mendi Posted March 9, 2010 Author Share Posted March 9, 2010 tak sie zastanawiam, ze skoro mamy juz XXI wiek to moze by tak zrezygnowac ze sluchawkowoych kabelkow, troche pogmeralem, i doszedlem do wniosku, ze standardowe sluchawki bezprewodowe ciezko byloby dostosowac do wykrywacza ( ich nadajniki zazwyczaj duze i potrzebuja 12V z zasilacza sieciowego, daloby je chyba rade podlaczyc pod uklad zasilajacy wykrywacza, ale to juz troche zabawy, a znalazlem nawet jedne z malutkim nadajnikiem ktory nie stanowilby problemu: http://allegro.pl/item951777121_sluchawki_bezprzewodowe_fmh_6050_vivanco_100m_gra.html)poszedlem inna droga i moze by tak:http://allegro.pl/item948447621_sluchawki_bluetooth_sony_dr_bt22.htmlczy nphttp://allegro.pl/item937623671_sluchawki_bluetooth_mp_h308_stereo_f_vat.html+do tego:http://allegro.pl/item936313852_adapter_bluetooth_audio_stereo_a2dp_b_speech_tx2.htmli za 200 zl mamy kabel z glowy a o dzwiek i tak nie ma sie co martwic bo wykrywka i tak nie gra jak stradivarius wiec nic ni tracimy.co myslicie o takim rozwiazaniu, nie gryzlo by sie to z praca wykrywacza"??pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax78 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Znacznie tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie małych nadajniczków FM, które maja zasięg kilkudziesięciu metrów.Schematów jest całe mnóstwo. Jako odbiornika można użyć gotowych słuchawek z radiem FM lub zrobić odbiornik samodzielnie. Koszt bardzo niski i łatwe do zrobienia. Niedawno testowałem słuchawki bezprzewodowe na podczerwień własnego pomysłu, ale problemem było rozmieszczenie diód odbiorczych w słuchawkach, w taki sposób, aby odbierały sygnał z nadajnika niezależnie od tego w którą strone skierowana jest głowa. W tym momencie postanowiłem przerwać testy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cpt.Nemo Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 W tym momencie postanowiłem przerwać testy."To nie doszedles do najlepszego - do testow w polu w pelnym sloncu :) To jest dopiero wyzwanie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Madmax, nie wolno nadawać w pasmie UKF. Pomijając że to jest przestępstwo, to możesz zakłócać komuś słuchanie radia, czyli bezmyślnie uprzykrzać życie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cpt.Nemo Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 http://www.uke.gov.pl/_gAllery/15/37/15377/Urzadzenia_bez_pozwolen_radiowych.pdfhttp://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1012969.html#5137156 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendi Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 ;) przeciez poszukiwania z wykrywaczem to tez przestepstwo, zreszta jak juz ma sie ktos przyczepic to panowie w mundurkach i tak raczej sie nie zorientuja ze adajemy " bez pozwolenia, a ich uwage przyciaga wykrywacz. ciekawy ten pomysl z FM musze troche pogrzebac w tym temacie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 mp3 z FM - bo mały - ale słuchawki oryginalne - bo antena...transmiter FM najlepiej z regulacją mocy_____________alternatywa29 zet - zabawkowe walkie-talkie - jednokanałowe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 a w przypadku - skrajnego unikania FM...złota myśl - dla dociekliwych: To nie kabelki - przeszkadzają, a powiązanie urządzenie, złącze, ręka, słuchawki"...madmax78 - odezwij się... na PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Mendi, ja piszę o szkodzeniu innym, a Ty o prawie. Widzisz różnicę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax78 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Do Cpt.Nemo- Słońca raczej się nie bałem bo na diodach odbiorczych i nadawczych założone były filtry światła dziennego. Do Brzęczyszczykiewicz-Pisałem przecież, że chodzi o nadajniczki o zasięgu do kilkudziesieciu metrów, więc znajdując się np. w środku lasu raczej nikomu nie będę ''bezmyślnie uprzykrzał życia''. Nie wiem jak Ty, ale ja nie chodzę ludziom pod oknami z wykrywaczem. Ale w razie potrzeby zasięg nadajnika mozna zmniejszyć do np. 3 metrów. A jeżeli chodzi o aspekt prawny tego urządzenia, to gdzieś czytałem, że można używać urządzeń nadawczych tzw. eksperymentalnych, których moc wyjściowa nie przekracza 20mW.....Reasumując niektóre powyższe posty, można dojść do wniosku, że jak ktoś chce kogoś uderzyć, to i kij się znajdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Jak z ta panią, którą drogówka zatrzymała do rutynowej kontroli przed kamerami TVP. Podczas sprawdzania stanu pojazdu okazało się, że żadne światła oprócz kierunkowskazów nie działają.-Nie ma pani oświetlenia.-Ale ja jeżdżę tylko w dzień (zdarzenie miało miejsce w czasach kiedy światła dzienne nie były obowiązkowe)-Światła są potrzebne, a jeśli będzie pani jechała przez tunel?-Ale na mojej trasie nie ma żadnych tuneliI gadaj z taką... :)Madmax, nie wolno nadawać na UKF i kropka. Nie w Twojej gestii jest decydowanie czy komuś w danej chwili przeszkadzasz i w jakim stopniu. Skąd to możesz wiedzieć na pewno?Jest tyle pasm radiowych w których wolno nadawać bez pozwolenia z małą mocą. Musisz akurat na zatłoczonym UKF-ie?To tak jak władować się komuś ze szpadlem w uprawy podczas gdy wokół są ugory i łąki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendi Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 chce mis ie troche smiac- Brzeczyszczykiewicz przeciez chodzi o maly tyci tyci nadajniczek ktorego zasieg SKUTECZNY Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendi Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 to pare metrow, a nie o stawianiu masztu radiowego ,ciezko mi sobie troche wyobrazic jak czyms takim moznaby zatruwac komus zycie, trzeba by chyba podejsc pod spiacego gdzies na sciolce to moze by mu sie dalo zaklocic radyjko, ale skoro spi to i tak mu wszystko jedno:) to co piszesz to moim zdaniem robienie z siebie sluzbisty na sile". Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazic Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Brzęczyszczykiewicz kraść nie można a ludzie kradną.Daj spokój chłopie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax78 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Najwiecej schematów nadajniczków dotyczy właśnie pasma FM, ponadto jako odbiornika można użyć gotowego radyjka, i dlatego uparłem się właśnie na FM. W sieci można znaleźć wiele schematów takich urządzeń , które były przez autorów uruchamiane. Może poszukaj Brzęczyszczykiewicz takich artykułów, a potem donieś do odpowiednich władz, że wykryłeś piractwo w eterze. Już widzę jak policja dokonuje masowych aresztowań redaktorów i pracowników czasopism elektronicznych. Rozważamy tu możliwość przekazania dźwięku w sposób bezprzewodowy i jeżeli nie masz w tym temacie nic sensownego do napisania to zachowaj wstrzemięźliwość :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax78 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Dla świętego spokoju kupi się parę PMR i po problemie :)) Można kupić nawet za 50 zł (używane) ...i homologacje mają... :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Zdarzało mi się że kiedy jechałem samochodem na UKF wchodził jakiś radioamatorski nadajnik małej mocy, który przecież nikomu nie przeszkadza". Wyobraźmy sobie, że ktoś mieszka w okolicy gdzie jest słaby sygnał radiowy i jednocześnie ktoś niedaleko odpala jakiś oscylator na 1 tranzystorze, który ma takie szumy, że co najmniej kilkaset kiloherców prążek z tego wychodzi i na dodatek pływa we wszystkie strony. Co się dzieje u takiego, który słucha radia? Oczywiście zaczyna mu świerszczyć", szumieć, pojawiają się zaniki itp.Lubicie oglądać sport w TV? Pewnie tak. Wyobraźcie sobie, że podczas meczu ktoś gdzieś w okolicy eksperymentuje sobie z takim urządzeniem, oczywiście nie mając odpowiedniego sprzętu, bo to kosztuje co najmniej kilka tysięcy złotych. Fajnie? Pewnie gotowi bylibyście go oskalpować i powiesić za to.A przecież można kupić GOTOWY transmiter BT i tanie jak barszcz słuchawki do tego, albo przerobić sobie na zasilanie bateryjne jeszcze tańszy zestaw na 860MHz których są setki na Allegro, już od około 50zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendi Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 chlopaki i zaczynamy odplywac z tematu, podstawowy cel to wyeliminowac kable, jak najtanszym, a jednoczesnie najskuteczniejszym i najprostrzym sposobem, mnie naprawde nie interesuje jakie fale, ma byc skuteczne zaznaczam ze w dziedzinie elektroniki jestem raczej laikiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
talgo Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 mnie interesowało by jak rozwiązać problem z zasilaniem nadajnika żeby było to mobilne a nie sieciowebo u mnie nadajnik 12v 200mAdajmy na to w takich słuchawkachhttp://allegro.pl/item951777121_sluchawki_bezprzewodowe_fmh_6050_vivanco_100m_gra.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendi Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 wlasnie talgo o tych sluchawkach wczesniej pisalem:) nadajnik malutki i jeszcze moze daloby rade go obrac" tylko to zasilanie, mam MXT ktory pracuje wlasnie na 12V ciekawi mnie tylko jak odbiloby sie to na wykrywaczu podpiecie takiego nadajnika (rownegle oczywiscie) na pracy wykrywacza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
talgo Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 tak mendi ja też mam tego typu słuchawkityle ze thomsona reszta prawie taka samaniestety puki co nie rozwiązałem problemu z zasilaniemna akumulatorze żelowym działało bezbłędnie tyle że on waży 0,4 kg i przy tej wadze wykrywacz stracił wyważenie gdziekolwiek bym go nie umieściłna elektrodzie podpowiadali coś takiego ale z moimi umiejętnościami elektronika za chiny nie wiem o co im chodzihttp://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1439171&highlight=&sid= Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendi Posted March 12, 2010 Author Share Posted March 12, 2010 a co z tymi nadajnikami http://allegro.pl/item936313852_adapter_bluetooth_audio_stereo_a2dp_b_speech_tx2.htmlone nie powinny byc Chyba tak pradozerne, do tego oczywiscie dokupujemy sluchawki to odbierajace, cena takiego zestawu to ok 200zl Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 cześć.kilka dni temu kupiliśmy z kolegami słuchawki bez przewodowe z nadajnikiem na 9v mniejszym od paczki papierosów.na obudowie ma klipsa który można założyć na podłokietnik, pracują na 860Mhz.inny kolega ma nadajnik na dwa paluszki r6 cała kwestia to dorobić kabel sygnałowy i nie trzeba niepotrzebnie kombinować tylko mieć ma wszelki wypadek zapasową baterię.cena słuchawek tylko 25zł.pozd.marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
talgo Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 a gdzie kupiłeś? na allegro Link to comment Share on other sites More sharing options...
habs Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 honker nie na 860MHz a na49.85MH .Zasilanie sieciowe 12V przycięte do 9V , i bateryjne 9V .talgo kupiliśmy na aleeee .Niektóre słuchawki mogą nie chodzić stereo taka wada fabryczna , ale do wykrywki wystarczające . Jest pewna obawa że jak paru chłopa chodzi koło siebie to mogą słyszeć w swoich słuchawkach sygnał kumpla ,zestaw ma tylko jeden kanał nadawania , oczywiście na to też jest rada . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.