abcd Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Napisano 28 Czerwiec 2010 Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej .
abcd Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Napisano 28 Czerwiec 2010 Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej .
abcd Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Napisano 28 Czerwiec 2010 Moja szarotka do takich celów jest nieco przyduża http://www.muenzauktion.com/huesken/pic/43236.jpg
mario33 Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 cytat:Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej ."Szarotka po prawej nie ma nic wspólnego z szarotkami noszonymi z boku czapki polowej (górskiej) WH.Szarotka po lewej to właśnie standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej", tylko ma ułamaną łodyżkę.
mario33 Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 Tutaj fotka pokazująca dwie wersje szarotki na czapkę - z lewej strony budeswehra powojenna, z praqwej oryginał Wehrmachtu. Wyraźnie widać tu podobieństwo z tą po lewej na Twojej fotce (lekko przekręcona jest).http://i1004.photobucket.com/albums/af166/Hochgebirgsjaeger/KISERSTUFF/BW_Wehrmacht_Edelweiss.jpg
abcd Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Napisano 28 Czerwiec 2010 Obie pochodzą z Dolnego Sląska, z miejsca byłego sowieckiego punktu zbornego dla jeńców niemieckich w 45 r.,w takim razie co to za szarotka po prawej (aluminiowa) .
abcd Napisano 28 Czerwiec 2010 Autor Napisano 28 Czerwiec 2010 Faktycznie w aluminiowej brak dziur do przyszycia,czyżby było to cywilne gówno z jakiegoś ˝alpejskiego souveniru˝,została odnaleziona z militariami ,lecz może to zbieg okolicznośći
Adam293 Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 Przepraszam z góry że się podłączam ze swoją szarotką. Ale posiadam jedną w swojej kolekcji i nigdzie takiej drugiej nie widziałem. Może ktoś mi coś o niej powie. Wszystkie inne są troszkę mniejsze i szersze. Ta jest szczupła i wyższa. Jej wysokość to 5,5 cm a szerokość 2,5 cm. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Adam293 Napisano 28 Czerwiec 2010 Napisano 28 Czerwiec 2010 jeszcze sygnaturka. trochę kiepsko widać, ale RZM M1/159. części syg. nie widać gdyż jest pod zawieszką
mario33 Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 Ładna i mało znana :)Szarotka noszona na czapce 'policyjnej' przez niektóre oddziały SA i NSKK w regionach alpejskich.Wg kodu M1/159 producent odznaki to - Hans Doppler, Wels (Wels leży w górzystej części dziś Austrii).
abcd Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Napisano 29 Czerwiec 2010 Może moja aluminiówka ze zdjącia choć nie ma na odwrocie RZMki to też podobne SA mańskie klimaty , wymiar i wykonanie zbliżone 4,5/2,5 cm,na odwrocie mogła mieć druty mocującę które odpadły.
abcd Napisano 29 Czerwiec 2010 Autor Napisano 29 Czerwiec 2010 oto rewers,w okolicy skąd pochodzą moje egzemplarze w 45 przewalał się 5 korpus górski SS z popłuczynami cząści dywizji Prinz Eugen,na terenie gdzie były szarotki kilka lat temu pojawiła się nawet blacha pułku strzelców górskich SS PE.
Adam293 Napisano 29 Czerwiec 2010 Napisano 29 Czerwiec 2010 Yhm to dzięki za odpowiedź. A czy może posiadasz jakieś zdjęcia gdzie widnieje ta moja szarotka ?
Pytanie
abcd
Co to za szarotka na zdjęciu po lewej,bardzo podobne noszono na okrągłych czapkach garnizonowych pomiądzy orłem i ¨kapustą¨ lecz ta jest nieco za duża (prawie 4 cm. wysokośći),po prawej standardowy emblemat noszony z boku czapki polowej .
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.