maku955 Napisano 31 Marzec 2010 Autor Share Napisano 31 Marzec 2010 Witam:)Mam pytanie czy tzw. moro żaba(PRL)Jest rakotwórcza?Pytam ponieważ ostatnio na wyjeździe harcerskim kolega powiedział że je wycofali z produkcji ponieważ są uszyte z rakotwórczego materiału?Proszę się powstrzymać o zbędne komentarze .Jeśli wątek założyłem w złym forum , proszę o przeniesienie.Pozdrawiam:)Jest rakotwórcza?Pytam ponieważ ostatnio na wyjeździe harcerskim kolega powiedział że je wycofali z produkcji ponieważ są uszyte z rakotwórczego materiału?Proszę się powstrzymać o zbędne komentarze .Jeśli wątek założyłem w złym forum , proszę o przeniesienie.Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Powiedz koledze żeby na następnym wyjeździe stuknął bańką o sosnę,zanim wymyśli następne rewelacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 @ vis1939,Dlaczego polecasz mu niszczenie drzew?sosna nie jest niczemu winna.Takie działanie nie jest ekologiczne.Niech stuknie w jakiś duży kamień, to i efekt będzie lepszyi sosna ocaleje ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Mi ktos usilowal wmowic, ze zielone miski haribo sa rakotworcze bo sa zielone... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Tak to właśnie bywa jak jeden kontuzjowany psychicznie puści w eter takie rewelacje,a potem żyją już swoim własnym żywotem.Za to z całą pewnością wszelkie aluminiowe menażki i manierki są rakotwórcze z racji przenikania glinu do żarcia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Nop a Elvis ŻYJE :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 31 Marzec 2010 Autor Share Napisano 31 Marzec 2010 No to może ja mu walnę tym kamieniem, bo co się chłop ma przemęczać , a to za to że mnie potem swędziało wszystko jak mi to powiedział:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumsk Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Żenada. Nic nie jest rakotwórczego w tej kurtce. Twój kolega ładne bajki pisze??. Bo mój mi nawijał, że jechał 180 km/h na egzaminie do prawa jazdy, a instruktor aby się uśmiechnął . xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 i smoki latały...;)A deszczyk wycofali bo powodował raka prostaty?;)A właśnie apropo garków i menażek, jaka jest szkodliwość glinu dla nas, bo jakoś nie słyszałem, żeby ktoś zachorował bo jadł z czegoś takiego:)PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 31 Marzec 2010 Autor Share Napisano 31 Marzec 2010 moja pani od chemii powiedziała że nie jest to nie bezpieczne , ale czy ja wiem komu tu już wierzyć na tym świecie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tony Manero Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 To nie jest moro z PRL, wprowadzono je na początku lat 90-ych, w niektórych jednostkach donaszano je jeszcze 2 lata temu (zwłaszcza kurtki zimowe). Nie są one rakotwórcze, ale włókno użyte do ich produkcji zbytnio świeciło" widziane przez noktowizor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senectus Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Taką kurtkę kupiłem w tamtym roku w AMW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek30cd Napisano 1 Kwiecień 2010 Share Napisano 1 Kwiecień 2010 Z tego co pamiętam to moro"tego typu weszło w 1992 roku.Było w 6 B.D.Sz.tylko rok,Tony Manero ma rację wycofano z powodu odblasku przy noktowizji.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felczer Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 W Jednostkach Nadwiślańskich widziałem takie już w 91 na jesieni, kiedy byłem tam po sorty" z demobilu. Chcieliśmy wycyganić od chorążego ale szweje" co zajęci byli pozbawianiem użytkowości kurtek moro (znaczy się siekierką przez kołnierz) powiedzieli że to straszny badziew. Materiał był tak mocny", że pisarzowi z ich kompani z samego siedzenia się dziura na d...e zrobiła. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felczer Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 No i nie wiem dlaczego wszyscy wtedy nazywali ten wzór puma" ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 powinno być lampart albo jaguar :) bo puma nie ma cętek he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciuncio Napisano 19 Październik 2010 Share Napisano 19 Październik 2010 W Dziwnowie używano je w specjalnych jednostkach.I się nie sprawdziły... ja słyszałem określenie krokodyl" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 Kiedyś chodziło takie powiedzonkoJakby puma takie cętki miała to by z głodu zdechła.Co do daty wprowadzenia spotykane przez mnie elementy umundurowania miały daty produkcji od 89 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art75 Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 pumę wycofana ze względu na słabość materiału z jakiego go szyto i pojawienie się wzoru pantera jeśli chodzi o świecenie w noktowizji to pantera nic nie była lepsza jeśli chodzi o kamuflaż lepiej pasował w lesie niż moro wiem bo miałem pumę i moro w wojsku j95-z97 więc widziałem jak który się zachowuje w terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 20 Październik 2010 Share Napisano 20 Październik 2010 Mundur w wzorze tkaniny mora (szczególnie sprany) może uchodzić za polski odpowiednik ACU w kamo (UCP).... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.