abcd Posted April 22, 2010 Author Share Posted April 22, 2010 Znalezisko z Mazowsza,czy to Królestwo Polskie?,jeżeli tak to czy guziki żołnierskie 1-pułku piech.liniowej,1-pułku strzelców pieszych ,1-pułku strzelców konnych czy 1-pułku ułanów różniły się czymkolwiek.średn. 2,2 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 22, 2010 Author Share Posted April 22, 2010 Rev. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 Królestwo Polskie jak wypisz i wymaluj.guzik szeregowego jednostek które wymieniłeś :)kontekstu należy szukać w okolicy.pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 Wg mojej wiedzy guziki wymienionych pułków różniły się tylko trochę kształtem, zwłaszcza rewersu, ucha, czasami cyfry, co wynikało z tego, że każdy pułk miał własne formy do odlewania guzików. Ja np. potrafię odróżnić, a przynajmniej tak mi się wydaje, guziki 4 pułku piechoty liniowej od guzików 4 pułku strzelców pieszych.Przynależność do jednostki można ustalić w zasadzie tylko na podstawie miejsca znalezienia guzika i kontekstu.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.