Skocz do zawartości

Stalowy król do konserwacji

Ostoja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nabyłem jakis czas temu stalową łuskę KwK 43 L/71 88 x 822 (Koenigstiger).
Zdrowa stal z zewnatrz ale problem jest od wewnatrz.
Moje pytanie jest takie: w jaki sposob wyczyscic i zakonserwowac łuskę od środka. Dodam ze w srodku wysmarowana" jest jakas zaschnieta mazią (cos a la dziegieć). Byc moze cos było w niej spalane. Rdzy nie zauwazyłem ale przykro z niej śmierdzi. Jest to dość rzadki fant i chcialbym ją zrobic a glanc".

Skoro są wżery wewnątrz to ja bym zrobił tak jak radzi kolega Cyrograf plus do tego jeszcze elektroliza. Nalej do środka roztwór NaOH i włóż elektrodę w taki sposób aby nie stykała się ze ściankami łuski (wiadomo czemu). Wystarczy na obu końcach elektrody dać jakieś elementy np. z tworzywa sztucznego nieprzewodzącego prądu aby w ten sposób odizolować ją od fanta i heja. Potem wyszorować szczotą z twardym włosiem, dobrze wypłukać, zakonserwować i gitara.

pzdr

Nie, wżery sa u podstawy łuski na zewnatrz. W srodku lepka maź zapobiegła korozji ale za to śmierdzi. A w zasadzie juz nie śmierdzi, bo przepłukałem rozpuszczalnikiem. Teraz tylko farba i środek mam gotowy. Na zewnatrz położe lakier.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie