myszakus Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 WitamSzukałem po necie na własną rękę ale nie znalazłem takiej. Co tym strzelało i kiedy? Ktoś się spotkał z taką? Na spłonce ma spore wgłębienie i półkulę w środku. Wymiar ok 55mm kal. 7,62.
tyfus Napisano 31 Maj 2010 Napisano 31 Maj 2010 Łuska Mauser.Producent : Lindener Zudhutchen unk Thorvarenfabrik, Niemcy, 1917 rok.http://www.municion.org/792/792x57_03.htmŁuska dlatego ma taki dziwny „otwór” ponieważ brakuje w niej spłonki.Na marginesie – niektóre łuski poddawane były tzw. elaboracji, czyli ponownie montowano w nich nowe spłonki, zasypywano prochem, montowano pocisk. Na brzegu łuski pojawiały się wtedy radełkowane pierścienie, mówiące o tej elaboracji.-pozdro-
michkil Napisano 1 Czerwiec 2010 Napisano 1 Czerwiec 2010 O ja dzięki Tyfus a ja się tak grubo zastanawiałem od czego są te pierścienie czasami spotykane na łuskach od mausera. w życiu bym na to nie wpadł.
Pytanie
myszakus
Witam
Szukałem po necie na własną rękę ale nie znalazłem takiej. Co tym strzelało i kiedy? Ktoś się spotkał z taką? Na spłonce ma spore wgłębienie i półkulę w środku. Wymiar ok 55mm kal. 7,62.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.