Skocz do zawartości
  • 0

orzełek wz19(?)prl,i znaczek łączności?

Hebda

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hehe:)dzieki:)
może jutro,choć ma padać więc pewnie jutro dam sobie spokój.
szkoda że niewiele zostało z korony,
Zgadnij gdzie wyszedł..
dosłownie 2długości saperki od drzewa gdzie sas trafiłe te łuski niemieckie i Polskie NN :)
ja bym się załamał:)
Napisano
Paweł888,
Polecam zapoznać się z http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t=14083

Możesz zaobserwować że orzełki wz. 19 mają różną ilość gwoździ". Często trafiają się te liczące po 21,20 a nawet 16 gwoździ...
Pozdrawiam
Napisano
Mea Culpa, znaczek pewnie przywędrował z Zegrza :)
Teraz mogę pogratulować.
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/s7306866.jpg
To również z wczoraj.Przekrój przedmiotów w tamtym miejscu jest niezły to trzeba przyznać:)
<pozdro
Napisano
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum3/dziadziu.jpg

znalazłem na forum zdjęcie radiotelegrafisty:)
znaczek co prawda to naszywka,ale identyczny,mozna przyjąc że były wersje metalowe:)
sprawa się wyjaśniła:)
Napisano

8 ostatnie.
w kawałkach ale ujdzie:)

temat można uznać za zakończony:)
dziękuję kolegom którzy pomogli zidentyfikować:)
zdrów
i wesołych!

Napisano
Witam. Artykuł na temat godeł łączności był w 1 numerze Archeologii Wojskowej z '92 roku. W numerze drugim był do niego suplement z fotką odznaki którą zamieścił Stock. Określona jest jako odznaka radiotelegrafisty Wojsk Wielkopolskich. Pzdr.

PS. Jakby coś mogę podesłać skany artykułu.
Napisano
Żołnierz ze zdjęcia to telegrafista nie radiotelegrafista Hebda:).Godło radiotelegrafisty powinno mieć wplątaną litere R w litere T i obydwie litery powinny być nieco mniejsze.Oczywiście były wersje metalowe obydwu emblematów.Pzdr
Napisano
stock84 odgrzałeś kotleta:)
masz może jakieś foto na którym widać emblemat taki jak mój,metalowy?
szukaliśmy ale nigdzie nie potrafię trafić,same haftowane:/
zdrów
Napisano
Wz19 ma 22 gwoździe,Twój 21 lub 20 nie widzę dokładnie. Zakończenia tarczki w Twoim jest inne niż w typowym wz19.Skrzydła przy tułowiu są zakończone mniej więcej jak w wz52. Nie wiem mi to jakimś wczesnym PRL pachnie, z tym że te miejsce i ślad po koronie. A ten bez skrzydełka cynkowy wz52.
<pozdro
Napisano

Jaki to tam kotlet - w pół roku nawet nie zdążył wystygnąć:)Zobaczysz zaraz jakie kapcie odgrzeje:)

Szukałem ale nie znalazłem godła telegrafistów.Natomiast natrafiłem na zdjęcie metalowego godła radiotelegrafistów w 6 numerze magazynu Mundur i broń".Jest w tym magazynie seria artykułów dotycząca emblematów naramiennych.Stamtąd zapożyczyłem zdjęcie.Niestety mam tylko 3 numery i w żadnym z nich nie ma artykułu akurat o twoim godle.Musisz poszukać w którymś z numerów 1,3,4,5,8,9,10 tego magazynu.Dodam, że wedle autora znanych emblematów naramiennych w wojskach lądowych od 1917 do 1939 roku było aż 64.Szacunek dla autorów artykułów.Pzdr

Napisano
Cholera,no tak,czyli wrześniówka:)
Paweł,idź się schowaj z tymi teoriami,wszędzie widzisz prl..
Dodam że sadyby i mój wyszły w odległości ok 30metrów od siebie:)
jeszcze tylko ten emblemant...
ki licho?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie