Skocz do zawartości
  • 0

drewniany stożek...zgrzeblo?

theurge

Pytanie

Napisano

Porzadkujac stara komorkę, wpadło mi w rece takie...coś.
Dlugosc ok 30 cm, stozek i walec wykonane sa z drewna i nabijane stalowymi(?) kolcami, okucia mosiezne. Okuty jest rowniez czubek stozka.
Przypuszczam ze to czesc jakiejs maszyny tkackiej, na co wskazuje bardzo staranne wykonanie calosci, jednak przegladajac w sieci rozne zdjecia nie trafilem na podobny element...
Moze ktos ma pomysl?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Porzadkujac stara komorkę, wpadło mi w rece takie...coś.
Dlugosc ok 30 cm, stozek i walec wykonane sa z drewna i nabijane stalowymi(?) kolcami, okucia mosiezne. Okuty jest rowniez czubek stozka.
Przypuszczam ze to czesc jakiejs maszyny tkackiej, na co wskazuje bardzo staranne wykonanie calosci, jednak przegladajac w sieci rozne zdjecia nie trafilem na podobny element...
Moze ktos ma pomysl?

Napisano
Czyzby nikt nie mial pomyslu?

Ja sam mam kilka koncepcji:
1. fragment maszyny(kolowrotka?) do rozdzielania/czesania jakichs wlokien (za tym przemawia porzadne wykonanie i stalowa oś, widoczna posrodku)
2. obrotowa szczotka druciana (raczej nie bo wystajace z drewna kolce" sa sztywne)
3. wycior do lufy (ale raczej nie bo z zadnej strony nie widac sladow mocowania trzonka)
4. jakis sprzet koński" do czesania/drapania/czyszczenia kopyt
Napisano
Wycior powiadasz??
Tez mi to wpadlo do glowy, tylko ze nie znalazlem sladow mocowania trzonka, wiec uznalem za malo prawdopodobne. Masz moze jakis rysunek albo zdjecie jak to wygladalo w calosci?
Napisano
Zdecydowanie wycior, dzieki Kolego Blitzkrieg :)
Nie spodziewalem sie militarnego pochodzenia tego wynalazku. Natomiast mysl o jakims sprzecie sado-maso byla pierwszym pomyslem gdy to zobaczylem ;D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie