Sobiepan Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 Wymiary 2,5 na 5,3. Litery małe - blaszka jest nieco grubsza od zapałki.
irhabi Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Tu tylko jedna osoba zna hebrajski- Małgosia ukrywająca się pod nickiem Natasha. Poproś ją, ona często zagląda do działu monet.
Kuba_70 Napisano 24 Kwiecień 2010 Napisano 24 Kwiecień 2010 Tak gwoli ścisłości to nie czcionka, ale wiersz z linotypu.pozdrawiam
natasha1982 Napisano 27 Kwiecień 2010 Napisano 27 Kwiecień 2010 Witam,to zdecydowanie jidysz - każdej głosce odpowiada litera.Niby wszystko widac jak na dłoni, a jednak brzegi liter są gdzieniegdzie zamazane i zlewają się z konturem obramowiania tekstu.Co ja widzę to:בער פאוויאמ(ט)אווער מאכט וועלכע האטPierwsze słowo od prawej - czyt. Ber - to imię żydowskie - oznacza tyle co iedźwiedź"Drugie słowo - na 99% to nazwisko - literuję: P O W I A M(lub T) O W E R - i teraz kilka uwag: dwie pionowe kreski oznaczają w jidysz jedną literę - W, mimo, iż w hebrajksim oznaczałyby dwie oddzielbne (któren ie mogłyby funkcjonować tak czy siak obok siebie); ponadto zauważcie, że litery O i A są takie same - różnią je tylko znaczki pod literą - kreski w róźnej konfiguracji - dlatego bierzcie poprawkę na to, że każde O może być teoretycznie literą A - choć wydaje mi się, że odpowiednio je odczytałam.Problem mam w środku z literą - nie wiem czy to M czy T.Z tych liter trzeba sklecić jakieś nazwisko - Powiatower? Trzecie słowo odczytałabym jako macht" - w jidysz zrobił/a lub siła/mocCzwarte słowo - czytam jako hat" - i tu nie mam pomysłu zupełnie, bo jedyne słowo, które mi się nasuwa na myśl to 'hut' - kapelusz- nie znam innego słwoa w jidysz o podobnym znaczeniu :) a może tam jest jakiś c.d? :)Chłopaki - przykro mi - nic więcej nie wymodzę.Pozdrawiam,Gosia
Sobiepan Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Napisano 25 Kwiecień 2010 Faktycznie to wiersz z linotypu, przynajmniej wiem, z czego toto wykonane:http://pl.wikipedia.org/wiki/Stop_drukarski.Z nataschą1982, chętnie bym się skontaktował, tylko że poczta chyba szwankuje. Ma ktoś może jakieś namiary?Co do języka, to porównywałem z literami hebrajskimi, i kilku mi zabrakło" w alfabecie, może jidisz?Apetyt rośnie w miarę jedzenia, a wiedzy brak :)
Dysan11 Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisano 25 Kwiecień 2010 .....kartka papieru,tusz(lu coś w tym rodzaju) i spróbuj odcisnąć!!!!...może będzie łatwiej odczytać!!!!
irhabi Napisano 25 Kwiecień 2010 Napisano 25 Kwiecień 2010 Nie istnieje alfabet jidysz", jest tylko hebrajski. Zdarzało się jednak, że teksty w języku jidysz zapisywano literami hebrajskimi. Twoje napisy są hebrajskie, ale czy tekst jest hebrajski czy jidysz, to może stwierdzić jedynie ktoś kto to potrafi odczytać.
Sobiepan Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Napisano 25 Kwiecień 2010 Nie trzeba odciskać, zdjęcie jest już odwrócone.
Sobiepan Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 Wymiary 2,5 na 5,3. Litery małe - blaszka jest nieco grubsza od zapałki.
Sobiepan Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 Napis. Jest to odbicie lustrzane, dodatkowo hebrajski czyta się od prawej do lewej chyba. W takiej kolejności prezentuję następne zdjęcia - odbicie i od prawej do lewej. Jeżeli ktoś jest w stanie rozczytać choć pojedyncze słowa będę bardzo wdzięczny.
Pytanie
Sobiepan
Wymiary 2,5 na 5,3. Litery małe - blaszka jest nieco grubsza od zapałki.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.