Skocz do zawartości
  • 0

Radzieckie łuseczki

SSzuder

Pytanie

Napisano
Witam!
Prosiłbym o identyfikację łusek 7,62x54R (przynajmniej tak mi się wydaje).
Na godzinie 0 mają 21 (zakładam - rok).
Na godzinie 6 - 00
Oprócz tego nic na niektórych łuskach wybity jest trójkąt (na jednej zaraz obok 00, na innej na godzinie 9).
Żadnych przegródek, sygnatury wklęsłe.
Pozdrawiam!

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Prosiłbym o identyfikację łusek 7,62x54R (przynajmniej tak mi się wydaje).
Na godzinie 0 mają 21 (zakładam - rok).
Na godzinie 6 - 00
Oprócz tego nic na niektórych łuskach wybity jest trójkąt (na jednej zaraz obok 00, na innej na godzinie 9).
Żadnych przegródek, sygnatury wklęsłe.
Pozdrawiam!
Napisano

Witam.Widziałem na tej stronce podpisy pod amo 21.Zgodzę się z jednym: 21 to sygnatura kilku państw:Polski,Rumunii i jak tam twierdzą Węgier.Zastanawia mnie tylko fakt,że w innych materiałach nie znalazłem info o Węgrzech.Zdjęcie przeze mnie wklejone jest z książki katalogu Polska amunicja strzelecka 1919-2004" Grzegorza Franczyka.Jest on wymieniony na dole stron z amo Mosina,więc dziwi mnie,że nie ma wzmianki o amo 21 z Polski (czyżby błąd w opisie-ale raczej nie).Więc pewnie nie można jednoznacznie określić producenta tej konkretnej łuski.
Pozdro.*

Napisano
Witam.Osobiście sądzę,że są to łuski z 2000 roku,ale produkcji polskiej (Skarżysko Kamienna).Zawsze pomagają w identyfikacji lepsze zdjęcia.
Pozdro.*
Napisano
Na łusce pozostają ślady m.in. tłoka zaporowego czy pazura wyciągu, może coś dostało się między łuseczkę a tłok. Daj foty, bez nich się nie dowiemy. Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za linkę, popatrzę.
Oprócz zbitej spłonki czasem zostają na łusce 'rysy' po pazurze czy zamku.
Tutaj jednak te trójkąty są ewidentnie nabijane (i to w różnych miejscach).

W każdym razie - dzięki!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie