justyna-maja Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Na pewno niewielka część tego opisu jest ubarwiona, lekko przesadzona. To są domysły, nie podparte dowodami, bo do takich nie mamy dostępu. Ale cały ten teren do dzisiaj jest tajemniczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Posłuchałem nagrania na Youtube, do którego dał Grodt. Takich bzdur dawno nie słyszałem. Jedyne co można się dowiedzieć, to to, że wszystko jest dziwne, tajemnicze, nie wyjaśnione itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zandi Napisano 12 Sierpień 2012 Share Napisano 12 Sierpień 2012 Na rynku pojawila sie dlugo oczekiwana ksiazka Garby. Przeczytalem i ciekaw jestem waszych opinii. W swietle jej tresci i przedstawionych zrodel mozna chyba sie pokusic o stwierdzenie, ze przeznaczenie obiektu zostalo finalnie zdefiniowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 12 Sierpień 2012 Share Napisano 12 Sierpień 2012 a co tam definitywnie zdefiniowano bo ja nadal nie wiem czemu mialy sluzyc poszczegolne obiekty np na osowce czy soboniuprosze o wyczerpujaca odpowiedz zaczerpnieta z wymienionej ksiazkipozdrawiam z calym szacunkiem marecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grodt Napisano 12 Sierpień 2012 Share Napisano 12 Sierpień 2012 Jest to najlepsze opracowanie na temat Gór Sowich jakie do tej pory ukazało się na rynku. Książka naprawdę warta polecenia. Włączę się do dyskusji na temat wątków w niej zawartych jak przeczytam ją drugi i trzeci raz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zandi Napisano 13 Sierpień 2012 Share Napisano 13 Sierpień 2012 @mareckiJesli przeczytales to przeciez dokladnie wiesz wiec po co od razu ta ironia - chodzilo mi o przeznaczenie obiektu jako calosci (choc pojawiaja sie tez tezy jakoby jeden z kompleksow nie byl czescia calego przedsiewziecia). Ale tak masz racje nie jest tam nigdzie napisane jaki konkretnie kompleks mial sluzyc jakim celom. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe Napisano 31 Sierpień 2012 Share Napisano 31 Sierpień 2012 Książke przeczytałem. Pierwsze wrażenia, troche rozczarowany..Moze dlatego ze oczekiwałem czegoś co mnie zwali z nóg, niestety z nóg mnie nie zwaliło. Oczekiwałem wyczerpującej monografii, otrzymałem cos troszke innego. Książka napisana eportażowo" ( to chyba zasługa pana L.A..wspominanego az do znudzenia ..:) przeczytałem w dwa dni ( gruba,dobrze sie czyta.. ale kilka roździałów mozna było sobie darowac ). Chwała autorowi za dotarcie do żródeł" i wyjasnienie pewnych kwestii w oparciu o ( lub spojrzenie" poprzez ..) archiwa niemieckie. Z drugiej strony rozczarowanie, bo mimo kilkuletniej kwerendy w niemieckich archiwach autorowi tak niewiele udało sie odnależc ..!Znalazłem kilka błedów m.inn. ..w kolorowej wkładce odwrócone zdjecie z chyba błednym opisem. Moim zdaniem, książke warto polecić i oczywiście przeczytac ..:) ..ale pozostaje niedosyt..:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grodt Napisano 31 Sierpień 2012 Share Napisano 31 Sierpień 2012 W mojej ocenie najważniejsze co można wyczytać z tej książki to to, że nie całe Riese to Riese (pomijając kompleks w Rzeczce). A mianowicie: z publikowanych w książce dokumentów wynika że w Górach Sowich budowano:1) Kwaterę główną Hitlera (FHQ) w skład której wchodził (str.35, 47):Sperrkreis ASperrkreis I (ujęte jako A + I)Sperrkreis II2) Kwatery dla wojsk (nie wchodzące w skład FHQ):OKHOKLRF.SSRAMZ powyższych kwater według zestawienia ochronę p/lot (str. 46) planowano tylko dla tych, które wchodziły w skład Bauvorhaben Riese. Tak więc nie wszystkie należały do Riese ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 16 Styczeń 2013 Share Napisano 16 Styczeń 2013 Sa jakieś nowe wieści z przekopywania sztolni nr 3 na Gontowej ?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kainek Napisano 20 Styczeń 2013 Share Napisano 20 Styczeń 2013 http://www.youtube.com/watch?v=Uf4bI0whMTA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 Będąc w D używałem google de i wyskoczył mi ciekawy temat jednak wszystko po niemiecku http://forum.hidden-places.de/archive/index.php/t-1935.html może kolegom jest znany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 25 Styczeń 2013 Share Napisano 25 Styczeń 2013 Jak byłeś w Niemczech, to powinieneś korzystać ze źródeł niemieckich, a jak w Polsce to z polskich. A tu są wykorzystane polskie źródła, po niemiecku. W dalszym ciągu brakuje niemieckich źródeł, po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicieyy Napisano 31 Styczeń 2013 Share Napisano 31 Styczeń 2013 Na TVN24 ukazał się news dotyczący odkrytego korytarza w górze Sobońhttp://www.tvn24.pl/odkryli-nieznane-korytarze-we-wnetrzu-gory-sobon,303377,s.html Sztolnia jest długa na sto metrów i wygląda, jakby dopiero co wyszli z niej pracujący ludzie - opowiada o odkryciu Piotr Kałuża, prezes Sowiogórskiej Grupy Poszukiwawczej.Razem z kolegami od dwóch miesięcy próbował dostać się do wnętrza góry Soboń. Dziennie udawało im się powiększyć szyb o pół metra. Jak podkreślają członkowie grupy, efekt był jednak wart wysiłku." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.