Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie - mundury,wydarzenie,data...

wolf7

Pytanie

Napisano

Panowie ( i Panie oczywiście !),
trafiłem ostatnio na pewne zdjęcie. Mam nieodparte wrażenie, że już je gdzieś kiedyś widziałem (gazeta, tv, jakieś forum internetowe ????). Bardzo proszę Was o pomoc w tej sprawie oraz - jeśli samego zdjęcia nie skojarzycie - o identyfikacje mundurów (niestety jestem jeszcze zielony" w tych sprawach,czyżby KBW ?) , ew. możliwej daty (wg. mnie lata 45-49). Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
spadochroniarze w IIRP? :O
jakoś mi się to nie trzyma kupy z wz16..
wolf7,powiedz o co chodzi z tym wiekiem co mówisz że jeden w 39r miałby 11lat??
Napisano
ten człowiek z zaznaczoną odznaką to ojciec mojego przyjaciela. Wedle metryki urodził się 1928 r. , ale sprawa tak naprawdę zawsze nie była do końca jasna. On za dużo nie opowiadał, a w rodzinie czasami przebąkiwano, że jest starszy niż oficjalnie. Tyle wiem.
Napisano
na zdjęciu wygląda na jakieś 17do20lat,
wtedy ludzie szybko dojrzewali..
po wojnie rodzice robili wałki w metrykach dzieci by nie poszły w kamasze,z drugiej strony mój dziadek jest 37albo 36rok-papiery zaginęły podczas bombardowania Pilzna i jakoś w dokumentach wydanych po wojnie ma czasem jedną albo drugą date..

Może teoria że pogrzeb gdzieś np w anglii?
ale tą teorie burzy hałer wz 16...
Napisano
z tego co ja wiem:
1. Pomorze albo Lubelszczyzna
2. lata 46-49
3. LWP albo MBP
4. Skoczek spadochronowy raczej na pewno. W innym temacie rozpoznawałem już kiedyś tę odznakę (chyba to ta sama).
Napisano

Panowie ( i Panie oczywiście !),
trafiłem ostatnio na pewne zdjęcie. Mam nieodparte wrażenie, że już je gdzieś kiedyś widziałem (gazeta, tv, jakieś forum internetowe ????). Bardzo proszę Was o pomoc w tej sprawie oraz - jeśli samego zdjęcia nie skojarzycie - o identyfikacje mundurów (niestety jestem jeszcze zielony" w tych sprawach,czyżby KBW ?) , ew. możliwej daty (wg. mnie lata 45-49). Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Napisano

Myślę, że przynajmniej co do daty sprawa rozwiązana. To ten sam żołnierz co na zdjęciu z pogrzebu. Widoczny medal - gwiazda mówi chyba sam za siebie :) Swoją drogą to kto wtedy nosił takie mundury (furażerka ? ) ?

Napisano

Witam i pozdrawiam .
Mam ogromną prośbę,czy może ktoś rozpoznaje mundur i stopień mężczyzny drugiego od prawej (mój dziadek Jan Domadzierski).Może ktoś wie gdzie zdjęcie mogło być zrobione ?
Dziadek pochodzi z okolic Lwowa (Drohobycz),urodził się w 1911 roku-może to coś pomoże.
Proszę o pomoc.

Napisano
od tego trza zacząć...

* Korpus Kadetów nr 1 (KK-1), utworzony 30 października 1918 w Łobzowie, w 1921 przeniesiony do Lwowa; istniał do 1939 jako Korpus Kadetów nr 1 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego we Lwowie[1].
* Korpus Kadetów nr 2 (KK-2), utworzony 28 września 1919 w Modlinie, w 1926 przeniesiony do Chełmna, w 1936 połączony z Korpusem Kadetów nr 3 w Rawiczu i przeniesiony do Rawicza.
* Korpus Kadetów nr 3 (KK-3), utworzony 1 września 1925 w Rawiczu, w 1936 połączony z Korpusem Kadetów nr 2 w Chełmnie, istniał do 1939 jako Korpus Kadetów nr 2 im. Marszałka Rydza-Śmigłego w Rawiczu.
http://kadeci2rp.webserwer.pl/index.php?co=ksiega

W latach 1945-1956 działał Korpus Kadetów im. gen. Karola Świerczewskiego.

