Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelnik

leszko73

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bater.pomiarów świetlnych korygowała ogień artyleryjski na podstawie obserwacji błysków wybuchów pocisków,jeżeli jastem w błędzie niech ktoś poprawi.
Napisano
Heeres-Betreuungs-Kompanie 72
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Ordnungstruppen/HWS.htm
72 kompania ochrony kolei żelaznych - wojsk lądowych;jednostka policji porządkowej
nr indywidualny 1 /!!!/ grupa krwi A
Napisano

tak przy okazji
ostatnio znalazłem taki przedmiot juz widze ze to stopień wojskowy czy mozecie napisać cos wiecej?

Napisano

No no, masz bardzo rzadką rzecz - tarczkę ze sznura dystynkcyjnego najwcześniejszego wzoru dla Wehrmachtu, później zastąpiła ją wersja ze skrzyżowanymi mieczami w wieńcu laurowym i z mniejszym orłem.
Rzadka rzecz, gratuluję i w ramach podziękowania - podaj proszę wymiary i foto drugiej strony.
Pozdro

Napisano

Co do samego sznura - przyznawany był za osiąganie kolejnych sukcesów w strzelaniu czy to z karabinu zwykłego czy maszynowego, wprowadzono je w 1936r.
A na fotce zdjęcie pancerniaka z takim właśnie sznurem 1 klasy (było ich 12) od którego masz tarczkę.
Fotki z neta niestety strony nie pamiętam.

Napisano
Heeres-Betreungs-Komp,kompania obsługi (opieki) wojsk lądowych,zajmowali się obsługą soldatenheimów,kasyn,stacji etapowych,kwater wojskowych itp. instytucji na tyłach.
Napisano
Podczepię się pod wątek aby nie robić kolejnego.
Mam prośbę aby mi powiedzieć o nieśmiertelniku o oznaczeniach :
3./ Bb. 2. a pod tymi znakami cyfra 87 .
Szukałem na niemieckich stronach w galeriach nie znalazłem a język tłumaczony przez translator niezrozumiały : )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie