Jump to content
  • 0

Nieśmiertelnik carski - oryginał czy fals

adolfinio96

Question

Witam ! Moje pytanie do was jest o to czy jest on oryginalny . Nie jestem pewny , że jest to oryginał ponieważ ma jakieś dziwne te małe kółeczko i tekst jest jakby podkreślony . Oczywiście jest to wykopek . Z góry dzięki za odpowiedzi !

6 answers to this question

Recommended Posts

Witam ! Moje pytanie do was jest o to czy jest on oryginalny . Nie jestem pewny , że jest to oryginał ponieważ ma jakieś dziwne te małe kółeczko i tekst jest jakby podkreślony . Oczywiście jest to wykopek . Z góry dzięki za odpowiedzi !

Jak wykopek - to dlaczego fals?Raczej samoróbka.Końcowa litera P niedobita.
Chodziłoby o ten -
15-й пехотный Шлиссельбургский генерал-фельдмаршала князя Аникиты Репнина полк
13 kompania 15-stego Szlisserburgskiego pułku piechoty generała-feldmarszałka księcia Anikity Repnina

Standardowe blachy 15 pułku były bite nieco innym krojem http://www.pugoviza.ru/files3/images/cl_bt/ps_inf/b_15pschp_3.jpg ,ale oczywiście nie dyskwalifikuje to twojego egzemplarza jako oryginału,zdarzało się że duplikaty zagubionych blach dobijano innym numeratorem,spotkałem się z tym kilkakrotnie.Te podkreślone linie to trasowanie do bicia coby równo było.

Oryginalność tej sztuki z 15 pułku nie podlega dyskusji,a jest wybita jaszcze innym wybijakami,tak więc nawet w jednym pułku trafiają się liczne znaki bite różnymi krojami numeratora.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information