groszek37 Napisano 31 Marzec 2010 Autor Share Napisano 31 Marzec 2010 Witam posiadam oryginalną obręcz jest w kiepskim stanie;białe utlenienia i miejscami czarno-brązowy nalot. (Hełm jest poszpachlowany, obecnie w lakierni) Czym ją doczyścić???, chodzi mi o efekt możliwie najlepszy bo brudna obręcz nie idzie w parze z malowanym hełmem(bez zadrapania). Gdy już ją doczyszczę to potem czym zakonserwować aby się nie niszczyła, utleniała i ogólnie aby wyglądała przez cały czas tak samo po czyszczeniu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Witaj!Nie napisałeś z czego zrobiona jest obręcz ale mniemam z opisu że to aluminium czyli hałer pewnie 35 albo 40.Możesz spróbować roztworem kwasku cytrynowego albo octem , tylko pod konrolą: moczysz , obserwujesz co się dzieje, wyciągasz-szczoteczka albo zmywak i tak w kółko. Ja tak robiłem i pomogło. Może nie wyszlo perfekt ale dużo lepiej niż przed.Poza tym obręcz bedzie mało widoczna jeśli zamontujesz fasunek na obręczy wewnątrznej ze sprężynami tak jak w oryginale.Pozdrowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Z czegokolwiek jest ta obręcz odradzam trawienie kwasami.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Jak jest aluminowa i są na niej jakieś naloty, to spróbuj to potraktować delikatnie małą szczoteczką mosiężną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2010 Oczywiście aluminium! Dziękuję za pomysły postaram się trochę poczyścić a co myślicie o papierze ściernym?? (drobny aby nie zarysować).Zdjęć niestety:( nie będzie bo aparat popsuty.Ale brązowy nalot i utlenienia takie jak na tym foto(zdj. z forum, nie należy do mnie)https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/dsc03934.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2010 to co sądzicie na temat tego papieru?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 Ścierny to kiepski pomysł do aluminium,zbytnio porysujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atlantic Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 ja te większe ogniska utlenienia zdrapałem nożykiem i już wyglądała dużo lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.