afrak Napisano 1 Marzec 2010 Autor Napisano 1 Marzec 2010 Witam mam pytanie czym sie różni wersia broni SALUT a wesja DEKO
landszaft1 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Wersja SALUT . Jest to broń przewidziana do oddania strzału tylko z naboju ślepego. Najczęściej w karabinie wprasowuje się wkładkę stalową uniemożliwiającą oddanie strzału z naboju bojowego a tylko ze ślepaka. Większość pistoletów startowych czy hukowych posiada taką wkładkę wmontowaną w lufę. Wersja DEKO - to karabin bądź broń kompletnie pozbawiona cech bojowych z której nie można oddać strzału z naboju ślepego. Najczęściej otwór lufy zaspawany od wnętrza, lub zaspawany zamek w taki sposób że nie jest w stanie oddać strzału ucięta iglica". Czasami można oddać suchy " strzał w zależności jak dany egzemplarz broni jest przez rusznikarza zdekowany. Obie wersje można kupić w Niemczech, Czechach lub innym cywilizowanym kraju bez pozwolenia. Tak jak u nas straszak - pistolet startowy. Niestety z karabinami przerobionymi na broń hukową np Mauser lub Mosin w sklepach jeszcze w naszym rodzimym kraju się nie spotkałem, ale może wreszcie się to kiedyś zmieni i ucywilizuje.
afrak Napisano 1 Marzec 2010 Autor Napisano 1 Marzec 2010 A w jakich cena mozna kupic taki karabi SALUT, DEKO
Cyrograf15 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Broń hukowa cal. ponad 6mm jest na zezwolenie.Wojtek
stg1971 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 tu w polsce za morderstwo możesz zostać uniewinony lub skazany za dorzywocie tu jest ta mała ruznica.
landszaft1 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Afrak U nas w kraju nie kupisz, a w niemczech wejdź do sklepu KETNERA lub Frankoni-jag . Są to sklepy dla myśliwych które też oferują dla kolekcjonerów broń i bagnety. Ceny raczej wysokie bo to sklepy markowe ale mająkatalogi lub poszukaj strony wecie z ich ofertami. Masz rację Cyrograf15 na niektóre jest wymagane zezwolenie . Ale na czarnoprochową już nie, a do tego wielostrzałowego np Colt Navy. I tu jest kretynizm naszego prawa. Broń hukowa jest groźniejsza niż wielostrzałowy rewolwer załadowany np kulami typu breneka z gwintowaną kulą . Chciałbym widzieć gościa który stanie w odległości 50 kroków na ochotnika i przyjmie na klatę taką kulkę lub cały bębenek. U nas cały czas wszyscy myślą że jak polak dostanie prawdziwą broń to nic tylko będzie grzmocił do sąsiadów . Największe jajo jest to ŻE MOŻE W KAŻDEJ CHWILI taką kupić bez zezwolenia i to czarnoprochową i sporo osób ją posiada !!! a w prasie cisza nikt nikogo nie chce zabijać z takiej broni !!, no coś niesamowitego , przecież mieli się Polacy po otrzymaniu broni zabijać bez powodu a tu cisza :o(( . Mieliśmy się napadać , rabować !!! i co ??? Może się nie da napaść na bank wchodząc do niego z dwoma colatmi bo jeszcze bankowcy by umarli ze śmiechu myśląc że to atrapy. Gorzej jak ktoś zobaczy efekt działania takiej kuli i co może taka pseudo stara broń zdziałać. Widać w nasi ustawodawcy wychodzą z założenia że wygodniejszy w napadach jest piechociński długi Mosin , Lebel , Wrendl lub Mauser . Dlatego takie restrykcje. Po za tym w ich mniemaniu łatwiej go pod kapotę schować- tylko pytanie ile w ostatnim XX leciu było napadów z użyciem broni długiej ??. ech pewnikiem ustawa umrze jak poprzednie albo ją zaostrzą że kto ma w domu gaz rurkę to jak poczyta internet i rady Mc'gaivera to może zrobić działo bezodrzutowe . więc zacznijmy karać za rurki gazowe - zawsze może być zrobiona z tego broń !!!
kolczyk96 Napisano 2 Marzec 2010 Napisano 2 Marzec 2010 Jacy politycy takie prawo.Niestety,polityk wychowany w kagańcu nie wie,że może szerzej otworzyć buźkę.Czyż nie jest to idiotyczne,że mając od wielu lat(ponad 20!)pozwolenie na broń myśliwską gładkolufową i gwintowaną,uprawnienia selekcjonerskie nie możesz posiadać broni sportowej np.KBKS? Wiatrówki o energii śrutu powyżej 17J? Albo zardzewiałej lufy od mauzera z okresu pierwszej wojny światowej?Albo zamka nawet bez komory zamkowej?Fakt!Jest to kawałek przeważnie stali i można nim nabić ustawodawcy na łbie guza!
Novy32 Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 mój pierwszy post na forum ,więc witam wszystkich. Pytacie o broń deko i ceny zakupu w polsce, a ja kilka dni temu znalazłem stronkę gdzie oferują taką broń. W prawdzie z broni historycznej znalazłem tylko pps wz 43 za jedyne 999zł ale może kogoś to zainteresuje. Ta stronka to www.sklep.pa-ko.com.pl Poza tym mają tam trochę militarnych gratów, np wykrywacz metali (min) za jedyne 300zł) ;-)
bastus0 Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 .....ok czarnoprochowce sa bez zezwolenia....ale ładunek miotajacy czyli proch jest juz nielegalny z tego co pamietam, wiec jak wystrzelisz z niego legalnie?
Stedke-Haemorrhage Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 http://www.colosus.pl/pistolet-gazowy-cuno-melcher-parabellum-luger-p08-czarny-kal-9mm/ u nich jest to traktowane jako zabawka u nas niestety bron gazowa :(a cena bardzo przystepna moim zddanie.Walther P38 chyba jakos za 350zl.
nuchacz Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 http://www.odkrywca.pl/nie-jest-wymagane-pozwolenie-na-posiadanie-czarnego-prochu,667209.html#667209
Arctic Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 He, he. Opowiadałem pewnemu Niemcowi o tym, że strzelam z czarnoprochowca. Spytał o proch, bo u nich na zezwolenie, i za cholerę nie mógł pojąć jak to jest, że czarny proch można posiadać w Polsce bez zezwolenia (Cytowane orzeczenie Sądu najwyższego), ale na jego zakup potrzebne jest pozwolenie (Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych. Taka polska logika, możesz mieć, ale nie możesz kupić.
Cyrograf15 Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 Logika jest inna. Idziesz Ty czy taki Niemiec do sklepu u Czechów, kupujesz spłonki proch czarny czy nitro (bez znaczenia) płacisz koronami i nikt nikogo o nic nie pyta. I kto zarobi? I nie jest dostępne? Niemcy mogą kupć proch na zezwolenie na elaboracje, jest to osobne zezwolenie jak na broń. Broń bez zezwolenia jest do roku 1878, jednostrzałowa. Co kraj w Unii to inny obyczaj :)Wojtek
landszaft1 Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 Novy32 zgadza się można kupić zdekowaną PPS przez Rusznikarza policyjnego - i ten sklep tak ma - oczywiście są to pps-e zrobione jako DEKO. Są zazwyczaj na giełdzie w Bytomiu z tymi PPS-ami na moje zapytanie dostałem info że jeden z współwłaścicieli bodajże pracuje w policji i z tąd ten układ ;o))" Co do czarnego prochu to jak zaznaczono posiadać już wolno ale kupić się nie da bo ktoś dał kretyńską ustawę , ale czarnoprochowcy dowiedzieli się że można strzelać z innej substancji która jest nie zabroniona itro" i w dodatku nie zasiarcza i nie koroduje lufy przy strzale. Więc czarny proch to raczej przeżytek do strzelania i nie ma potrzeby go stosować - no chyba że ktoś chce sobie strzelbę lub rewolwer szybciej zużyć. A ostatecznie w najgorszym razie strzelaj z kanichlorku" - tylko najlepiej z gaz-rurki.
Arctic Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 Co kraj to obyczaj, święta prawda. Sam kupuję w Czechach a wolałbym w sklepie w moim mieście. Sklep pewnie też :-)Mówisz u Niemców 1878 i jednostrzałowa? Czyli Berdanka się łapie :-) Fajnie.
Cpt.Nemo Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 lanszaft1 - ale czarnoprochowcy dowiedzieli się że można strzelać z innej substancji która jest nie zabroniona "nitro i w dodatku nie zasiarcza i nie koroduje lufy przy strzale. Więc czarny proch to raczej przeżytek do strzelania i nie ma potrzeby go stosować - no chyba że ktoś chce sobie strzelbę lub rewolwer szybciej zużyć."Nie wygaduj prosze glupot - proch nitro to jest proch wspolczesny z ktorego nie tylko prawo ale i producenci zabraniaja w sposob wyrazny strzelac z czarnoprochowcow. Grozi rozerwaniem broni i jest zakazane przez prawo. Czarny proch wolno posiadac do replik i oryginalow sprzed 1850r. od stycznia 2004, na polski proch sie nikt nie rzuca bo jest wielokrotnie drozszy od czeskiego :) Pomijam, ze polskie przepisy nakazuja dostawe czarnego prochu do sklepu eskortowac przez konwojentow a sklep musi posiadac bunkier na miare Wilczego Gniazda :) Strzelcy CP strzelaja tylko z czarnego prochu bo jest najlepszy do tej wlasnie broni, amerykanski srodek zastepczy - pyrodex nie wzbudzil w Polsce entuzjazmu i sie nie przyjal. Broń hukowa jest groźniejsza niż wielostrzałowy rewolwer załadowany np kulami typu breneka z gwintowaną kulą ."taa :) Breneka - ciezki pocisk do gladkolufowej broni mysliwskiej umozliwiajacy ze srutowki powalic wiekszego zwierza.Ogolnie piszesz pozytywnie, ale troche widac brak znajomosci tematu :)
Argonauta Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 cytat Pytacie o broń deko i ceny zakupu w polsce, a ja kilka dni temu znalazłem stronkę gdzie oferują taką broń. W prawdzie z broni historycznej znalazłem tylko pps wz 43 za jedyne 999zł ale może kogoś to zainteresuje. koniec cytatuDrożyzna .... pps-a 43 mozna nabyc za 600 zeta , a poza tym zle szukales, jest juz kilka polskich slepow internetowych oferujacych stricte historyczna bron deko.Tak na marginesie .... przyjemnie sie czyta orzeczenie SN w sprawie posiadania CP, ale z przyczyn geograficzno-cenowych w dalszym ciągu nie dam zarobić polskim dystrybutorom tego specyfiku ;-)))).
past Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 landszaft1nie demonizuj i nie wprowadzaj ludzi w błądna stronie internetowej CLK jest spis broni, dla której jest przygotowana specyfikacja pozbawiana cech użytkowych. Jeśli znajdziesz broń , która cie interesuje na liscie udajesz się do większej firmy rusznikarskiej i oni sprowadzają broń /chyba że handlują takową/, dekują wysyłają do CLK , które nabija punce i sprzedaja tobie ze swoją prowizją. Ty w ciagu 5 dni rejstrujesz broń.Jest conajmniej kilka sklepów , które sprzedają broń dekowaną w cenach dostępnych dla kowalskiego" Nie trzeba mieć znajomosci tylko korzystać z google.Jak chcesz kupić broń, której nie ma na liście CLK to oczywiscie jest to możliwe , ale CLK lub WITU musi zrobić specyfikacje co wg moich informacji trwa około roku, i kosztuje ostatecznego właściciela dodatkowe kilka tys.
Arctic Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 Ostatnio w Szczecinie w sklepie Safari http://www.safari.pl/"widziałem na półce jakieś deko.Garanda, Thompsona i coś tam jeszcze. Nie interesuję się więc nie zwróciłem uwagi. Na stronie ich nie ma, ale może warto zadzwonić.
past Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 To nie mogły być deko" bo nie ma na nie specyfikacji , stawiam na Denixa
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.