Skocz do zawartości

Srebrna monetka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Takie oto pogięte sreberko wyskoczyło mi dzisiaj z ziemi. Jak ktoś wie co to za monetka, to proszę podzielić się ze mną swoją wiedzą.
Z góry dziękuje.

Pozdrawiam.

Napisano

I musiałem sam rozwiązać zagadkę. Poszperałem w internecie i znalazłem:
ŚREDNIOWIECZE, ZAKON KRZYŻACKI, Jan von Tiefen 1489-1497, szeląg, Królewiec, Aw: Tarcza wielkiego mistrza i napis przedzielony lilijkami MA-GIS-IOH-IS, Rw: Tarcza zakonna i napis MONETA DNORVM P, Vossberg 1085, Neumann 30 a, ładna i rzadka moneta
stan zachowania: II-
cena wywoławcza: 320 ZŁ
cena sprzedaży: 858 ZŁ ( 302 $; 226 EUR)

Źródło WCN

Napisano
Wrzuciłem monetkę do ID, po czym, po godzinie sam ją zidentyfikowałem, a wynikami swojego googlowania się podzieliłem. Jak nie interesuje to po co ten Twój komentarz i podbijanie tego wątku?
Napisano
polan77 - o co kaman ?

kolega prawidłowo zrobił, jak rasowy Odkrywca.
Wrzucił coś do ID, ale sam też szukał - nie czekał żeby ktoś mu podał na tacy.....
Napisano
Enemy, gdzie ją znalazłeś? Na Pomorzu, na Mazurach, na Ziemi Chełmińskiej??? Interesuje mnie to, bo też mieszkam na terenach pokrzyżackich" :)
Napisano
Chajbar, chyba Cię rozczaruję i zaskoczę, monetka znaleziona na Lubelszczyźnie. 20 km od Lublina. Niestety nie mieszkam na terenach pokrzyżackich i więcej takiej nie wykopię ;(

Pozdrawiam:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie