Skocz do zawartości
  • 0

Mundur ze zdjęcia

psd

Pytanie

Napisano
Witam,

Proszę o pomoc w identyfikacji munduru/stopnia/rodzaju wojska. Jedyne co wiem: osoba na zdjęciach odbyła 3-letnią służbę wojskową między 8.10.1913 a 8.10.1916. Mieszkała w okolicach Otyni (powiat tłumacki, województwo stanisławowskie). Czy można wywnioskować coś więcej z załączonych fotografii ? Najbardziej interesuje mnie osoba siedząca, na drugim zdjęciu stoi po prawej. Jeżeli będą potrzebne większe powiększenie - prośba o informację

Z góry dziękuję
Paweł

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I jeszcze jedno. Wiem, że przed wojną w/w Pan był członkiem Drużyn Bartoszowych, więc podpada to pod Legion Wschodni (II Legion Polski). Wiem też że był na foncie rosyjskim, rumuńskim i włoskim.

Paweł
Napisano
Witam,

Proszę o pomoc w identyfikacji munduru/stopnia/rodzaju wojska. Jedyne co wiem: osoba na zdjęciach odbyła 3-letnią służbę wojskową między 8.10.1913 a 8.10.1916. Mieszkała w okolicach Otyni (powiat tłumacki, województwo stanisławowskie). Czy można wywnioskować coś więcej z załączonych fotografii ? Najbardziej interesuje mnie osoba siedząca, na drugim zdjęciu stoi po prawej. Jeżeli będą potrzebne większe powiększenie - prośba o informację

Z góry dziękuję
Paweł
Napisano
po prawej to na 99% Ułan CK Armii, furażerka z wpinkami kappenabzeichen, szabla, buty z ostrogami, wyłogi na kołnierzu - by na to wskazywały.
fotka z lat 1915-18.

kappeny zaczęto uzywać właściwie na początku 1915r (niewiele rodzajów i ilosciowo noszono juz chyba w skrajnej końcówce 1914r).

osoba po lewej na 1. fotce ma pas CK Armii, mundur prawdopodobnie niemiecki i maciejówkę z orzełkiem (najpewniej legionowym/strzeleckim) , ale potrzeba fotki ze zblizeniem szczegółów.

Sądząc po mieszance mundurowej, mogą to być Legioniści, przynajmniej ten po lewej.

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie