abcd Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 3/ bateria z 2 oddziału obserwacyjnego(artylerii).
abcd Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 3 w tym oddziale była lichtmess batterie (bateria pomiarów świetlnych) http://www.feldgrau.com/BeobAbt.php?ID=2
abcd Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Bater.pomiarów świetlnych korygowała ogień artyleryjski na podstawie obserwacji błysków wybuchów pocisków,jeżeli jastem w błędzie niech ktoś poprawi.
nx200 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 Bardzo dziękuję za te informacje , już wiem że to przez niego most jest rozwalony . Pozdrawiam
coriolan Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Heeres-Betreuungs-Kompanie 72http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Ordnungstruppen/HWS.htm72 kompania ochrony kolei żelaznych - wojsk lądowych;jednostka policji porządkowejnr indywidualny 1 /!!!/ grupa krwi A
leszko73 Napisano 5 Czerwiec 2010 Autor Napisano 5 Czerwiec 2010 dzieki za inf. z czego ta odznaka [z hełmu?]
papi Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 tak przy okazji ostatnio znalazłem taki przedmiot juz widze ze to stopień wojskowy czy mozecie napisać cos wiecej?
MK Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 No no, masz bardzo rzadką rzecz - tarczkę ze sznura dystynkcyjnego najwcześniejszego wzoru dla Wehrmachtu, później zastąpiła ją wersja ze skrzyżowanymi mieczami w wieńcu laurowym i z mniejszym orłem.Rzadka rzecz, gratuluję i w ramach podziękowania - podaj proszę wymiary i foto drugiej strony.Pozdro
MK Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Co do samego sznura - przyznawany był za osiąganie kolejnych sukcesów w strzelaniu czy to z karabinu zwykłego czy maszynowego, wprowadzono je w 1936r.A na fotce zdjęcie pancerniaka z takim właśnie sznurem 1 klasy (było ich 12) od którego masz tarczkę.Fotki z neta niestety strony nie pamiętam.
abcd Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 Heeres-Betreungs-Komp,kompania obsługi (opieki) wojsk lądowych,zajmowali się obsługą soldatenheimów,kasyn,stacji etapowych,kwater wojskowych itp. instytucji na tyłach.
nx200 Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 Podczepię się pod wątek aby nie robić kolejnego. Mam prośbę aby mi powiedzieć o nieśmiertelniku o oznaczeniach :3./ Bb. 2. a pod tymi znakami cyfra 87 .Szukałem na niemieckich stronach w galeriach nie znalazłem a język tłumaczony przez translator niezrozumiały : )
Pytanie
leszko73
co to za blaszka? N.1 71.H.B.K. A
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.