j-arek Napisano 31 Październik 2010 Share Napisano 31 Październik 2010 Do wpisu kolegi Bodzia000000 (16224 / 321)z 2010-07-20 07:36:03Chór 10 Baonu KOP - Krasne nad Uszą 1931"Czy masz może więcej informacji o tym zdjęciu?? Z tego co udało mi się ustalić zdjęcie nie było zrobione w Kraśnym. Rozmawiałem z mieszkańcem Kraśnego który nie rozpoznał zabudowy w tle. Jako nastoletni chłopak miał swoją dziurę w płocie do koszar przez którą przekradał się podglądać ćwiczących ułanów. Biegał też na ich strzelnicę aby wykopywać wystrzelone pociski. Z tego co mi opowiedział Kraśne stanowiło odwód dla 4 strażnic będących bezpośrednio nad granicą i we wrześniu Rosjanie przejęli bez walki już opuszczone koszary. Natomiast sąsiednia odwodowa strażnica", dla kolejnych 4 granicznych strażnic ( nie mogłem przez telefon zrozumieć jej nazwy, zaczynała się na literę 'D') stawiła opór. Rosjanie zaproponowali że mogą ją opuścić kobiety i dzieci, z czego nikt nie skorzystał, po czym w walce wszyscy zginęli... Nie wiem czy to legenda opowiadana przez miejscowych, czy też ktoś może zna więcej szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 3 Listopad 2010 Autor Share Napisano 3 Listopad 2010 Allegro - KOP - DRUŻYNA DOWÓDCY 2 BAONU" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 3 Listopad 2010 Share Napisano 3 Listopad 2010 Batalion KOP Krasne" - dowództwo, kompania odwodowa, kompania ckm, pluton łączności oraz Szwadron KOP Krasne" - m.p. w Krasnem nad Uszą.1. Kompania graniczna i pluton odwodowy - m.p. Dubrowastrażnica KOP Powiazyń"strażnica KOP Wiazyń"strażnica KOP Szapowały"J. Prochwicz wzmiankuje jedynie o walkach strażnic kompanii Dubrowa", że zasadniczo brak jest informacji o walkach, jedynie wiadomo że strażnica KOP Szapowały" pod dowództwem kpr. Niedzielskiego została zaatakowana przez sowiecki 144. pułk kawalerii przy wsparciu baterii artylerii konnej. Zaskoczona, stawiła krótki opór (wg dokumentów sowieckich). Ze strony załogi poległo 4 żołnierzy, 10 dostało się do niewoli (w tym 5 rannych). Poległo 2 żołnierzy Armii Czerwonej a 1 został ranny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 coś nowego z książek o KOPhttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=679351#1150564 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 Witam wszystkich.Czy może ktoś ma jakieś wiadomości na temat 23 Baonu KOPw Druskiennikach? Tam w latach 1928-1929 służył mój dziadek.Za wszelkie informacje z góry dziękuję.Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 Allegro - UROCZYSTOŚĆ SPOTKANIA WOJSK POLSKICH I WĘGIERSKICH ORAZ TWORZENIA WSPÓLNEJ GRANICY, KTÓRA ODBYŁA SIĘ W DNIU 16 MARCA 1939 R." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Listopad 2010 Autor Share Napisano 15 Listopad 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Share Napisano 24 Listopad 2010 Allegro - inspekcja Kompanii szkolnej 24 Baonu KOP" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Share Napisano 24 Listopad 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 25 Listopad 2010 Autor Share Napisano 25 Listopad 2010 Allegro - ...dowództwo 11 Baonu, święta Wielkanocne - Mizocz na Wołyniu 1925 r." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morena Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Zdjęcie przedstawia mojego stryjka z 10 pułk piechoty batalion stacjonujący w Skierniewicach miejsce szkolenia rekrutów dla KOP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 Cześć Morena,10. Pułk Piechoty z Łowicza (i Skierniewic) był głównym pułkiem uzupełniającym dla Batalionu KOP Podświle". Według rozdzielnika z 1935 r. dla rocznika 1913/II (jesień) do w/w batalionu miało być przydzielonych z tego pułku: 210 strzelców w tym 45 do kompanii odwodowej Pułku KOP Głębokie" oraz 45 do kompanii szkolnej-strzeleckiej (szkoła dla kandydatów na podoficerów służby czynnej). Ponadto w tym roku pułk przydzielał 10 strzelców do Batalionu KOP Orany" oraz 2 do kompanii szkolnej Pułku KOP Czortków".Według mojego osobistego przekonania twój stryj mógł służyć w Batalionie KOP Podświle".Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morena Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Stryjek był rocznik 1905 w takim razie mógł służyć w latach 1925-27 może to nie jego zdjęcie. Jeszcze dwie rzeczy do wyjaśnienia cyfra na pagonie oraz znak łączności na rękawie munduru. Gdzie szkolono łącznościowców dla potrzeb KOP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Do 1932 roku batalion miał numer 7 i pełna nazwa brzmiała: 7. Batalion KOP w Podświlu. KOP nie szkolił specjalistów wojsk łączności - dostawał ich już przeszkolonych z pułków (batalionów)łączności lub przeszkolonych w pułkach piechoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Nie dodałem, że numeracja na naramiennikach noszona była do początku lat trzydziestych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morena Napisano 3 Grudzień 2010 Share Napisano 3 Grudzień 2010 Czy na postawie wyżej zamieszczonego zdjęcia można uzyskać jeszcze inne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 7 Grudzień 2010 Share Napisano 7 Grudzień 2010 Czołem Morena, myślę że ze zdjęcia to już niewiele się dowiesz. Na prawej stronie munduru trzy odznaki: Powszechna Odznaka Sportowa (ta od środka, górna), dolna to pewnie Odznaka Strzelecka, a ta po lewej najprawdopodobniej Odznaka Grenadierska. Można z tego wnioskować, że zdjęcie mogło zostać zrobione po zamknięciu cyklu szkoleniowego być może po 6 miesiącach służby w KOP, co doliczając jeszcze 6 miesięcy w 10. pp, daje nam to przypuszczenie że zdjęcie zrobiono po roku służby wojskowej. Odznaka łączności wskazuje, że służył w plutonie łączności KOP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 9 Grudzień 2010 Share Napisano 9 Grudzień 2010 Do: slawek1965zajmuję się historią Brygady KOP Grodno", w jej skład wchodził 23. batalion KOP - wysłałem ci emaila z prośbą o kontakt, jeżeli możesz to się odezwij na emaila.Dzava Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 9 Grudzień 2010 Share Napisano 9 Grudzień 2010 Na ramieniu kopisty ze zdjęcia Moreny widnieje godło telefonistów.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.