Skocz do zawartości
  • 0

Koński " klucz.

Autsajder68

Pytanie

Napisano

Dziś na złomowisku, na samym dnie kolejnej, piątej, kany po mleku ze śrubami, gwożdziami i innymi duperelami...w zalewie ze starego przepalonego oleju...na dnie powyższej kany. W ostatniej chwili wyrwany z transportu przed hutniczy pluton egzekucyjny. Mała rzecz a cieszy oko stanem i historią. Mniemam, że polski... A może nie polski ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O'key, przekonałeś mnie do swojej wersji, dzięki. A może jednak ta torba juczna z polskiej kawalerii jest????? Dobra, to był żart z tą polską kawalerią... ;-) A więc zagadka wyjaśniona. Pozdrawiam i dziękuje.
Napisano
Kobieras, jeśli Ci się zachce kiedyś to zeskanuj mi ten klucz niemiecki z książki o kawalerii WH, ktorą posiadasz...Dzięki,pozdrawiam raz jeszcze i znikam na inny wątek...
Napisano

Dziś na złomowisku, na samym dnie kolejnej, piątej, kany po mleku ze śrubami, gwożdziami i innymi duperelami...w zalewie ze starego przepalonego oleju...na dnie powyższej kany. W ostatniej chwili wyrwany z transportu przed hutniczy pluton egzekucyjny. Mała rzecz a cieszy oko stanem i historią. Mniemam, że polski... A może nie polski ?

Napisano
wiem co to jest i do czego służy ( służyło )... A poczym wnosisz, Kobieras, że to niemiecki? Jak dla mnie, jedyne bicie, które sie na nim znajduje, przypomina polskiego orła... może to tylko moja wyobrażnia, ale...
Napisano

Odświezam dla zainteresowanych i dla poszerzenia naszej ogólnej wiedzy w tym temacie... Doczyściłem się do producenta na tym kluczu - BLECKMANN - SOLINGEN. Pzdr.

Napisano
Bo niemieckie wojskowe hacele były zupełnie inne niż polskie cywilne hacele. A tak na poważnie-być może jest to niedobity (przepraszam za skojarzenia!) orzełek ale raczej wygląda to na jakieś litery lub znak producenta. W takim stanie trudno jednoznacznie ocenić-co to. Ale kluczyk ogólnie w dobrym stanie. I to cieszy, bo wkrótce takich dupereli nie będzie nawet w skupach złomu.

C.
Napisano

A czyż ten nie jest właśnie niemiecki ? A więc mój to inny model niemieckiego? Czy może jednak poprostu polski... Nie wiem czy mi wolno, ale pozwoliłem sobie wstawić zdjęcie z wątku SzefuWWy. http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=558916#558916 Czyli nadal nie wiadomo czy mój jest polski, czy niemiecki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie