Skocz do zawartości
  • 0

Parabellum proszę o potwierdzenie !

dv6000

Pytanie

Napisano

Proszę o potwierdzenie danych lub ewentualnie o poprawki.

Parabellum
kal. 9x23
pochodzenie - Związek Radziecki
fabryka - Klimovsk
wyprodukowano 1944r
materiał - mosiądz

Pytanie odnośnie 10 na godzinie 12-stej co znaczy sygnaturka 10 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nom spoko rozumiem, ale zafascynowany znaleziskiem od razu na pałę zrobiłem fotki i na forum sruuu ! Ale powoli i spokojnie dojdę a w sumie dojdziemy, bo sam nie dojdę tak szybko do wszystkiego. ja tam tylko Mausery i Mosiny, troszkę MAS i Mannlicher :) ale i tak na pewno wszystkiego nie wiem :(
Napisano
Po trzecie znaleziona kula jest stalowa bo magnes ją przyciąga"

Nie kula tylko pocisk,i pocisk w platerowanym stalowym płaszczu z rdzeniem ołowianym.

Ogólnie to mam wrażenie że bardzo Ci się nudzi ostatnio...
Napisano
Czemu nudzi ? Kiedyś zbierałem tylko łuski Mauser i Mosin i chciałem wiedzieć o nich wszystko, teraz szukam różnych łusek, bo ze starej kolekcji zostawiłem sobie tylko dwie 1 Mauser i 2 Mosin :)
Napisano
Mieszkam na śląsku i dodam jeszcze w innej znalezionej łusce spłonka jest bita dokładnie w środek i otwór pozostawiony po iglicy jest praktycznie wielkości całej spłonki.
Napisano
Nabój pistoletowy Parabellum to również 7,65 x 22 mm wz. 1898, tak więc trochę iższy" kuzyn omówionych wyżej Mausera i Tokariewa. Co ciekawe opracowany na bazie wspomnianego już 7,65 mm naboju Borchardt wz. 1893.

Tak więc dv6000 jak najbardziej miał prawo napisać Parabellum... gdyby nie dodał tego nieszczęsnego kalibru 9 mm. Nie wystarczy same Google, trzeba poszperać trochę głębiej. Myślę również, że po to właśnie jest stworzone forum Odkrywcy aby udzielać sobie na wzajem rad, odpowiedzi czy wymieniać się informacjami... a nie po to aby kogoś dyskredytować. Tak więc panowie, nie potrzebnie czepiacie się kolegi dv6000. Liczy się pasja i zainteresowania.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j_7,65_x_22_mm_Parabellum
Napisano
Wielkie dzięki Stoner1972 :) Widzę że jesteś gościem na poziomie, nie wiem jak inni ale ja lubię pomagać innym, ale tylko wtedy jak wiem coś na 100%
Napisano

Po pierwsze: dv6000 na zdjęciu zaprezentowałeś cały nabój pistoletowy, a nie łuskę (która jest tylko tą częścią w której osadzony jest pocisk). Pisząc w swoich postach cytuję „Wnioskuję po sygnaturkach że jest to łuska Bułgarska lub Radziecka” czy też „Wychodzi na to iż jest to jednak chyba łuska Sowiecka, bynajmniej tak wnioskuję” popełniasz więc pewną nieścisłość przynajmniej w stosunku do zdjęcia jakie zaprezentowałeś. Jeżeli w środku jest jeszcze ładunek miotający, a pocisk jest mocno scalony z łuską to należało by zachować ostrożność z takim „fantem” tym bardziej, że na zdjęciu widać, że jest on trochę „rdzą przeżarty”. Patrząc jednak na drugą (powiększoną fotkę) można wywnioskować, że w dnie naboju, w miejscu gdzie umieszczona jest/była spłonka widać charakterystyczny ślad po iglicy pistoletu – tak więc bez wątpienia nabój był użyty, a pocisk wystrzelony. Tak więc albo na swoich zdjęciach przedstawiłeś pustą łuskę z wsadzonym tylko do niej pociskiem, albo zdjęcia przedstawiają dwa różne „fanty” ? Może znalazłeś nabój w takim stanie i ktoś, kiedyś umieścił w pustej łusce pocisk ?

Po drugie oficjalna radziecka nazwa naboju brzmiała: „7,62 mm nabój pistoletowy wz. 1930”(7,62-мм пистолетный патрон обр. 1930 г.). Spotkać można również oznaczenia 7,62 x 25 mm nabój pistoletowy Tokariew (7,62 x 25 mm N.p.T.), a nagminnie spotykana nazwa 7,62 x 25 mm TT może nie jest z powodu swej powszechności błędna ale na pewno jest wynikiem przyjmowania (w tym co ciekawe również w opracowaniach radzieckich) nazewnictwa latami używanego w literaturze angielskojęzycznej. Skrót TT oznacza Tulski Tokariew (Тульский Токарев) i odnosi się do pistoletu w którym po raz pierwszy zastosowano tego typu amunicję. Pochodzi od słów Tuła (miasto w ówczesnym ZSRR , obecnie Rosja – pierwotne miejsce produkcji pistoletu) oraz Tokariew (Fiodor Tokariew – konstruktor broni strzeleckiej, w tym pistoletów TT wz. 1930 i TT wz. 1933).

Ponieważ nabój pistoletowy wz. 1930 stosowano/stosuje się w pistoletach TT (obu wzorów wz. 1930 i wz. 1933) powszechnie (również w ZSRR/Rosji) zaczęto go nazywać 7,62 x 25 mm TT. Stosowano go jednak jako amunicję również do pistoletów maszynowych typów PPD (wz. 1934, wz. 1934/1938 i wz. 1940) PPSz (wz. 1941) i PPS (wz. 1942 i wz. 1943). Zwłaszcza pm-y Szpagina typu PPSz, powszechnie znane jako „Pepesze” wystrzeliły miliony pocisków z tego typu naboi podczas II w. św. Można więc przypuszczać, że zapewne 80% znalezisk (pustych łusek, pocisków i całych naboi), w których można rozpoznać radziecki nabój pistoletowy wz. 1930 wystrzelonych zostało z tego typu broni. Pociski do tego typu naboi miały standardowo rdzeń ołowiany, od 1941 w produkcji były również pociski ze rdzeniem stalowym. Rdzenie pocisku zamknięte były w stalowym, pokrytym tombakiem, płaszczu.

Jako ciekawostkę można dodać, że nabój ten nie był pierwotną konstrukcją radziecką. Wywodził się od opracowanego w 1896 roku naboju pistoletowego 7,63 x 25 mm Mauser, który to znowu stworzony został na bazie 7,65 mm naboju pistoletowego Borchardt wz. 1893. Naboje pistoletowe 7,63 x 25 mm Mausera stosowano do pistoletów Mauser wz. 1896, używanych również w carskiej Rosji i ZSRR. Był to bardzo charakterystyczny pistolet z dołączaną kolbą. Dla miłośników serialu „Czterej pancerni i pies” mogę tylko dodać, że tego typu pistolet Mausera (lub jego modyfikację z późniejszych lat) dał starszyna Czarnousow Jankowi Kosowi gdy opuszczał szpital w którym wspólnie leczył rany z załogą „Rudego” :).

Prawdziwym rarytasem byłoby znalezienie naboi pistoletowych 7,62 x 25 Mauser. Obok na zdjęciu przedstawiam podstawową różnicę w wymiarach omawianych naboi, bo z wyglądu zewnętrznego trudno dostrzec widoczną różnicę. Nabój Mausera jest niższy, a wyraźniejszą różnicę stanowi średnica kryzy łuski – w naboju Tokariewa wyraźnie większa od głównej średnicy łuski. Rożnice w wymiarach są jednak nieznaczne, wymagające użycia precyzyjnego przyrządu mierniczego. Muszę również napisać, że wbrew obiegowej opinii nie można brać pod uwagę materiału z którego wykonano łuski obu naboi.

Wiadomo, że łuski 7,62 x 25 mm naboju pistoletowego Tokariewa wz.1930 były lakierowane i wykonywane przede wszystkim z mosiądzu, natomiast łuski 7,63 x 25 mm naboju Mausera wykonane były głównie ze stali... niestety takie stalowe łuski można również spotkać w nabojach radzieckich Tokariewa... stąd materiał z którego wykonano łuskę nie jest jednoznacznym dowodem od jakiego omawianego 7,62 mm naboju pistoletowego taka łuska pochodzi.

Na koniec fabryka Numer 10 – takim numerem w ZSRR opatrzona była fabryka amunicji w Tule czyli Tulskij Patronnyj Zawod (Тульский Патронный Завод). Ciekawa historia fabryk amunicji w dawnym ZSRR jest na stronie http://nvo.ng.ru/history/2002-08-02/5_factory.html Można tam wyczytać m.in. że fabryka w Tule otrzymała zawodskoj nomier 10 w 1932 roku. Dla zainteresowanych podaję również link do rosyjskojęzycznego forum gdzie poruszony jest temat numeracji fabryk produkujących amunicję strzelecką w czasie II w. św. http://talks.guns.ru/forummessage/57/241697.html

Napisano

Kolego dv2000 widzę, że zainteresowały Cię naboje pistoletowe (wcześniej, z tego co pisałeś interesowały Cię naboje karabinowe). Aby ułatwić Ci identyfikację zamieszczam obok rysunek praktycznie wszystkich ważniejszych naboi pistoletowych jakie były w użyciu podczas II w. św. Rysunek przedstawia naboje miej więcej w jednakowej skali (daje to dobry wgląd na ich wygląd zewnętrzny w stosunku jeden do drugiego), ponadto obok każdego naboju umieszczone są jego parametry podane w minimetrach.

