abrakadabra Napisano 29 Marzec 2010 Autor Napisano 29 Marzec 2010 Proszę o id tego przedmiotu wykonanego prawdopodobnie z jakiegoś stopu ołowiu . Jest on podobnie jak ołów bardzo cieczki jednak jest mniej plastyczny .
tyfus Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Kamilian - a zaglądałeś do linku, który podałem ?poza tym juz chyba wszystko jasne.... :)
Enes Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 W rozumieniu dosłownym stop łożyskowy (lager- łożysko) używano tego między innymi w dużych ilościach w parowozowniach to wylewania panewek.Pozdrawiam
Hansdekawka Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 To co Enes napisał, to szczera prawda jest.
abrakadabra Napisano 29 Marzec 2010 Autor Napisano 29 Marzec 2010 Proszę o id tego przedmiotu wykonanego prawdopodobnie z jakiegoś stopu ołowiu . Jest on podobnie jak ołów bardzo cieczki jednak jest mniej plastyczny .
tomek112 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 lagermetall to znaczy z zawartością metali, czyli jakiś stop ołowiu z czymś jeszcze.
tomek112 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Jest też typ pocisków do broni myśliwskiej pod nazwą torpedo, może to sztabki metalu do ich produkcji, podaj wymiary, wagę i może lepsze zdjęcie, nie można rozczytać napisów.
tyfus Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 tu też ktos prosił o ID - bez skutkupomijam te sugestię o duszy :))http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=1555&start=0&sid=d134a2536690ebdd3bdf0903a3a43146
Czlowieksniegu Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Tomek- z tych zdjęć można, niemal, wszystko odczytać:- Torpedo ( nazwa handlowa )- lagermetall ( surowiec )- Schulz Werke ( producent ) lub ( bardziej prawdopodobne ) Schulz Marke. A google na to: * Zakończenie aukcji: 2006-02-11 22:28:26 * Ilość wystawionych przedmiotów: 1 * Cena początkowa: 1.00 * Lokalizacja: Góra (dolnośląskie) * Allegro Witam, powtórnie wystawiam przedmiot ołowiany z napisami jak na foto (na zdjęciu jest niewidoczny napis Schulz Marke" z lewej strony). Na moją prośbę o przeznaczeniu tego przedmiotu otrzymałem szereg *i, za które dziękuję. Osoby piszące sugerowały mi, że jest to prawdopodobnie stop przeznaczony np. do dalszego przetopienia i odlewania śrutu i kul; kostki takie były odlewane w formach szeregowych. Stop białego metalu służył też do wyrobu panewek (łożysk ślizgowych). Może do torped, które były bronią myśliwego U-Boot"; w wolnym tłumaczeniu tekst na sztabce brzmi iały metal myśliwego". Powyższe opinie oparłem na przychodzących do mnie *ach.
ERWIN Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 To jest sztabka ołowiu lub jakiegoś stopu na bazie ołowiu. Surowiec ten mógł służyć do odlewania pocisków do broni myśliwskiej, ale też do lutowania rur wodociągowych (tak, przed wojną rury do wody były z ołowiu), lub do uszczelniania kołnierzy rur kanalizacyjnych, albo też do odlewania żołnierzyków.
kopijnik2 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 http://de.wikipedia.org/wiki/Lagermetalltia ...miały myśliwy strzelający z ubota torpedo(ą) wykonan(o/ym) ze stopu ołowiu...tylko wyhaftować taką scenkę, i se" w kuchni zawiesić...tu Hoch zinnhaltige Lagermetallena panewki ślizgowe
Pytanie
abrakadabra
Proszę o id tego przedmiotu wykonanego prawdopodobnie z jakiegoś stopu ołowiu . Jest on podobnie jak ołów bardzo cieczki jednak jest mniej plastyczny .
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.