pawełm Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 Witam, poszukuję odznaczeń mojego pradziadka, a zwłaszcza dwóch Krzyży Walecznych nr 33614 i 50164. Wiem że zostały sprzedane przez moją prababcię jakiemuś kolekcjonerowi w latach 70tych lub 80 tych.Może ktoś z Was widział KW o takich sygnaturach.Pozdrawiam,Paweł Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted February 19, 2010 Author Share Posted February 19, 2010 Mam jeszcze jedno pytanie. W aktach pradziadka napisane jest że odznaczony był medalem srebrnym austriackim II i I klasy" - co to za odznaczenie i jak wygląda?Dodam że służył w 2.pp.II Brygady Legionów od sformowania do Kaniowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted February 24, 2010 Author Share Posted February 24, 2010 Proszę też o identyfikację baretek nad KW i odznaki poniżej (obok Krzyża Kaniowkiego i odznaki II Brygady). Medal obok KW to francuskie odznaczenie De La Victorie" - czy ktoś wie za co było przyznawane i w jakich okolicznościach?W dokumentach pradziadka jest też mowa o medalu austriackim srebrnym II i I klasy" czy to może być Tapferkeitsmedaille"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted March 31, 2010 Author Share Posted March 31, 2010 Odświeżę trochę temat bo musiałem długo czekać na wyświetlenie postów i wątek przesunął się głęboko w forumowe czeluści.Czy ten krzyż z orłem pod KW to może być odznaka Armii Ochotniczej za wojnę polsko-bolszewicką? Z dokumentów wynika że pradziadek był uprawniony do jej noszenia ale wszystkie odznaki A.O. jakie do tej pory widziałem miały orła na pelcie i uszko do zawieszenia na wstążce.Dodam że zdjęcie pochodzi z 1926 roku.Jednostka: X Oddział Służby Artylerii w Przemyślu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted March 31, 2010 Share Posted March 31, 2010 to nie baretka tylko 2x a rany".spis nazwisk w.g. numerów KW został zniszczony przez władze PRL..pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted April 1, 2010 Author Share Posted April 1, 2010 Dzięki za odzew. Z tymi ranami to by się zgadzało:1. 29 XI 1914 pod Mołotkowem -szarp. w ramię i plecy"2. 9 XI 1915 pod Bielgowem - agnetem w prawą łydkę" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksklodo Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 Odznaka z orłem to najprawdopodobniej Odznaka Frontu Litewsko-Białoruskiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted April 2, 2010 Author Share Posted April 2, 2010 Odznaka z orłem to najprawdopodobniej Odznaka Frontu Litewsko-Białoruskiego"To chyba będzie dobry trop - 0d połowy 1919 roku przydzielony był do adiutantury w sztabie 2DPLeg., a więc to by się zgadzało.Wrócę jeszcze do odznaczeń austriackich. Czy ktoś spotkał się z przypadkami noszenia odznaczeń państw zaborczych w armii II RP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Żeby nie zaśmiecać forum nowymi watkami dorzucę tu pytanie.Na zdjęciu miniaturki 2 odznaczeń, czy nr 1 to Krzyż Niepodległości?Zdjęcie zrobione w 1938 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelsamotyha Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Tak to miniaturka Krzyza Niepodleglosci Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted May 21, 2010 Author Share Posted May 21, 2010 Kolejne pytanie (jestem zielony w kwestii mundurów więc prosze o wyrozumiałość). Co oznaczają te jasne wstęgi" (nie wiem jak to nazwać) na rękawie i kołnierzu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołg_7TP Posted May 21, 2010 Share Posted May 21, 2010 Według mnie to są szewrony podoficerów zawodowych. Wąski 3 lata służby, szeroki 9 lat służby. Te wyglądają na szerokie, czyli 18 lat służby zawodowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted May 21, 2010 Author Share Posted May 21, 2010 Dzięki za sugestię, ale 18 lat to na pewno za dużo. W chwili wykonania tego zdjęcia (ok roku 1929)pradziadek miał za sobą 8 lat służby zawodowej - więc może to ta wersja węższa - wówczas by się zgadzało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołg_7TP Posted May 21, 2010 Share Posted May 21, 2010 Tu masz link na forum:http://odkrywca.pl/katy-na-rekawach-podoficerow,216086.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czołg_7TP Posted May 21, 2010 Share Posted May 21, 2010 I rzeczywiście będą to te węższe.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawełm Posted June 21, 2010 Author Share Posted June 21, 2010 Kolejne zdjęcie z rodzinnego albumu i kolejne wątpliwości.Spotkał się ktoś z takim sposobem noszenia orzełka?Jaki to może być okres - legiony czy już IIRP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stock84 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Orzelki o tym rysunku byly na pewno noszone w latach 1917-1919 w Korpusie polskim na wschodzie a takze w PSZ we Francji w tym samym okresie.Dokladniej identyfikacji mozna dokonac po rozpoznaniu wzoru kurtki mundurowej.Mogl byc on takze noszony przez twojego dziadka juz po odzyskaniu niepodleglosci w 'Starym kraju' jako pamiatka sluzby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.