Szkoła o charakterze korpusu kadetów było Liceum Lotnicze w Dęblinie kształcące na poziomie zawodowego liceum, z jednoczesnym przygotowaniem kandydatów na studia w WOSL. W programie była m.in. nauka pilotażu szybowców, meteorologia, skoki spadochronowe, szkolenie ogniowe. Wysoki poziom kształcenia zapewniali wykładowcy akademiccy z WOSL. Szkoła funkcjonuje do dziś, zmniejszone zostały jednak programowe zajęcia typu wojskowego i lotniczego.
Napisano
Nie zgadzam się z teorią pogrzebu aparatczyka. I to powojennego. Nienawiść do okupanta i do wszystkiego co z okupacją i Niemcami było związane wyklucza używanie najbardziej kojarzącego się z hitleryzmem kształtu hełmu. A zdjęcie jest z przygotowania konduktu i trumny do przejazdu na cmentarz. Ksiądz pewnie jest w pobliżu, wieńce dopiero położą żołnierze stojący na ciężarówce (wyobrażacie sobie, że będą stali-lub co gorsza siedzieli w kucki-w czasie przejazdu samochodu?.
Niestety, odgadnięcie marki ciężarówki jest bardzo trudne chociaż pewnie nie niemożliwe.

C.
Napisano

Mnie zastanowiły 2 szczegóły: 1 - oficer w środku; czy nad lewą kieszenią nie ma przypadkiem baretki za zranienia? Wskazywałoby to raczej na lata od 1944 do ok.1955. 2 - oficer z tarczką na rękawie; czy przypadkiem nie trzyma w ręce... beretu?
Tylko te hełmy... Może wczesne MO albo Straż Pożarna?

Napisano
wykaz kadetów II RP - do sprawdzenia...
- Dęblin - hm... pogrzeb w giermanskich" hełmach - przy oficjalnej polityce sukcesu rozgromienia - trudno wyobrażalny...
Tak, jak pisałem wcześniej - moim zdaniem zdjęcie jest powojenne, na co wskazują szczegóły mundurów oficerów (pierwszy z lewej - medal i 7-guzikowa bluza, drugi w środku - baretka za rany" nad kieszenią, u wszystkich oficerki zdecydowanie nie przedwojennego fasonu, ogólnie nie ten sznyt"). Co do hełmów - MO wykorzystywało zaraz po wojnie sporo niemieckich sortów (bluzy, spodnie, płaszcze, ładownice) a poniemieckie hełmy trafiały do OSP. Może lokalna OSP wykorzystywała w tym miasteczku hełmy ogacze" jeszcze przed wojną i akurat były one miejscowym znane i nie kojarzyły się wyłącznie z Wehrmachtem. Ale wiadomo, to tylko gdybanie.
Napisano
Postaram się to zdjęcie wrzucić w lepszej jakości i dużym rozmiarze na jakiś serwer.Może wtedy będzie Wam łatwiej coś dostrzec. Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem.
Napisano
Oficer pierwszy z lewej ma medal - czy taki młodzian w KK już by na medale zasłużył? Skłaniam się ku WP od 1944 r.
Chyba, że za rok 1920, ale to mocno naciagane.
Napisano
Oficerki kiepskiego fasonu, nieco krótkawe, mundury kiepsko dopasowane, w różnych odcieniach - typowy misz-masz pierwszych lat po wojnie albo samej końcówki wojny.
Napisano
Panowie:
http://chomikuj.pl/major1232

pod tym linkiemw folderze PRYWATNE" (HASŁO: odkrywca)są powiększone szczegóły. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie