Szanowne towarzystwo wpadła mi w ręce łuska z 1917 roku od Manlichera. Łuska jest bardzo dziwna gdyś posiada na końcu mosiężny kapturek z małym otworem tak jakby stylizowana na ślepaka i to dziwne bo wydawało mi się że wtedy ślepe naboje były z drewnianymi kulami. Nie wygląda na kombinacje gdyż wszystko jest równie pokryte patyną i jest z tego samego materiału nie ma śladów kombinowania. Dodatkowo łuska jest w stalowym pierścieniu niby od taśmy amunicyjnej co też jest zastanawiające z jednej strony tej taśmy jest stanowiąca z tą taśmą jedną całość tulejka stalowa i w niej sprężynka na której jest mała tulejka ruchoma na tej sprężyce którą można napinać sprężynkę i blokować ją przez pół obrót. Na pierścieniu od tej niby obejmy są wybite symbole PAT. ANG i niżej P. Wszystko stanowi nie ruszana całość od bardzo dawna. nie daje się zdjąć tego pierścienia i widać że jest on zaśniedziały na łączniu z łuską. Na dnie łuski typowe symbole rok 1917 u góry I u dołu W. Proszę o pomoc i wyrozumiałość jestem świeżym użytkownikiem i to mój pierwszy post. Z góry dziękuje.
Pytanie
norman33
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.