felczer Napisano 29 Marzec 2010 Autor Napisano 29 Marzec 2010 Witam. Może ktoś z samochodziarzy" ma pomysł co to jest?
krystianoDUB Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 według mnie może to być, emblemat który znajdował się na masce, lub grillu autamercedes na początku produkcji robił właśnie takie logo, zamiast takiego które mamy teraz, czyli przestrzennej gwiazdy na masce auta.pozdrawiam
janvandahl Napisano 15 Maj 2012 Napisano 15 Maj 2012 A czy ktoś z automaniaków spotkał się z takim logo?Szukałem w googlach, ale przeważnie kierowało mnie do Mercedes-benz i takich znaczków jak u kolegi z tematu powyżej.Jakiś pomysł, gdzie to było zamocowane i jak, bo ciekawostką jest, że druga strona jest gładziutka, bez żadnych zaczepów lub jakichkolwiek śladów mocowania.
kolczyk96 Napisano 1 Kwiecień 2010 Napisano 1 Kwiecień 2010 Myląca jest ta czerwona emalia,jeżeli chodzi o datowanie.Ja stawiam,że jest to korek wlewu oleju.Po 1951 roku.Ale ten czerwony kolor.Wszystko co mam i znalazłem ma tylko niebieski. Chiny jeszcze nie były tak ekspansywne.
Catadero Napisano 30 Marzec 2010 Napisano 30 Marzec 2010 Sugerowałem się wyłącznie kolorem emalii. Faktycznie, tamte lata to za wcześnie.C.
felczer Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Napisano 2 Kwiecień 2010 No i się wyjaśniło. Od kol. Obsi90 dostałem taki link: http://cgi.ebay.de/Mercedes-Benz-Lenkrademblem-30-Jahre-170-540K-220_W0QQitemZ230456129838QQcmdZViewItemQQptZAutoteile_Zubeh%C3%B6r?hash=item35a841792e. Okazało się że jest to korek z kierownicy z lat 30. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie szczególnie kol. Obsi. Życzę wszystkim Wesołych Świąt.
szym Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Catedro, tylko że Daimler z Benzem połączył sie dopiero w 1926 r. Wczesnie był tylko Mercedes, a na kapslu jest już Mercedes Benz. Poza tym wygląda mi to bardziej na znak mocowany na górze osłony wlotu powietrza do chłodnicy (grillu), poniżej korka chłodnicy. Takie rozwiązanie stosowano mniej więcej w latach 1930-55. Znaczek nie ma gwintu, tylko rowek na pierścień osadczy, co znaczy, że był mocowany od tyłu", raczej nie na piaście koła.
Catadero Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 To Ci się trafiło. Czerwona emalia w logo Mercedesa używana była tylko w latach 1916-1921. Przypuszczalnie jest to kapselek zakrywający nakrętkę osi koła.C.
lupo55 Napisano 31 Marzec 2010 Napisano 31 Marzec 2010 Nie jest to z pewnością emblemat z maski (atrapy chłodnicy) – bo żaden z umieszczanych tam nie posiadał szerokiego kołnierza wokół znaku firmowego.Moim zdaniem przedmiot ten jest osłoną nakrętki mocującej koło kierownicy na kolumnie (był wciśnięty w piastę pierścienia przycisku sygnału dźwiękowego) i pochodzi prawdopodobnie z samochodu MB 170V Kubelwagen, albo innego kabrioleta używanego przez Wehrmacht (co może sugerować ślad farby feldgrau na kołnierzu). Kolor czerwony pola i jego czarna obwódka były w latach 30-tych na tych przedmiotach stosowane.Pozdrawiam.
Pytanie
felczer
Witam. Może ktoś z samochodziarzy" ma pomysł co to jest?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.