Skocz do zawartości

31 Dywizja Grenadierów Ludowych - szukam informacji

Ejo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
poszukuję informacji o 31 dywizji greadierów ludowych, która walczyła w wędrującym kotle toruńskim".
Bedę wdzięczny za adresy stron oraz polecone publikacje w tym temacie.

pozdrawiam
Ejo
Napisano
Trochę jest tu
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanteriedivisionen/31ID.htm

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Volksgrenadierdivisionen/31VGD.htm

Trochę literatury o tej jednostce jest i to dość ciekawej, kiedyś miałem w ręku 2 z nich.
Pzdr
Marek
  • 2 months later...
Napisano
tomala - przez szacunek, zwrócę ci tylko uwagę :

nie ważne w jakim stanie wzburzenia jesteś - trzymaj zawsze fason, a szczególnie dbaj o kulturę wypowiedzi.

tyle ode mnie.

-pozdro-
Napisano
Tyfus gdyby to było pierwszy raz ale uwierz mi.... Kolejny teren kolejne doły droga obok i nie zasypane... Irytuje to i to bardzo:( Świadczy to o ogóle i beka za to całe środowisko poszukiwaczy... A najgorzej ma ten co go złapią po nich na tym terenie...
Zdrów
Napisano
Jakby nie było zgadzam się z Tomalą. Wielokrotnie widzę w terenie kotła" lochy pokopane na 1,5 metra w głąb i kilka w szerz. Nie zakopywane, byleby wybrać fanty i drzeć kolejne. Gnojki i tyle.
Napisano
koledzy, ja to rozumiem i podzielam waszą opinię, że to be.

ale bądźcie ponad to i nie zniżajcie wypowiedzi do poziomu rynsztoka - tylko o tyle proszę.....
Napisano
Tytuł wątku brzmi: 31 Dywizja Grenadierów Ludowych - szukam informacji. Tak więc skoncentrujmy się na tym temacie.
Poza tym w Gzinie obowiązuje bezwzględny zakaz posługiwania się detektorem.
Oto ważne informacje: W Gzinie zachowały się najlepiej najstarsze ślady osadnictwa z przed 2,5 tyś. lat.
Do dnia dzisiejszego przetrwały wały obronne Grodziska" oraz majdan, na którym były domostwa zamieszkiwane przez ówczesną ludność. Wały o obecnej wysokości do 11 m tworząc czworobok, były wzniesione na planie szachownicy.
Grodzisko w Gzine rozwinęło się w tym samym czasie co znany w całej Polsce Biskupin z tym, że grodzisko w Gzinie było większe. Żadne pisane dokumenty z czasów przed krzyżackich z terenów gminy nie zachowały się. Stanowisk kultury łużyckiej w okolicy Gzina znaleziono kilka.

pozdro - przemope
Napisano
uzupełnienie poprzedniej wypowiedzi:

GZIN DOLNY

Gzin Dolny – stan 1 (AZP 35-40/183) osadnictwo kultury łużyckiej i z okresu późnego średniowiecza
Gzin Dolny – stan 2 (AZP 35-40/184) cmentarzysko kultury łużyckiej i osada z okresu późnego średniowiecza
Gzin Dolny – stan 3 (AZP 35-40/185) osada z okresu późnego średniowiecza i nowożytności
Gzin Dolny – stan 5 (AZP 35-40/187) osadnictwo z okresu wczesnego i późnego średniowiecza oraz nowożytności
Gzin Dolny – stan 6 (AZP 35-40/1883) osadnictwo z okresu wczesnego i późnego średniowiecza
Gzin Dolny – stan 7 (AZP 35-40/189) osadnictwo kultury łużyckiej oraz z okresu wczesnego i późnego średniowiecza

GZIN GÓRNY

Gzin Górny – stan 1, 2 (AZP 36-40/94, 127) grodzisko kultury łużyckiej oraz osada kultury łużyckiej – strefa „A” wpisane do rejestru zabytków
Gzin Górny – stan 3 (AZP 36-40/19) osadnictwo z okresu późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 4, 5, 6 (AZP 36-40/20, 21, 22) osadnictwo z okresu wczesnego i późnego średniowiecza oraz kultury łużyckiej
Gzin Górny – stan 7, 8, 9 (AZP 36-40/23, 24, 25) osadnictwo kultury przeworskiej i łużyckiej, neolitycznej oraz z okresu późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 13, 14, 15 (AZP 36-40/29, 30, 31) osada kultury łużyckiej
Gzin Górny – stan 20, 21, 22 (AZP 36-41/151, 152, 153) osada halsztacko-lateńska oraz osada z okresu późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 24 (AZP 36-41/155) osada z okresu wczesnego i późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 26 (AZP 36-41/157) osada z okresu wczesnego i późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 31 (AZP 36-41/162) osada halsztacko-lateńska oraz z okresu późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 33, 34, 35 4 (AZP 36-41/164, 165, 166) osada z okresu halsztacko-lateńskiego, oraz wczesnego i późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 37,38 (AZP 36-41/168, 169) osada z okresu halsztacko-lateńskiego, oraz wczesnego i późnego średniowiecza
Gzin Górny – stan 40, 41, 43, 44, 45 (AZP 36-41/171, 172, 174, 175, 176 ) osada z okresu rzymskiego, wczesnego i późnego średniowiecza, osada kultury pucharów lejkowatych, osada nowożytna
Gzin Górny – stan 47, 48, 49 (AZP 36-41/178, 179, 180) osada z okresu halsztacko-lateńskiego
Gzin Górny – stan 60 (AZP 36-41/211) grób z okresu rzymskiego

Więcej informacji: http://www.bip.dabrowachelminska.lo.pl/?cid=151&bip_id=587
Napisano
tomala_kikol mam nadzieje że nie do mnie te aluzje. Nie byłem w tamtych okolicach jeszcze nigdy. Zbieram informacje dla grupy rekonstrukcyjnej.

pozdrawiam
Ejo
Napisano
mjut do Ciebie było skierowane moje pytanie? Raczej nie. Jestem spokojny i meliska mi nie potrzebna, a takie teksty to kieruj do swoich znajomych a nie do mnie. Zadałem tylko pytanie bo tomala w moim wątku wtrącił coś co nie ma wspólnego z tematem.

pozdrawiam
Ejo
Napisano
Aluzje są ogólne bo nie wierzę, że na ogólnodostępnym forum nikt nie czyta wątku związanego z tym rejonem kto tam kopie...
Więc rada na przyszłość... Robić po sobie porządek i nie interesuje mnie kto, bo prędzej czy później na siebie wpadniemy;)
Napisano
dobra panowie - widzę że prośby nie docierają.
Myślałem, że już wczoraj została sprawa naświetlona i wyjaśniona - prośba o porządek również.

kolejny wpis nie będący w temacie wątku - karton

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie