Skocz do zawartości
  • 0

orzełek WP IIRP

wędrowiec

Pytanie

Napisano

Witam kolegów.Orła kupiłem dawno temu na jakimś bazarze,ma wymiary ok 60x40mm,wykonany z grubej blachy i jak mi się wydaje srebrzonej przyczernionej w zagłębieniach.Niestety oryginalne wąsy mocujące zostały wyłamane i ktoś dolutował kawałek śrubki,
brak krzyża na koronie
Czy któryś z kolegów znający się w temacie potrafiłby na podstawie sygnatury określić producenta i okres w jakim był wytwarzany.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów.Orła kupiłem dawno temu na jakimś bazarze,ma wymiary ok 60x40mm,wykonany z grubej blachy i jak mi się wydaje srebrzonej przyczernionej w zagłębieniach.Niestety oryginalne wąsy mocujące zostały wyłamane i ktoś dolutował kawałek śrubki,
brak krzyża na koronie
Czy któryś z kolegów znający się w temacie potrafiłby na podstawie sygnatury określić producenta i okres w jakim był wytwarzany.

Napisano
BM to nie biały metal tylko BritanniaMetal.
punca taka była używana także po wojnie, czasem nawet po 1952r.

zwykle występuje na wyrobach alpakowych i z różnych stopów zbliżonych do alpaki.

Białym metalem nazywało się także cynk, platery, cynę itp, a nigdy nie widziałem na wyrobach z tych metali właśnie takiej puncy.

pozdro.
Napisano
Cytat z Warunki techniczne materjałów wojskowych" (wydane w 1933 r.) -
...Orzełek powinien być wykonany z blachy białego metalu (apaki) o składzie chemicznym niklu 14%, miedzi około 66% i cynku około 20%..."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie