Skocz do zawartości

Panzerfaust czy bezpieczny ??

Hagen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich
Ostatnio znalazłem Panzerfausta a dokładnie rurę po nim
bez głowicy kumulacyjnej
jednak pewna rzecz mnie martwi otóż panzerfaust jest w środku jak by zamknięty
Patrząc na plany znalazłem że może być to przedłużenie kieliszka (lotki itp)
i tu moje pytanie czy można to po prostu tak wyciągnąć z tego Panzerfausta bez obawy czy lepiej to zostawić
Czy ktoś juz coś takiego wyciągał ??
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za eklamę" ;)

Jak zobaczysz te zdjęcia z panzerfaustem to zjedź trochę na dół i między zdjęciem z hełmem M-42 a zdjęciem z ładownicą jest zdjęcie tego co wypadło z tego panzerfausta.Użyłem do tego wody z szlaucha pod ciśnieniem.Mój panzerfaust to była wersja 100 i miała 2 ładunki.Na szczęście oba wyleciały.
Napisano

Ładunek miotający w rurze to pikuś... Najgorszy jest detonator w kielichu. Jeśli kolega ma tam pusto to jest wszystko ok. Zaznaczyłem niebezpieczny element. Teoretycznie mógł być w niego nie uzbrojony. Pozdrawiam

Napisano
Miałem kilka rur w swoim życiu i napisze szczerze, że wszystkie były bezpieczne. Jak dany egzemplarz wyjdzie bez gruchy" to jest ok. Można piaskować... Trawić w kwasie itd. Pozdrawiam
Napisano
nie nie ma tego detonatora
czyli ten łądunek miotający nie jest groźny tak ??
i można go wypchnac" z rury dzieki wodzie Pod cisnieniem ??
Dzięki za wszelkie informacje ;]
pozdrawiam
Napisano
Jakby paru pasjonatów" trochę poczytało zamiast od razu targać do chałupy wszystko co uda się wykopać nie mając pojęcia co im może urwać łeb , czego lepiej nie ruszać i za co może ich odwiedzić policja to ja nie wiem czy śmiać się czy płakać ? :) PUSTA rura to pusta rura ,ale wszystkie prochy ,trotyle ,spłonki i inne takie są BE - O CZYM NA TYM FORUM BĘBNI SIĘ OD LAT ! na próżno ,bo chyba nikt z lenistwa tego nie czyta , a potem się dziwi :)
Napisano
Nie całkiem tak kolego Tomala Kikol,mianowicie za rurę wystrzeloną uważamy rurę pustą w środku.Czyli pozbawioną materiału miotającego,w postaci papierowej tuby z prochem strzelniczym,i zbitej spłonki.Omawiana rura ma materiał miotający w środku i najpewniej nie zbitą spłonkę,więc podlega pod ustawę o broni i amunicji.I grzebanie w takiej rurze,może skończyć się tragicznie.
Napisano
Podlega z ładunkiem.... Beż nie podlega i nie jest istotną częścią broni wedle ustawy... Pokarz mi kolego gdzie jest rura od panzerfausta wymieniona w ustawie??? Wystrzelony panzerfaust to zwykła rura-kawał złomu. Pozdrawiam
Napisano
Kolega Hagen napisał,cytuję ie nie ma tego detonatora
czyli ten łądunek miotający nie jest groźny tak ??
i można go "wypchnac z rury dzieki wodzie Pod cisnieniem ??
Dzięki za wszelkie informacje ;]
pozdrawiam"Czyli o ile dobrze zrozumiałem,w rurze jest coś.Można się domyślać iż jest to materiał miotający.Najprostszym sposobem,aby dowiedzieć się czy rura jest uzbrojona,jest sprawdzenie spłonki.Jeżeli jest zbita,to znalezisko jest bezpieczne.Jeżeli nie,można domniemywać iż w środku,znajduje się materiał miotający.
Napisano
Jest to broń miotająca wiec jak pusta rura to bezpieczna..."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bro%C5%84_miotaj%C4%85ca

Nie sposób cały czas Cię sprawdzać i upominać.
Radzę nie doradzać innym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie