Jump to content
  • 0

drewniany stożek...zgrzeblo?

theurge

Question

Posted

Porzadkujac stara komorkę, wpadło mi w rece takie...coś.
Dlugosc ok 30 cm, stozek i walec wykonane sa z drewna i nabijane stalowymi(?) kolcami, okucia mosiezne. Okuty jest rowniez czubek stozka.
Przypuszczam ze to czesc jakiejs maszyny tkackiej, na co wskazuje bardzo staranne wykonanie calosci, jednak przegladajac w sieci rozne zdjecia nie trafilem na podobny element...
Moze ktos ma pomysl?

7 answers to this question

Recommended Posts

Posted

Porzadkujac stara komorkę, wpadło mi w rece takie...coś.
Dlugosc ok 30 cm, stozek i walec wykonane sa z drewna i nabijane stalowymi(?) kolcami, okucia mosiezne. Okuty jest rowniez czubek stozka.
Przypuszczam ze to czesc jakiejs maszyny tkackiej, na co wskazuje bardzo staranne wykonanie calosci, jednak przegladajac w sieci rozne zdjecia nie trafilem na podobny element...
Moze ktos ma pomysl?

Posted
Czyzby nikt nie mial pomyslu?

Ja sam mam kilka koncepcji:
1. fragment maszyny(kolowrotka?) do rozdzielania/czesania jakichs wlokien (za tym przemawia porzadne wykonanie i stalowa oś, widoczna posrodku)
2. obrotowa szczotka druciana (raczej nie bo wystajace z drewna kolce" sa sztywne)
3. wycior do lufy (ale raczej nie bo z zadnej strony nie widac sladow mocowania trzonka)
4. jakis sprzet koński" do czesania/drapania/czyszczenia kopyt
Posted
Wycior powiadasz??
Tez mi to wpadlo do glowy, tylko ze nie znalazlem sladow mocowania trzonka, wiec uznalem za malo prawdopodobne. Masz moze jakis rysunek albo zdjecie jak to wygladalo w calosci?
Posted
Zdecydowanie wycior, dzieki Kolego Blitzkrieg :)
Nie spodziewalem sie militarnego pochodzenia tego wynalazku. Natomiast mysl o jakims sprzecie sado-maso byla pierwszym pomyslem gdy to zobaczylem ;D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information