Skocz do zawartości
  • 0

Emblemat-szarotka Geb.Jag. WH

abcd

Pytanie

Napisano

Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej .

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej .

Napisano
cytat:
Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej ."

Szarotka po prawej nie ma nic wspólnego z szarotkami noszonymi z boku czapki polowej (górskiej) WH.

Szarotka po lewej to właśnie standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej", tylko ma ułamaną łodyżkę.
Napisano
Tutaj fotka pokazująca dwie wersje szarotki na czapkę - z lewej strony budeswehra powojenna, z praqwej oryginał Wehrmachtu. Wyraźnie widać tu podobieństwo z tą po lewej na Twojej fotce (lekko przekręcona jest).

http://i1004.photobucket.com/albums/af166/Hochgebirgsjaeger/KISERSTUFF/BW_Wehrmacht_Edelweiss.jpg
Napisano
Obie pochodzą z Dolnego Sląska, z miejsca byłego sowieckiego punktu zbornego dla jeńców niemieckich w 45 r.,w takim razie co to za szarotka po prawej (aluminiowa) .
Napisano
Faktycznie w aluminiowej brak dziur do przyszycia,czyżby było to cywilne gówno z jakiegoś ˝alpejskiego souveniru˝,została odnaleziona z militariami ,lecz może to zbieg okolicznośći
Napisano

Przepraszam z góry że się podłączam ze swoją szarotką. Ale posiadam jedną w swojej kolekcji i nigdzie takiej drugiej nie widziałem. Może ktoś mi coś o niej powie. Wszystkie inne są troszkę mniejsze i szersze. Ta jest szczupła i wyższa. Jej wysokość to 5,5 cm a szerokość 2,5 cm. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano
Ładna i mało znana :)

Szarotka noszona na czapce 'policyjnej' przez niektóre oddziały SA i NSKK w regionach alpejskich.

Wg kodu M1/159 producent odznaki to - Hans Doppler, Wels (Wels leży w górzystej części dziś Austrii).
Napisano
Może moja aluminiówka ze zdjącia choć nie ma na odwrocie RZMki to też podobne SA mańskie klimaty , wymiar i wykonanie zbliżone 4,5/2,5 cm,na odwrocie mogła mieć druty mocującę które odpadły.
Napisano

oto rewers,w okolicy skąd pochodzą moje egzemplarze w 45 przewalał się 5 korpus górski SS z popłuczynami cząści dywizji Prinz Eugen,na terenie gdzie były szarotki kilka lat temu pojawiła się nawet blacha pułku strzelców górskich SS PE.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie