Skocz do zawartości

Polska armata z 1936 r. we Francji

nebelwerfer01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Klemens Forel na francuskim forum znalazł fotki polskiej armaty wyprodukowanej w Starachowicach w 1936 r. Pisze o tym w tym wątku:
http://odkrywca.pl/sprzet-z-1939-r-ktory-powrocil-prosba,670057.html#670057
Muzeum pod nazwą Muzeum Ruchu Oporu znajduje się w południowej Francji w miasteczku Castellane.
Napisano

Link do fotek na forum:
http://sudwall.superforum.fr/les-associations-f37/musee-de-la-resistance-de-castelanne-04-t1225.htm
Co to za armata?
Jakaś przeróbka?
Francuzi zastanawiają się, że anglik?

Napisano
No właśnie tak, to jest do końca nasza haubica wz.14/19 ;)
Czy ktoś sądził może, że przez całą wojnę miała mieć drewniane koła?
A hamulec przykręcić to nie takie trudne przedsięwzięcie z punktu widzenia techniki.

Obice da 100/22 mod.14/61.

Już wcześniej gdzieś był też wątek dot. działa tego typu - w jakimś garażu fotki były robione.
Nie wiem dlaczego zarówno tu jak i tam podano że kaliber to 105 mm.
Czyżby zostały później przekalibrowane?
Napisano
Kolo pod spodem na pewno nie oryginal tylko jakas obrotnica (stad zapewne przypuszczenia ze to Anglik, bo podobna [czy moze nawet taka sama - dawno sie nie przygladalem] obrotnica byla czescia angielskiego 25-funtowego dziala). Tarcza do zludzenia przypomina jedna z wersji Francuzkich tarczy do Schneiderowskiej 75mm.

Co do lufy i hamulca wylotowego to jest jeszcze jedna intrygujaca mozliwosc - ktoras z kolejnych prob modernizacji haubicy wz 14/19 ktore zaistnialy w ilosciach sladowych 1934-38. Glownym celem bylo zwiekszenie donosnosci do 12km by dotrzymac tempa, szczegolnie dzialom Sowieckim, co w prakyce znaczylo wydluzenie lufy i zwiekszenie ladunku. Rezultatem byl dluzszy odrzut lufy co wymuszalo z kolei przerobki loza (rozstawne lub ramowe) oraz technologie skracajace odzrzut jak hamulce wylotowe.

Jeszcze inna mozliwosc to oczywiscie ze polski jest wylacznie zamek a reszta Czechoslowacka albo Wloska...
Napisano
Gebhardt - wiedza jest pełna o modyfikacjach tylko trzeba by do tego zdrowo usiąść ( ja nie mam czasu) , ale na pewno taki typ hamulca nie występował poza tym zwracam uwagę że armata chyba jest kal 105 a nie 100 ....chyba żę pomyłka w pomiarze ale nie bardzo w to wierzę .
Napisano
Może ktoś, kto zna francuski, napisze maila do tego muzeum żeby czysto w ciekawskich celach zrobili fotki innych tabliczek i bić. Widać z tyłu pod zamkiem owalną blachę znamionową. Dla mnie to jakiś mutant zrobiony przez niemców i potem zdobyty (może też przerobiony) przez francuska partyzantkę.
Napisano
już próbowałem napisać , ale o ile się dobrze zorientowałem to to muzeum ma chyba jakieś kosmiczne problemy z dalszym istnieniem i nie wiadomo co tam się tam dzieje
Napisano
Innymi słowy, armata jest włoska. Prawdopodobnie niektóre części (np. zamek) mogą pochodzić z polskich haubic zdobytych przez Niemców i przekazanych Włochom.
Napisano
Co do kwestii kalibru, to one zdaje się byly potem dostosowane do amunicji NATO 105mm i makaroniarze mieli je na stanie przynajmniej do lat 70. Taka ciekawostka.
Napisano

Partyzanci, a może marsjanie? ;)))

Dyć mówię, że włoskie.
Ale nie do końca.
Towarzysze niemiaszki dali italiańcom ponad 350 sztuk POLSKICH i CZESKICH w 1941 roku.
Trochę zdobyli jeszcze w Jugosławii i Grecji.

To co widać to już powojenna modyfikacja - hamulec, gumówki i tarcza obrotowa, nie wiem tylko, czy lufę to całą wymienili, czy przekalibrowali.

A reszta nasza.
I charakterystyczna kołyska i łoże dolne.
Takie duperele jak tarcza i inne drobiazgi to zawsze można wymienić.
Ta tarcza zresztą to od Obice da 100/17 mod.14/50, czyli młodszej siostry, też u nas używanej zresztą.
Fotka stąd:
http://www.centrolarianofuoristrada.it/immagini/militari/cannone_disattivato.jpg

Napisano
No właśnie tak, to jest do końca nasza haubica wz.14/19"

Innymi słowy, armata jest włoska"

dziwnie rozumiesz jotes ...

tylko że kołyska ma też oznaczenia polskie ...

polecam :
http://italie1935-45.forumactif.net/le-regio-esercito-f1/obice-100-22-mod-14-61-t504.htm
więc nie do końca jest OK z tą Obice da 100/22 mod.14/61".

i jak dla mnie to nie jest to ani jedno ani drugie tylko wynalazek a najważniejsze jest w tym całym temacie ile polskości jest w tym wynalazku ..

makaroniarze mieli je na stanie przynajmniej do lat 70" - powiem więcej ...mają do dzisiaj ...27.03.2010 taką widziałem na stanie .
Napisano
Dociekliwość jak najbardziej wskazana... ale obawiam się, że jak zwykle wytłumaczenia najprostsze są prawdziwe. Polskości może jest i sporo w tej haubicy, ale tylko licząc na kilogramy. Reszta to modyfikacje obce, a nie jakaś mityczna wersja opracowana przed '39 (oczywiście chciałbym się tu mylić).
Napisano
no dobra, czyli mamy do czynienia ze sprzętem z być może polskim rodowodem, albo przynajmniej zawierającym spory procent części, z których można zrekonstruować oryginał, z drugiej strony mamy podupadające muzeum, które ma problemy z istnieniem... znaczy mnie nie stać, ale jak kogoś stać, to fajnie, żeby wróciła
Napisano
Tak więc warto wieczorem sobie piwko strzelic i po necie polatać pierwszej chwili myslałem że mi sie przewidziało a tu prosze jaka dyskusja chyba jeszcze poszukam i czyms zaskocze ;) ale mi sie browar skończył ;)Pozdrawiam Forel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie