Skocz do zawartości

Wiatrówka

piotr777

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jak chcesz strzelać - rekreacja, czy coś więcej, czy zamierzasz w dmuchawce grzebać itd :).
Jeśli tylko strzelanie, to wziąć dobrze stuningowanego gotowca. I albo z cekausa albo od senia, albo hogana.
No i oczywista zależy ile dudków masz zamiar wyłożyć :)

stuningowany gotowiec..? ot choćby slavka z cekausa, lub dowolna wiatróweczka od razu zrobiona przez któregoś z fachowców - prowadnica, korona lufy, prowadzenie tłoka, polerka elementów spustu, planowanie sprężyny (jeśli sprężynówka), odpowiednie smarowanie, ewentualnie zmiana uszczelki, Jeśli trzeba to dobranie wagi tłoka do sprężyny.
Wszystko w celi uzyskania stabilizacji prędkości wylotowej, zminimalizowania kopa, usunięcie brzęczeń, diesla itd.
Większość tańszych sprzętów od razu po kupnie nadaje się do rozebrania i choćby umycia - nadmiar smarów, opiłki w komorze sprężania itd.
Nie każdy ma do tego warunki i sprzęt. Dlatego jeśli sam nie chce grzebać w wiatrówce, to może to zlecić.

A optyka to temat tak samo szeroki. Ale optyka zależy od tego co kupi, bo wiadomo, że delikatniejszych szkiełek na hatsany np. nie ma co sadzać, bo je rozwali.
Wiadomo też, ze wiatrówka po tuningu jest dużo łagodniejsza w stosunku do szkła. itd.itp.
Poleciłem PP, bo i się sprawdzają. Nie strzelam wyczynowo. I dla mnie szkło jest wystarczająco jasne, dobrze regulowalne, i stabilnie trzyma zero. Montaż może i pozostawia więcej do życzenia (są tacy co narzekają na jego trwałość) ale mi się sprawdza. Nie przesuwa się, nie rozkręca.

Z 2 mce temu przypadkowo udalo mi sie kupic nówke Hatsana 95 SAS QT za niecałe 300zł dlatego też kupiłem :)
Jest to już trzecia generacja kebaba.Dmuchawka naprawde wdzięczna i porownując do poprzedników wykonana bardzo dobrze.Na poziomie Slavi.Jedyny tuning jaki został przeprowadzony to zalozenie zestawu od Alchemika tj.prowadnicy,sprężyny,uszczelki,korka.Cena zestawu 120.
Do tego posadziłem na nim PP 4x16
Denko puszki na 70m bez problemowo :)
Acha zapomnialem dodać że można dociążyć drewno.Ja się nie bawię w to gdyż będzie się mi robić na dniach...stylizowane na coś...:]
Ogólnie karabin" polecam do taniego rekreacyjnego strzelania na średnie odległości.
Do tego jeszcze bardzo fajny regulowany spust:) Swój ustawiłem na tz. pierdnięcie komara :)
Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie