Skocz do zawartości
  • 0

nabój, kubek, spinka...

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

witam wszystkich.
Wczoraj byłem na jednym z miejscowych złomowisk w poszukiwaniu materiału na wykonanie zbrojenia posadzki. Przy okazji znalazłem tam takie przedmioty jak na zdjęciu. Zapewne rzeczywiście jest to złom, raczej już nie niebezpieczny ale że mam naturę odkrywcy i poszukiwacza to z ciekawości też to zabrałem. Co prawda nie takiego zbrojenia szukałem ale że przy okazji wpadło mi to w oko... to czemu nie... ;-)

proszę Was o pomoc w ID tych przedmiotów...
pozdro
Szczurek

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gąska jest od ruskiego T38 i wynalazków na tym podwoziu,ciekawsza na pewno niż od szwabskiego popularesa:)
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:T-38_tank.jpg&filetimestamp=20051026135446

Nabój artyleryjski również ruski- 45 mm odłamkowy.

Kubek też pewnie z zestawu...
Napisano

witam wszystkich.
Wczoraj byłem na jednym z miejscowych złomowisk w poszukiwaniu materiału na wykonanie zbrojenia posadzki. Przy okazji znalazłem tam takie przedmioty jak na zdjęciu. Zapewne rzeczywiście jest to złom, raczej już nie niebezpieczny ale że mam naturę odkrywcy i poszukiwacza to z ciekawości też to zabrałem. Co prawda nie takiego zbrojenia szukałem ale że przy okazji wpadło mi to w oko... to czemu nie... ;-)

proszę Was o pomoc w ID tych przedmiotów...
pozdro
Szczurek

Napisano

taki niby zwykły emaliowany kubeczek... ale te napisy na denku mnie zastanowiły ;-) kiedyś bardzo podobny wykopałem na ruskich pozycjach więc jest to zapewne kubek z wyposażenia ruskiego soldata... to wiem...

Napisano

a to nabój jakiś... od razu mówię, pusty i bez zapału... w stercie złomu wyglądał jak jakiś trzpień ale jak wziąłem do reki to już wiedziałem że to skorupka po jakimś ustrojstwie rozrywkowym ;-) wymiarów niestety nie posiadam...

Napisano

ktoś coś kombinował przy tej spłonce... nie jestem pewien czy odpalona więc jeśli jest taka konieczność to się tego pozbędę... pójdzie do dołka albo zasili jakieś bagienko ;-)

Napisano

i jeszcze jedna fotka... tyłu tej skorupki co trzpień udawała... dopatrzyłem się jakichś bić... może pomogą w ID...
proszę o pomoc w ID, z góry dziękuję za pomoc...
pozdro
Szczurek

Napisano
co do łuski,jeśli stanowiła całość z pociskiem a widzę że tak to szkoda byłoby się pozbywać skoro puste...
elektroliza,zakonserwować,pocisku pusty,to tylko spłonke w łusce punktakiem,albo wiertłem..
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie