Jump to content
  • 0

Emblemat-szarotka Geb.Jag. WH

abcd

Question

Posted

Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej .

19 answers to this question

Recommended Posts

Posted

Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej .

Posted
Moja szarotka do takich celów jest nieco przyduża http://www.muenzauktion.com/huesken/pic/43236.jpg
Posted
cytat:
Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej ."

Szarotka po prawej nie ma nic wspólnego z szarotkami noszonymi z boku czapki polowej (górskiej) WH.

Szarotka po lewej to właśnie standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej", tylko ma ułamaną łodyżkę.
Posted
Tutaj fotka pokazująca dwie wersje szarotki na czapkę - z lewej strony budeswehra powojenna, z praqwej oryginał Wehrmachtu. Wyraźnie widać tu podobieństwo z tą po lewej na Twojej fotce (lekko przekręcona jest).

http://i1004.photobucket.com/albums/af166/Hochgebirgsjaeger/KISERSTUFF/BW_Wehrmacht_Edelweiss.jpg
Posted
Obie pochodzą z Dolnego Sląska, z miejsca byłego sowieckiego punktu zbornego dla jeńców niemieckich w 45 r.,w takim razie co to za szarotka po prawej (aluminiowa) .
Posted
Faktycznie w aluminiowej brak dziur do przyszycia,czyżby było to cywilne gówno z jakiegoś ˝alpejskiego souveniru˝,została odnaleziona z militariami ,lecz może to zbieg okolicznośći
Posted

Przepraszam z góry że się podłączam ze swoją szarotką. Ale posiadam jedną w swojej kolekcji i nigdzie takiej drugiej nie widziałem. Może ktoś mi coś o niej powie. Wszystkie inne są troszkę mniejsze i szersze. Ta jest szczupła i wyższa. Jej wysokość to 5,5 cm a szerokość 2,5 cm. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Posted
Ładna i mało znana :)

Szarotka noszona na czapce 'policyjnej' przez niektóre oddziały SA i NSKK w regionach alpejskich.

Wg kodu M1/159 producent odznaki to - Hans Doppler, Wels (Wels leży w górzystej części dziś Austrii).
Posted
Może moja aluminiówka ze zdjącia choć nie ma na odwrocie RZMki to też podobne SA mańskie klimaty , wymiar i wykonanie zbliżone 4,5/2,5 cm,na odwrocie mogła mieć druty mocującę które odpadły.
Posted

oto rewers,w okolicy skąd pochodzą moje egzemplarze w 45 przewalał się 5 korpus górski SS z popłuczynami cząści dywizji Prinz Eugen,na terenie gdzie były szarotki kilka lat temu pojawiła się nawet blacha pułku strzelców górskich SS PE.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information