Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet FB Radom-prośba o określenie wzoru

Kresowiec

Pytanie

Napisano

Zanim przejdę do konkretów chciałbym się z Wami przywitać z racji tego, iż jestem nowym użytkownikiem forum, dodam tylko, iż od 2-3 lat regularnie śledzę Wasze/Nasze forum aż wreszcie przyszedł czas na ujawnienie się i rejestrację.

Sprawa, z którą się do Was zwracam pozornie wydaję się błaha,dotyczy bowiem dokładnego zidentyfikowania wzoru bagnetu wyprodukowanego przez Fabrykę Broni w Radomiu.
Trochę o bagnecie:
Bagnet ten posiada następujące oznaczenia na głowni:
- 3
- FB RADOM
- obok znaczek podobny do „Y”
- „Z” umieszczone w ośmiokącie
Z drugiej strony :
- Orzeł tzw. starego wzoru
- „W.P.”
Na jelcu (bez pierścienia):
- numer: 9617
- ponadto na jelcu znajdują się jeszcze takie oznaczenia:
- „Z 44”
- „R”
- „V” oraz coś jak „H” tylko z daszkiem „ Ħ ”

Moje pytanie brzmi następująco:
- Jakie wzoru jest ten bagnet? 24 - ?, 27 - ?, 29 – (ta opcja raczej na pewno odpada)?.
Dodam tylko, iż jelec oryginalnie jest bez pierścienia – wygląda dokładnie tak jak przy wz. 24 i 27, ponadto bagnet ten posiada osłonę ogniową.

Z uzyskanych dotąd informacji wynika, iż wz 24 i 27 były produkowane przez TW PERKUN i Zbr 4 - Kraków, przedmiotowy egzemplarz ewidentnie wskazuje na FB RADOM – stąd też właśnie problem z określeniem wzoru, no chyba, że informacje które posiadam są błędne.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam przeczucie, że jelec w Twoim bagnecie nie był wymieniany... Wczesne bagnety wzoru 29 były ładnie oznaczane- jelec w Twoim ma właśnie ładne sygnatury, które pasują do reszty bagnetu. Najlepiej by było, gdybyś miał pod ręką suwmiarkę i zmierzył grubość jelca. Oryginalny jelec powinien być wykonany z blachy 6mm. Jelce wcześniejszych polskich bagnetów i bagnetów niemieckich były o dwa milimetry grubsze.
Założę się, że masz całkowicie oryginalny polski bagnet wz 28, który miał pecha i dostał się w szkopskie łapy (oni często upodabniali obcą broń na swoją modłę usuwając pierścień na lufę).

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Co do istnienia bagnetu wz. 27 dodam tylko, że owszem istniał taki bagnet i jedyną różnicą między wz 24. był brak indywidualnego pasowania do broni - tzw pasowanie uniwersalne cechowane orzełkiem wielkości ok 3 na głowni pod dziobem, bagnety te były oznaczone puncą wz. 27 bodajże do 1930r.

Co do grubości jelca - obiecuję, że gdy tylko dojdzie do mnie przesyłka z bagnetem - dokonam stosownych pomiarów i wrzucę foty.
Pozdro.

W kwestii formalnej - widoczne tu zdjęcie bagnetu wz 27 należy traktować jako poglądowe i wyszperane zostało w sieci

Napisano
Kresowiec - jeśli chodzi o jelce to wszystkie bagnety wz.24 i 27 mają mniej więcej takie same grubości jelca .Twój radomiak ma oryginalny jelec tyle tylko że zjechany jest na maxa aby upodobnić go do S 84/98. Nie ma co nad tym debatować . Dla wyjaśniena jelec w radomiakach i perkunach wzoru. 28 (29) powinien mieć koło 5,5 - 5,7 mm grubości , perkun wz.24 i 27 ma 8,1 -8,3 mm , wz.22 ma 8- 8,2 mm . Fotka wzoru 27 którą zapodałeś jest z www.knives.pl i na dodatek bagnet jest moją własnością - jak i sama fotka ;)).
Napisano
Dlatego też zaznaczyłem, że wyszperana została z sieci, nie chciałem w jakikolwiek sposób jej sobie przywłaszczać" - fakt moglem podać pełną lokalizację - mea culpa.

A tak swoją drogą to gratuluję pięknego fantu :)

Pozdro.
Napisano
Witam,
jak dla mnie to przedmiotowy bagnet jest wz. 28 produkcji radomskiej, wcześniejszej wersji z osłoną ogniową. Brak pierścienia na jelcu prawie na pewno świadczy o usyfikacji" lub germanizacji" bagnetu. Idę o zakład, że jelec od strony bicia F.B. Radom został ponadto delikatnie zeszlifowany aby zetrzeć polski numer (czterocyfrowy z literą) i nabito numer kolejny (prawdopodobnie niemiecki gdyż Rosjanie często polskie numery kasowali poprzez skreślanie i na drugiej stronie jelca bili swoje numery ewidencyjne). Zastanawiać może jedynie dlaczego bagnet nie został zaoksydowany?!
Pozdrawiam i spokojnych Świąt życzę!
Napisano

Zanim przejdę do konkretów chciałbym się z Wami przywitać z racji tego, iż jestem nowym użytkownikiem forum, dodam tylko, iż od 2-3 lat regularnie śledzę Wasze/Nasze forum aż wreszcie przyszedł czas na ujawnienie się i rejestrację.

Sprawa, z którą się do Was zwracam pozornie wydaję się błaha,dotyczy bowiem dokładnego zidentyfikowania wzoru bagnetu wyprodukowanego przez Fabrykę Broni w Radomiu.
Trochę o bagnecie:
Bagnet ten posiada następujące oznaczenia na głowni:
- 3
- FB RADOM
- obok znaczek podobny do „Y”
- „Z” umieszczone w ośmiokącie
Z drugiej strony :
- Orzeł tzw. starego wzoru
- „W.P.”
Na jelcu (bez pierścienia):
- numer: 9617
- ponadto na jelcu znajdują się jeszcze takie oznaczenia:
- „Z 44”
- „R”
- „V” oraz coś jak „H” tylko z daszkiem „ Ħ ”

Moje pytanie brzmi następująco:
- Jakie wzoru jest ten bagnet? 24 - ?, 27 - ?, 29 – (ta opcja raczej na pewno odpada)?.
Dodam tylko, iż jelec oryginalnie jest bez pierścienia – wygląda dokładnie tak jak przy wz. 24 i 27, ponadto bagnet ten posiada osłonę ogniową.

Z uzyskanych dotąd informacji wynika, iż wz 24 i 27 były produkowane przez TW PERKUN i Zbr 4 - Kraków, przedmiotowy egzemplarz ewidentnie wskazuje na FB RADOM – stąd też właśnie problem z określeniem wzoru, no chyba, że informacje które posiadam są błędne.

Napisano

Osobiście nie pasuje mi on na wz 29 z racji tego, iż jelec jest oryginalnie bez pierścienia, a z tego, co się orientuję to wszystkie bagnety wz 29 posiadają pierścień (pomijam zniemczenia). Posiadam w swoich zbiorach kilka bagnetów wz 29 z osłoną i bez, niektóre wręcz w magazynowym stanie Perkuny i Radomiaki i do żadnego z nich mi nie pasuje. Podkreślę jeszcze raz, że jelec tego bagnetu oryginalnie jest bez pierścienia. Moje przypuszczenia skłaniają się ku wzorowi 27- ale to tylko przypuszczenia.

Dodatkowo zapytam, czy prawdą jest, że bagnety wz 27 produkowane były tylko przez TW PERKUN?

Napisano

Czy jelec był wymieniany?
Raczej trudno będzie to jednoznacznie stwierdzić. Jednak brak jest jakichkolwiek śladów wskazujących tego typu przeróbkę lub remont.

Napisano
Zdaję sobie sprawę, że tak oznaczone bagnety da się bez większego kłopotu odnaleźć. Wiem, że były starsze bagnety polskie bez oczka, w których tolerancja wykonania była tak ustalona, że bagnet ten pasował nie tylko do jednego karabinu. Tylko czy takie minimalnie zwiększone wymiary mocowania szyny karabinowej plus przeniesienie numeru z progu głowni na jelec są wystarczającym powodem, by powstał całkiem nowy model … Mniejsza z tym …
Miałem gdzieś skan oryginalnego rozkazu, ale odnaleźć go zakośnie mogę. Będę musiał sobie pomóc książką Macieja Prószyńskiego „Bagnet wojskowy- poradnik kolekcjonera” by przekazać, co miałem na myśli:
http://img714.imageshack.us/img714/7600/nowy3q.jpg

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Jak na razie to wykluczam polerkę, ale pewność będę miał dopiero, gdy przesyłka z bagnetem dotrze w moje ręce, raczej nie sądzę aby poczta prze świętami się wyrobiła.

Co do polerki – to mogę powiedzieć, ze orientuję się jaki efekt jest po takim zabiegu ze względu na to, iż sam kiedyś coś takiego z kilkoma bagnetami zrobiłem i efekt (nawet na fotografii) jest zupełnie inny.

Wracając do naszych bagnetów, to były one (prawie wszystkie, z wyjątkiem nielicznej partii wz 29 parkeryzowanej ) fabrycznie polerowane na błysk – zabieg ten był stosowany w celu zabezpieczenia przed korozją, niektórzy twierdzili, iż sprawdzało się to lepiej niż stosowana częściej (u najeźdźcy) metoda oksydowania. W wielu zachowanych egzemplarzach nadal widoczna jest doskonale zachowana polerka, nieznacznie jedynie zmatowiała.
Pozdro.
Napisano
Dzięki kol. zukuri.

Hmm... przyznam, że ta odpowiedź trochę mnie zasmuciła, w takim razie jedyne co mi przychodzi, to zgodzić się z kol. 8total8, iż dokonano w tym egzemplarzu wymiany jelca - ale czemu od wcześniejszego wzoru?

Ten bagnet nadal pozostaje dla mnie zagadką....

Pozdro.
Napisano
Co do tego wzoru 27… O ile dobrze sobie przypominam taki bagnet praktycznie nie istniał. To określenie wzoru jest niejako sztuczne i powstało w wyniku posegregowania polskich bagnetów. Te, które były indywidualnie pasowane do karabinu (czyli wz. 22 i wz.24) nazwano wzorem 27. Bagnety uniwersalne – czyli wz. 28 dla odmiany nazwano wzorem 29…
Wygląda na to, że krakowski bagnecik wz 22 jest jednocześnie wzorem 27 …
;-)
O ile dobrze pamiętam …

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie