Skocz do zawartości

Ukraińcy: to my założyliśmy Polskę

Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Delikatnie mnie ta cała Europa ubodła...

A i nie raz, nie dwa Polska do 1939 roku z Turcją współpracowała albo spiskowała". No, chyba że do XVII wieku się ograniczamy ( choć i wtedy jakiś kolejny wieczny pokój śmy podpisali ).
Napisano
DO roku 1699 nie zawierano stałego pokoju z Turcją,bo jak mniemano,nie godziło się wyrzekać wojny z nieprzyjacielem chrześcijaństwa. Wszystkie krwawe wojny kończyły się rozejmem.

My tylko uznaliśmy sprawę ligi antytureckiej za podstawę naszej polityki. My jedni w całej Europie nie łączyliśmy się z Turkiem przeciw innym chrześcijanom,nie naprowadzaliśmy ni razu Turków na ziemie drugiego państwa."

Koneczny.
Napisano
Jeśli chcesz się przyczepić,to zawsze można.
Chyba jednak zrozumiałym jest,że chodziło mi o całe wieki,kiedy to Turcy najeżdzali i rabowali Europę.
W dwudziestym wieku sprawa ligi antytureckiej była mocno nieaktualna.
Napisano
Wróć... To ja już się przyznać chciałem, ale mi nie dajesz.

Na przestrzeni dziejów, to chyba akurat XVII wiek wojnami z Turcją stał. A co z pokojem wieczystym w 1533 i 1553, choćby?

Dwa- Turcy aż takich zapędów coby Europę rabować nie mieli- wystarczyli Tatarzy w RON, bałagan na Węgrzech, podszczypywanie Habsburgów...
Napisano
Wybacz,nie w moim stylu jest przerzucanie się argumentami itp.

Tak,piszę o stosunkach polsko-tureckich całościowo,dlatego łatwo Ci jest coś wynaleźć.

A na Twoją sugestię,jakoby Turcy nie mieli zapędów na ziemie europiejskie,nie odpowiem,bo musiałabym Ci coś zarzucić:)

Wybacz.
Napisano
Rzucaj śmiało...

Zwłaszcza, że z Turcji to ja chałwę i tytoń lubię- swetry i jeansy nigdy mi się nie podobały.

A co do łatwo-nie łatwo coś wynaleźć- jak dla mnie, mało precyzyjne są stwierdzenia Europa, nigdy, jedyne, itp".

Pozdrawiam

PS To mnie oświeć, co autorka miała na myśli pisząc, że Turcy mieli apetyt na Europę? Węgry- oki, Wlk. Brytania-niekoniecznie...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:34 14-05-2010
Napisano
To nie moje stwierdzenia,a historyków.
Cała historia jest wielce nieprecyzyjna.

Przestudiuj ile wojen z Turcją miało miejsce w imię obrony Półwyspu Bałkańskiego.

Węgry owszem,Wielka Brytania niekoniecznie... A wiesz dlaczego nie było Wielkiej Brytanii?:)

Pozdrawiam,dobranoc.
Napisano
A wiesz, że jak klepnąłem" Wlk. Brytanię, to dotarło do mnie że się kontra pojawi?

Ale wiesz również, co miałem na myśli :-)

Pointa jest taka, że się trochę jak pijane dzieci we mgle kułakami okładamy.

PS Jakiej obrony Płw. Bałkańskiego- kasa i władza się kłania ( no, może jeszcze religia ) a nie jakaś szumna obrona :-)
Napisano
Wiek osiemnasty to podwaliny Turcji nowoczesnej.
W Carogrodzie tworzy się dywizja polska,która miała przejść przez Ukrainę i wyzwalać POlskę wespół z Francuzem i Turkiem. To lata ścisłej współpracy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie