Skocz do zawartości
  • 0

tajemnicza kotwica z okopu

kaczor70

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam ,panowie znalazłem w tym okopie jeszcze jedna taka sama kotwice .moze one były do blokowania dsziała albo cos w tym stylu,dodam fotke w poniedziałek
Napisano
Nie widziałem jeszcze kotwicy wodnej" mającej ucha z dwóch stron, tak jak nie widziałem kotwicy do cumowania na wodzie" :)
Mnie się to kojarzy z jakimś trałem, opcja kol.Muchomora też do mnie przemawia.
Napisano
W tym odcinku Sensacji XX Wieku"jest mowa o kotwicy ciągniętej za czołgiem:http://www.vidoemo.com/yvideo.php?i=d19iT2h3cWuRpVjNaU3c&sensacje-xx-wieku-szalestwa-boga-wojny-1-3
Choć kotwica jest całkiem inna,ale przeznaczenie mogło być takie samo,czyli do zrywania zapór przeciwpiechotnych,tak sądzę.
Napisano
Patrząc obecnie na San wydaje się to niemożliwe ale rzeka ta była spławna i pełniła znaczące funkcje transportowe łącznie z tym że w Radymnie i Jarosławiu były porty rzeczne jak również słyszałem że jeszcze w latach międzywojennych do Przemyśla dopływały nieduże statki parowe.
Pozdrawiam
Napisano
Witam. Czytam, że kol.uparli się na kotwice do sprzętu pływającego. Ale pojazdy terenowe mające wyciągarki też mają kotwice /kotwy terenowe/.No bo za co można zaczepić linę wyciągarki jak sobie żadne grubsze drzewo w pobliżu nie rośnie? Podobna kotwa już dawno temu była na forum odkrycia bez id. Szukałem ale nie znalazłem :-( Szukajcie w sprzęcie transportowym piechoty rzesza,sowieci powinno coś być.Pozdrawiam!
Napisano
Czyli może jednak kotwica rzeczna, bo zdzierkę stosowano chyba tylko na rzekach aby nie tarasować szlaku żeglownego zerwaną kotwicą.Flotylle rzeczne to łajby o małym zanurzeniu,przeważnie płaskodenne, więc spotkanie" z taką zarejdowaną kotwicą to prawie pewne uszkodzenie poszycia, silnika czy steru - był obowiązek wyrwania takiej zguby" - San jest w odległości 5 km ?
A może to rzeczywiście jakiś trał lądowy, bo na wyciągarkę samochodową to mi nie wygląda.
Napisano
Ja obstawiam na kotwicę do zrywania zapór przeciwpiechotnych,tym bardziej,że została znaleziona w okopie i ok.5 km od Sanu jak napisał kaczor70.
No chyba że statki pływają po lądzie :-)
Napisano
Inaczej:kotwica od sprzętu pływającego wykorzystana jako kotwica do zrywania zapór przeciwpiechotnych,bo jak inaczej wytłumaczyć to że została znaleziona ok.5 km od Sanu i do tego w okopie?
Napisano
Czy nie dopuszczacie Panowie możliwości używania takiej kotwicy przez jednostkę pontonowo-mostową do kotwienia przed zniesieniem (zerwaniem przez prąd rzeki) zbudowanej przeprawy.
Sprzęt przeprawowy przewozi się z dużych odległości od rzek.
Pozdrawiam.
Napisano
Po długich poszukiwaniach i konsultacji z kolegą saperem,wyszło,że to kotwica od parku pontonowego PP-64,od dołu podczepiano zdzierkę czyli dodatkową linę połączoną z główną w celu łatwiejszego wyciągnięcia kotwicy przy zaczepie.Wieczorem wstawię fotę z książki,aktualnie mam ją w telefonie.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie