major77 Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Napisano 21 Czerwiec 2010 Mam takie zapytanie o repliki czy ktos to ma i może sie wypowiedzieć czy sa to dobre repliki i mogą posłużyć przy rekonstrukcjihttp://www.allegro.pl/item1086054311_helm_niemiecki_m35_super_helmy.htmlpisze metalowy nie zaden plastik ?http://www.allegro.pl/item1073089060_bagnet_niemiecki_m84_98_34_z_pochwa_replika.htmlhttp://www.allegro.pl/item1073089494_szelki_bojowe_m39_replika.htmlhttp://www.allegro.pl/item1073089397_lopatka_saperka_wh_ss_do_rekonstrukcji.html
Stadler Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Hełm raczej słaba replika, bagnet podobnie.Szelki się nie nadają, a łopatka jest chyba z gatunku tych ciut większych od oryginałów. Ogólnie nic specjalnego.Osobiście bym nie użył żadnego z tych artykułów do rekonstrukcji.
Trooper85 Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Te chińskie hełmy miałem okazje obadać organoleptycznie - ZDECYDOWANIE NIE POLECAM. Już na pierwszy rzut oka na zdjęcie widać, że nie trzymają kształtów i proporcji, jak się to położy obok oryginału to już w ogóle lepiej spuścić na temat zasłonę milczenia. Szkoda pieniędzy na taki shit.Oryginalny bagnet w stanie którego nie będzie szkoda do tłuczenia na rekonstrukcje kupisz niewiele drożej niż tą (raczej słabą) kopie.
Reno Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 a mozesz polecić jakieś sprawdzone źródło w sprawie powyższego ?
Bartlomiej Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 Mogę powiedzieć jedno - zakup oryginału, repliki fasunku są dostępne.
major77 Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Napisano 22 Czerwiec 2010 dziekuje za odpowiedzi ?czyli nie warto, np ten bagnet na fotkach dosc ciekawie wygladaPowiedzcie jakie były w 1939 używane bagnety przez Wehrmacht czy okładki bakelitowe jaki kolor czarne czy brazowe ,i np drewniane?ktoś pomorze i podpowie w sprawach skompletowania umundurowania i wyposażenia do rekonstrukcji
Bartek11 Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 Przyłączam się do pytania. Ten sam problem. Jaką replikę hełmu, saperek wybrać ? Proszę o opinię. Odnośnie hełmu (kupno odpowiedniego dzwonu (rozmir) + replika obręczy, fasunku i podpinki + piaskowanie + malowanie to koszt dobrej repliki )
kres Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 Jak już tak bardzo się upiera kolega, to dobrze wyglądające repliki hełmów mieli w Spearhead Militaria, nie wiem tylko jak z ich wagą bo nie miałem okazji trzymać takiej repliki w ręce. Dodatkowo przy obecnym kursie dolara to zwyczajnie nieopłacalny interes.
Bartlomiej Napisano 22 Czerwiec 2010 Napisano 22 Czerwiec 2010 Ja osobiście mam ten bagnet, i ma jedną wadę, oksyda schodzi szybko. JA sonie jednak później zaoksydowałem i jest piękny :)Za tą cenę, myślę że jest ok, na pewno lepsze rozwiązanie niż szrot, a bagnet w dobrym stanie szkoda niszczyć. Co do odkładek, były używane wszystkie trzy rodzaje w wrześniu, drewniane jako spadek po Reichsheer.
major77 Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Napisano 22 Czerwiec 2010 a jesli chodzi o zabke do bagnetu jaka jest własciwa do 39 roku? jedna nazwe zwykła a druga z zapieciem na rekojesci
mario33 Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Jedna z lepiej wyglądających replik hełmów M35 robi teraz Ant-z (mrówka) - nieco lżejsza od oryginału. Zmienić trzeba tylko fasunek (na replikę czeską np).W 39 żabka piechoty bez zapięcia. Z zapięciem tylko jednostki konne, rowerowe i motocyklowe.
Argonauta Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Z replikami hełmow to jest dokładna loteria, mianowicie mozna trafic na koszmarek, a mozna tez trafic na bardzo udana replike, nie wiem od czego to zalezy ... byc moze goscie na pasie mniej sake wychylili akurat ;-)..... prywatnie jako ze mam łeb spory, bylem skazany na replike i udalo mi sie taka dorwac ze dwa lata temu, a ktora spełnila moje wymogi estetyczne i w porownaniu z oryginałami ( mam poł sciany materiału porownawczego ;-) ) nie wypadła zle .... co do bagnetow .. ten z aukcji nie wygląda tragicznie, choc zastrzegam sie ze nie miałem tego w rekach, a prywatnie uzywam jednak oryginału w ładnym stanie ( oxyda ) ale ma on uszkodzenie sztychu ( ostatni centymetr ułamany) który dyskwalifikuje go kolekcjonersko.
Bartlomiej Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Co do zapięcia, można się uprzeć, gdyż w styczniu 1939 wyszedł rozkaz który zezwalał wszystkim oddziałom na zamontowanie zapięcia, jednak miało one zachować kawaleryjski styl".
major77 Napisano 23 Czerwiec 2010 Autor Napisano 23 Czerwiec 2010 czy w hełmach M42 ranty były tez zaklepywane czy tylko w M35 i M40 jesli tak to juz bym miał jakis odnosnik do odróżnienia bo jak patrze po tych fotkach hełmów to nie moge ich rozróżnić ,
kres Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 W M42 rant nie był zawinięty, w M35 i M40 był. Dodatkowo wywietrzniki w M35 były osobnym elementem, nie tłoczonym wraz z hełmem jak to miało miejsces w M40 i M42.
Stadler Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 @Bartlomiejjednak miało one zachować "kawaleryjski styl."Mógł byś mi to objaśnić?
Slajmi130 Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Panowie ale przecież można zdobyć za niewielkie pieniądze oryginalnyu hełm w dobrym stanie. uważam że taki jest o wiele lepszy niz replika. Jest ich tak dużo ze naprawdę można coś wybrać. Jezeli dla kogoś stanowi to sprofanowanie artefaktu historycznego, oczywiście podejmie decyzję o zakupie repro. Ale tak jak z pozostałymi elementami wyposażenia, moim skromnym zdaniem oryginały wyglądaja o niebo lepiej niż kopie
Bartlomiej Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Oczywiście Stadlerze :)Sprawa prosta, zapięcie miało być dokładnie takie samo jak w jednostkach kawalerii.Jednak patrząc na zdjęcia w wrześniu, mało kto skorzystał z tego prawa, dlatego sam używam żabki bez zapięcia ;)
Stadler Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 A znany jest jakiś przykład żabki z doprawionym paskiem zapinającym?
mario33 Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 cytat: Panowie ale przecież można zdobyć za niewielkie pieniądze oryginalnyu hełm w dobrym stanie".Owszem to twierdzenie jest prawdziwe, ale tylko w przypadku standardowych rozmiarów. Dobry dzwon w rozmiarze 70 lub ostatecznie 68 (na fasunek rozmiaru 62) nie dość, że kosztuje krocie, to jest rzadki jak śnieg w maju (tzn zdarza się, że występuje, ale naprawdę rzaaaadko).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.