Jump to content

Inscenizacja w Pile 22.05.2010r.

Recommended Posts

W sobotę, 22 maja - Piknik Militarny połączony z rekonstrukcją bitwy pod Monte Cassino. Widowisko w wykonaniu grupy Theatrum Historica będzie można oglądać od godz. 14.30 do 15.00 na terenie dawnego poligonu (ul. Wawelska). Sam Piknik Militarny rozpocznie się o godz. 14.00 i zakończy o godz. 18.00.Ma być wykonana dekoracja przedstawiająca fragment ruin klasztoru.Wkomponowana ona będzie w jeden ze schronów bojowych typu Heindich".

Może moje pytanko trochę sie dubluje natomiast mnie interesuje tematyka FJ i jestem z okolic Wrocławia a widzę że na plakacie jest 25FJR. Czy to jest ta grupa która odtwarza FJ którzy bronili Festung Breslau???

rekonstrukcją bitwy pod Monte Cassino"
Ma być wykonana dekoracja przedstawiająca fragment ruin klasztoru."

Inscenizacja bitwy to bedzie strzelanie do siebie z duzej odleglosci ?
Potem iemcy" odejda o zmroku, a nasi rano zdobeda puste ruiny ?
Bo to bedzie inscenizacja prawdziwa czy wariacje na temat ?

No bo widowiskowego starcia na bagnety lub walk w ruinach nie bylo, stad moje zainteresowanie co ma owa inscenizacja pokazywac ?
Czytalem miedzy innymi, kiedys i gdzies, wspomnienia Slazakow spod Monte Cassino walczacych po stronie niemieckiej...

Witam!Wrażenia pozytywne.Miejsce idealne do odtworzenia takiego epizodu.Fajna pirotechnika.Pokuszono sie nawet o symulację strzelania obrony przeciwlotniczej-ciekawe eksplozje w powietrzu!
Na zdjęciu widok ogolny miejsca akcji.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information