Skocz do zawartości

Obręcz od hełmu niemieckiego

groszek37

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam oryginalną obręcz jest w kiepskim stanie;
białe utlenienia i miejscami czarno-brązowy nalot. (Hełm jest poszpachlowany, obecnie w lakierni) Czym ją doczyścić???, chodzi mi o efekt możliwie najlepszy bo brudna obręcz nie idzie w parze z malowanym hełmem(bez zadrapania). Gdy już ją doczyszczę to potem czym zakonserwować aby się nie niszczyła, utleniała i ogólnie aby wyglądała przez cały czas tak samo po czyszczeniu???

Witaj!
Nie napisałeś z czego zrobiona jest obręcz ale mniemam z opisu że to aluminium czyli hałer pewnie 35 albo 40.Możesz spróbować roztworem kwasku cytrynowego albo octem , tylko pod konrolą: moczysz , obserwujesz co się dzieje, wyciągasz-szczoteczka albo zmywak i tak w kółko. Ja tak robiłem i pomogło. Może nie wyszlo perfekt ale dużo lepiej niż przed.Poza tym obręcz bedzie mało widoczna jeśli zamontujesz fasunek na obręczy wewnątrznej ze sprężynami tak jak w oryginale.
Pozdrowy!

Oczywiście aluminium! Dziękuję za pomysły postaram się trochę poczyścić a co myślicie o papierze ściernym?? (drobny aby nie zarysować).Zdjęć niestety:( nie będzie bo aparat popsuty.
Ale brązowy nalot i utlenienia takie jak na tym foto(zdj. z forum, nie należy do mnie)

https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/dsc03934.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie