Zanim przejdę do konkretów chciałbym się z Wami przywitać z racji tego, iż jestem nowym użytkownikiem forum, dodam tylko, iż od 2-3 lat regularnie śledzę Wasze/Nasze forum aż wreszcie przyszedł czas na ujawnienie się i rejestrację.
Sprawa, z którą się do Was zwracam pozornie wydaję się błaha,dotyczy bowiem dokładnego zidentyfikowania wzoru bagnetu wyprodukowanego przez Fabrykę Broni w Radomiu. Trochę o bagnecie: Bagnet ten posiada następujące oznaczenia na głowni: - 3 - FB RADOM - obok znaczek podobny do „Y” - „Z” umieszczone w ośmiokącie Z drugiej strony : - Orzeł tzw. starego wzoru - „W.P.” Na jelcu (bez pierścienia): - numer: 9617 - ponadto na jelcu znajdują się jeszcze takie oznaczenia: - „Z 44” - „R” - „V” oraz coś jak „H” tylko z daszkiem „ Ħ ”
Moje pytanie brzmi następująco: - Jakie wzoru jest ten bagnet? 24 - ?, 27 - ?, 29 – (ta opcja raczej na pewno odpada)?. Dodam tylko, iż jelec oryginalnie jest bez pierścienia – wygląda dokładnie tak jak przy wz. 24 i 27, ponadto bagnet ten posiada osłonę ogniową.
Z uzyskanych dotąd informacji wynika, iż wz 24 i 27 były produkowane przez TW PERKUN i Zbr 4 - Kraków, przedmiotowy egzemplarz ewidentnie wskazuje na FB RADOM – stąd też właśnie problem z określeniem wzoru, no chyba, że informacje które posiadam są błędne.
Pytanie
Kresowiec
Zanim przejdę do konkretów chciałbym się z Wami przywitać z racji tego, iż jestem nowym użytkownikiem forum, dodam tylko, iż od 2-3 lat regularnie śledzę Wasze/Nasze forum aż wreszcie przyszedł czas na ujawnienie się i rejestrację.
Sprawa, z którą się do Was zwracam pozornie wydaję się błaha,dotyczy bowiem dokładnego zidentyfikowania wzoru bagnetu wyprodukowanego przez Fabrykę Broni w Radomiu.
Trochę o bagnecie:
Bagnet ten posiada następujące oznaczenia na głowni:
- 3
- FB RADOM
- obok znaczek podobny do „Y”
- „Z” umieszczone w ośmiokącie
Z drugiej strony :
- Orzeł tzw. starego wzoru
- „W.P.”
Na jelcu (bez pierścienia):
- numer: 9617
- ponadto na jelcu znajdują się jeszcze takie oznaczenia:
- „Z 44”
- „R”
- „V” oraz coś jak „H” tylko z daszkiem „ Ħ ”
Moje pytanie brzmi następująco:
- Jakie wzoru jest ten bagnet? 24 - ?, 27 - ?, 29 – (ta opcja raczej na pewno odpada)?.
Dodam tylko, iż jelec oryginalnie jest bez pierścienia – wygląda dokładnie tak jak przy wz. 24 i 27, ponadto bagnet ten posiada osłonę ogniową.
Z uzyskanych dotąd informacji wynika, iż wz 24 i 27 były produkowane przez TW PERKUN i Zbr 4 - Kraków, przedmiotowy egzemplarz ewidentnie wskazuje na FB RADOM – stąd też właśnie problem z określeniem wzoru, no chyba, że informacje które posiadam są błędne.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.