PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Witam, Posiadam taki oto bagnet wz. 29. Na głowni są dziwne czarne plamy (nie są to wżery tylko plamy na powierzchni metalu) schodzą szczotką ale bardzo bardzo ciężko i bardzo rysuje się przy tym głownia, moje pytanie czy spotkaliście się już z czymś takim no i jak to usunąć ? Na rękojeści w okolicach zatrzasku jest również taki brzydki bardzo ciemny metal jak się go pozbyć ? Oraz jak doczyścić resztę ze zdjęć. Pozdrawiam, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 F.16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Spróbuj zwykłym druciakiem do garów,czyni cuda i na pewno nic nie porysuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 20 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Przetrzeć naftą i jechać tą szmatką (chodzi o zwykłą szmatkę z drutem) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/p3220921.jpg Tak,najzwyklejszą do garów z nierdzewki,są o rożnej grubości więc można dobrać odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Ładny, wczesny radomiaczek:) a przechodząc do tematu: te plamy" w okolicach zatrzasku wygladaja jak wżery więc spokojnie mozesz je przelecić drucianą szczotką. Co do głowni to połowa również wygląda jak wżery, druga połowa to zapewne przebarwienia metalu powstałe od smaru. Niestety bardzo trudno będzie je usunąć nie ingerując w strukturę metalu tj. nie rysując głowni. Spróbuj tym druciakiem jak radził vis1939, ale nie zdziw się jak efekt nie do końca Cie usatysfakcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 To jednak wygląda na wżery, bagnet - sprawia ogólne dobre wrażenie! Bym spróbował szczotką drucianą na wiertarce ( stal w bagnecie jest bardziej twarda)-usunie korozję, następnie papier ścierny np.180, 240 -też na na tarczy, nastepnie polerowanie i na koniec zabezpieczenie mieszanką benzyny, wosku pszczelego i wosku Karnuba( tu może być problem ze zdobyciem)Musisz jeszcze rozebrać zatrzask uchwytu.Tym sposobem uda się prawdopodobnie usunąć ślady korozji z ostrza,na rękojeści - pozostanąpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 20 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Próbowałem tą gąbką niestety nic nie dała. Na głowni część to faktycznie wżery ale większość to są jakieś plamy, w pochwie znajduje się jeszcze resztka smaru. Myślałem żeby może wziąć wiertarkę i szczotkę drucianą i tą głowice rękojeści i jelec przelecieć, a głownie pasta polerska filc i wolne obroty i nie za mocna tak aby bagnet nie świecił się jak wiadomo co (nie podoba mi się to), co o tym sądzicie ? Bagnet jest naprawdę ładny tylko trzeba nad nim popracować, wczoraj udało mi się usprawnić zatrzask, chodzi jak złoto ;) Pzdr, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 w miejsce wiertarki -proponuję szlifierkę z zamontowaną szczotka drucianą stalowa( okulary!!), potem tarcza z drobnym papierem ściernym ( taka na rzepy), próbowałem dzisiaj pastę do czyszczenia kuchenem Amwaya - wyszedł ładny mat.a jaki pomysł na okładziny? ( nowe koniecznie bejcą i potem pokost, drewno bukowe i czy brzegi mają być okrągłe? półokrągłe - czy 90st), na zdjęciach nie widać śrub mocującychsukcesów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 20 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Muszę wypróbować kilka pomysłów może akurat się coś mądrego wymyśli. Jeżeli są jeszcze jakieś pomysły proszę pisać najbardziej interesuje mnie czy ktoś już spotkał się z takimi plamami. Co do okładzin to są i to piękne http://odkrywca.pl/okladziny-do-bagnetu-wz-29,672803.html#672803Pzdr Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 21 Czerwiec 2010 Share Napisano 21 Czerwiec 2010 Miałem podobny problem i identycznie,szczotka na wiertarce wysokie obroty i pasta polerska.Troche to trwało,ale doczyściłem.Cierpliwości.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.