesuja.(chyba ze to urwipałki czy inny syf) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Kopie w ziemi od 1997 roku i od tego czasu żadnego archeologa na moim terenie nie widziałem! Na co mam czekać?Dobrzy polscy archeolodzy pracują w Egipcie albo szukają dinozaurów w Mongolii.Jeśli chodzi o czasy nowożytne to mam większa wiedzę od Nich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 Nadwojciech:no i co z tego ze masz wieksza wiedze?Za Toba stoi wiedza a za nimi PRAWO.Kto wygrywa na ten moment? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 14 Lipiec 2010 Share Napisano 14 Lipiec 2010 to może szanowne MO by dostało odgórne zlecenie,zabespieczenia urwiłapek w lasach i nie tylko,bo wala się tego od groma.szkoda grzybiaży :} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.