myszakus Posted May 31, 2010 Author Share Posted May 31, 2010 WitamSzukałem po necie na własną rękę ale nie znalazłem takiej. Co tym strzelało i kiedy? Ktoś się spotkał z taką? Na spłonce ma spore wgłębienie i półkulę w środku. Wymiar ok 55mm kal. 7,62. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Łuska Mauser.Producent : Lindener Zudhutchen unk Thorvarenfabrik, Niemcy, 1917 rok.http://www.municion.org/792/792x57_03.htmŁuska dlatego ma taki dziwny „otwór” ponieważ brakuje w niej spłonki.Na marginesie – niektóre łuski poddawane były tzw. elaboracji, czyli ponownie montowano w nich nowe spłonki, zasypywano prochem, montowano pocisk. Na brzegu łuski pojawiały się wtedy radełkowane pierścienie, mówiące o tej elaboracji.-pozdro- Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Powtórnej elaboracji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszakus Posted June 1, 2010 Author Share Posted June 1, 2010 Piękne dzięki i koniec tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michkil Posted June 1, 2010 Share Posted June 1, 2010 O ja dzięki Tyfus a ja się tak grubo zastanawiałem od czego są te pierścienie czasami spotykane na łuskach od mausera. w życiu bym na to nie wpadł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
myszakus
Witam
Szukałem po necie na własną rękę ale nie znalazłem takiej. Co tym strzelało i kiedy? Ktoś się spotkał z taką? Na spłonce ma spore wgłębienie i półkulę w środku. Wymiar ok 55mm kal. 7,62.
4 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.