jankes81 Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Napisano 27 Kwiecień 2010 witam wszystkich jak myślicie który sprzęt wychwyci najlepiej militarkę" RUTUS PROXIMA czy HS-3 z 37cm cewką,za wszystkie odpowiedzi doświadczonych poszukiwaczy mających styczność z tymi wykrywkami z góry dziękuję
Gizeh Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 mam solarisa i proximę a kumple biegają ze smętkami, więc przy głębszych dołkach sprawdzam swoim wykrywaczem czy kopałbym ich sygnały, proxima tak głęboko nie łapie, na militarkę bierz smętka
Gizeh Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 aha, i w HS-3 wystarczy cewka 30cm, 37cm jest niepraktyczna do codziennego" chodzenia
kulka0 Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 witam .ja również chodzę z Hs 3.i chce do kupic większą cewkę bo śmigam na 25 .powiedzcie duża jest różnica między 30 a 37 ??? bo w cenie chyba jest spora .. <?>
pawel888 Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 Oczywiście że Hs-3. Co do cewek, 37 jest nie praktyczna, rurka nad nią często pęka po jakimś czasie, opada. Masa jest za duża. Poza tym nie zauważyłem aby kolega z cewką 37 chodzący ze mną kopał głębsze dołki. Pokusił bym się nawet o twierdzenie że różnicy nie ma żadnej, a jak jest to może z 2cm. Osobiście od zawsze chodziłem z 30 i nie mam zamiaru jej zmieniać. W cenie chyba nie ma aż tak wielkiej różnicy, chociaż nie wiem, w cenach cewek nie jestem biegły. Jeżeli nikt do jutra nie napisze cen to postaram się dowiedzieć u producenta ile kosztują.<pozdro
jankes81 Napisano 29 Kwiecień 2010 Autor Napisano 29 Kwiecień 2010 pawel888 czy mógłbyś podać jakieś przybliżone głębokości na jakich odnajdowałeś militarke" z cewką 30cm ?
muchomor Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Zgadzam się z kolegami powyżej HS-3 na militarkę lepszy,chyba że Rutus wypuści większą cewkę,co zapewne nieprędko się zdarzy.
Stedke-Haemorrhage Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Różnca pomiedzy 30 a 37 to 8cm.Pozdro
Hebda Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Paweł:często pęka po jakimś czasie"-??to w końcu często czy po jakimś czasie?:Pmi się gwint wyrobił po 9latach,przyciąłem rurkę o 1cm,nawierciłem otwór i gitara:)jeszcze co do masy,średnica cewki jest wieksza o 6-7cm to co to za masa.. wolę dźwigać te 20gramów więcej a za to mieć 8cm więcej w gruncie:)w 2002roku nowa cewka u Henia:25cm-100zł30cm-150zł37cm-180złMi udało się kupić używaną na alledrogo za 80złotych,ale polowałem ze dwa miesiące,tj codziennie patrzyłem czy ktoś wystawia i się doczekałem:)ogólnie cewki używane od hsa ciężko kupić,ludziska zdają sobie sprawę z ich wartości:)obecnie chyba jest cewka25cm na allegro,jak na razie60zł chce gościupozdro
ktc Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 a ja mam takie pytanko trochę z innej beczki.gdzie można kupić nowego smętka ??szukam szukam i znaleźć ciężko używanego a co dopiero nówkę :(
pawel888 Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Nie chodzi mi o aluminiową rurkę tylko o plastikową nad cewką. Ide o zakład że Twoja już jest odgięta, co po jakimś czasie zaowocuje pęknięciem. Do jankes81: Najgłębiej kopałem około 1,5m.Co prawda na spodzie była blacha ale sygnał dała baaardzo duży. Z takich rzeczy ciekawszych to np. wczoraj kopnąłem hełm z głębokości około metra, dodam że był to garnek radziecki. Z drugiego dołka wyjąłem węgierski hełmik, ten leżał płycej, około 70cm. Manierki aluminiowe można trafić na głębokości około 80cm. Głębiej nie trafiłem a sygnały na te z 80cm były dobre. Hebda nigdzie nie napisałem że ktoś coś twierdzi na temat HS. Wszystko napisałem z własnych obserwacji przy chodzeniu z Tobą, Robertem.Widziałem prace kilku Hs-ów więc mam porównanie.Producent sam też niestety nie poleca aż tak bardzo 37.Sam chodzi z 30, lub 25 na pola, gdyż 30 nie wchodzi pomiędzy bruzdy. <pozdro<pozdro
Hebda Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Paweł,przegrałbyś zakład,przypatrzyłem sie dobrze i nie widzę ani peknięcia ani odgięcia.Nie zarzucam Ci że powtarzasz coś od kogoś.Wiem że z właśnych obserwacji:)pozdro
jankes81 Napisano 1 Maj 2010 Autor Napisano 1 Maj 2010 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, dzięki wam juz wybrałem, mój nowiutki hs-3 juz do mnie jedzie :) pozdrawiam
ktc Napisano 2 Maj 2010 Napisano 2 Maj 2010 Jankes81 ile cie będzie kosztował ten nowy hs-3?? z jaką cewką??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.