Po lewej, licząc od góry podane są: maksymalna średnica pocisku, następnie średnice łuski naboju (w różnych miejscach przekroju), a na samym dole średnica kryzy łuski.

Po prawej: długość/wysokość całkowita naboju, oraz długość/wysokość samej łuski.

Dzięki temu, dysponując np. małą suwmiarką [np. Inox 150 mm – precyzyjna suwmiarka o dokładności 0,02 mm, cenowo do 80 – 90 zł. w sklepach, na Allegro zapewne taniej :)] i ogólnym wyglądem łusek, bądź kompletnych naboi będziesz mógł bez trudu rozpoznać np. 9mm Parabellum :)

Na rysunku obok są również dwa wyjątki. Nabój Ultra – był tylko nabojem doświadczalnym, testowanym do pistoletu Walther PP tak więc znalezienie takiego naboju z czasów wojny graniczyło by z cudem - no chyba, że gdzieś na historycznych, doświadczalnych poligonach w Niemczech, ale kto wie... Do masowej produkcji wszedł dopiero po wojnie. Drugim wyjątkiem jest nabój 9 x 18 mm Makarowa. Powojenny - ale masowo stosowany w LWP [do pistoletów konstrukcji polskiej typów P-64 i P-83 oraz pistoletów maszynowych również konstrukcji polskiej typów PM-63 (popularny RAK) i PM-84], tak więc można masowo natknąć się na tego typu łuski, pociski czy nawet całe naboje, zwłaszcza na byłych poligonach czy dawnych strzelnicach wojskowych.

Pozostałe naboje masowo używane były zarówno przez wojsko jak i siły policyjne czy zmilitaryzowane podczas II w. św. Nie będę teraz pisał do jakich typów pistoletów, łatwo znajdziesz wszelkie informacje m.in. w internecie. Biorąc pod uwagę różnorodność broni strzeleckiej, zwłaszcza zdobycznej, używanej przez Niemców (także w jednostkach drugoliniowych czy siłach policyjnych) myślę, że istnieje duże prawdopodobieństwo znalezienia każdego z osobna naboju na terenie Polski.

Życzę owocnych poszukiwań, nie tylko naboi pochodzenia niemieckiego czy radzieckiego ale zwłaszcza tych niestandardowych w armii niemieckiej czy radzieckiej.

Zebrane przeze mnie w jedno kompilacyjne zdjęcie poszczególne rysunki naboi pistoletowych pochodzą z Encyklopedii współczesnej broni palnej" Andrzeja Cieplińskiego i Ryszarda Woźniaka, wydawnictwa WIS, W-wa 1994. Szatą graficzną (w tym reprodukcjami zdjęć) w/w encyklopedii zajmował się Wiesław Gadomski.

Napisano

Zapomniałem dodać fotki z ostatniej przechadzce po linii frontu. Godzinna wyprawa przyniosła takie zyski :) kumpel znalazł 3 Mausery i 5 TT, mi udało się jednego Mausera i 10 TT. Dziś byłem w tym samym miejscu i tylko 2 Mausery :)

Napisano
Też bym chciał żeby mi TT wychodziło w takich ilościach. U mnie nigdy nie wychodzi mniej niż 30 sztuk. Czasami aż nie chce mi się po nie schylać ;P Pozdro
Napisano
Durante la 2ª guerra mundial hasta 1946, fábrica Nº 10, URSS Podczas 2. wojny światowej do roku 1946, Fabryka nr 10, ZSRR

Po tłumaczeniu całości wychodzi że jest to fabryka nr 10. Nie wiem czemu URSS zmieniło się na ZSRR

Gdzie można sprawdzić jaka to jest fabryka nr 10 ?
Napisano
Stoner zapomniałeś o jednym przypadku kiedy spłonka jest zbita a pocisk jest w łusce czyli niewypał. Częsty przypadek zważywszy na ilość i jakość produkowanej przez Rosjan amunicji.
Napisano

Proszę o potwierdzenie danych lub ewentualnie o poprawki.

Parabellum
kal. 9x23
pochodzenie - Związek Radziecki
fabryka - Klimovsk
wyprodukowano 1944r
materiał - mosiądz

Pytanie odnośnie 10 na godzinie 12-stej co znaczy sygnaturka 10 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie