Skocz do zawartości

Minelab Explorer SE Professional kupno

zimmermann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, noszę się z poważnym zakupem wykrywacza Minelab Ex SE Professional. Proszę znawców/uzytkowników tego
sprzetu o kilka uwag czy to będzie dobry zakup. Przede wszystkim proszę wyjaśnic jaka jest róznica pomiędzy w/w wykrywaczem pro a minelabem professional pro. Róznica w sklepie pomiędzy tymi sprzetami to 300 zł.
Interesuje mnie sprzęt tylko i wyłącznie na monety , obecnie używam garretta 250 i tesoro cibola- moje obawy to to czy minelab nie jest zbyt skomplikowany" w obsłudze.
Napisano
Znawcom nie jestem ale różnica między wersją pro i starszą polega na cewce. Pro wyposażony jest standardowo w cewkę motylową taką samą jak e-trac. Chociaż można znaleść opinie, że wprowadzono również niewielkie zmiany do software'u tylko nie wiadomo jakie i czy w ogóle. Zastanawiam się również nad se tylko on podobno łapie tylko sreberko a jest totalnie ślepy na złoto.
Napisano
@Zastanawiam się również nad se tylko on podobno łapie tylko sreberko a jest totalnie ślepy na złoto.

Totalne bzdury wypisujesz.

Różnica między SE,a PRO jest tylko w dodatkach.Zamiast pojemnika na baterie masz akumulator etc.
Napisano
lv426-slepy na zloto????????????? najpierw musisz troche poczytac o historii minelab'a w jakim kraju produkowany ,w jakim celu, i dla jakiej grupy poszukiwaczy! minelab byl stworzony z mysla dla poszukiwaczy zlota! i to jest podstawowa cecha tej firmy ,drobnica kolorowa z uwzglednieniem na pierwszym miejscu tego kruszczu. no bo co chcialbys znalezc w australii? pozdrawiam
Napisano
Ślepy na pewno nie jest, ale czułością na cienkie sreberka i złote łańcuszki itp. to odbiega chociażby od x-terry 705, z którą można nawet samorodków szukać.
Napisano
matis w pewnym sensie masz racje bo bardziej popularny w au jest 70, 705 od se co nie zmienia faktu.wracajac do tematu napewno jest troszke bardziej skomplikowny od tesoro. na temat fishera sie nie wypowiem bo nie mialem przyjemnosci
Napisano
Ze sreberkami radzi sobie ponoć znacznie lepiej. Niektórzy odradzają wykrywki z automatycznym ground balance. To jest jakoś uzasadnione?
Napisano
Jak zrozumiałem te dodatkowe Pro to tylko kwestia dodatków. A jak jest z szybkoscią omiatania tzn czy trzeba robic to powolnie czy tez można robic to szybko np jak w garrecie 250.
Napisano
Niektórzy odradzają wykrywki z automatycznym ground balance. To jest jakoś uzasadnione?"
Niektorzy odradzaja samochody z automatyczna skrzynia biegow...
Wprawny czlowiek czasem potrafi manualnie wycisnac odrobine wiecej, zas nie zdolny lub nie wprawny wycisnie mniej, od automatu. Ot cala tajemnica :)
Napisano
Czy dodatkiem można nazwać cewkę kosztującą 1000zł, która robi z tej wykrywki potwora na dobiazg?

Mati- twierdzisz, że 705 jest czulsza od se? Wolne żarty.

Zimmermann- z se trzeba chodzić wolno, bardzo wolno i jeszcze wolniej:) Bywało, że żyzna polanka 50x70m wystarczała mi na 2-3 wypady, więc jak chcesz biegać z wykrywką to odradzam.
Napisano
Karpik-chodzenie wolno mi nie przeszkadza choc wiem, że niektórzy lubia cewką omiatac bardzo szybko.Już przy ciboli trzeba chodzic dośc wolno. Ale powiedz o tej cewce za 1000 zł. żeby ostatecznie wyjaśnic kwestię tego dodatkowego pro.
Pozdr
Napisano
karpik zrób coś takiego Exp :
http://www.youtube.com/watch?v=Y0Q0A6L-5og
http://www.youtube.com/watch?v=JYBQnvIr9AY
Albo spróbuj wykryć cienki łańcuszek ze złota
Napisano
Karpik w obu wersjach jest ta sama cewka 11,a prawie tałzena to kosztuje jakby sobie ktoś chciał dokupić do wcześniejszej wersji z cewką 8"
Dodatkami są rzeczy z napisem Promocja"
Napisano
Borykałem się z tym problemem rok temu, dopiero teraz wiem, że explorer to kilka wykrywaczy w 1. Wyobraź sobie jakbyś miał przeszukać teren X70 ale 3 cewkami, no w praktyce dwiema. I to wszystko aby mieć pewność, bo przy standardowej 7,5kHz nie masz. Wbrew pozorom explorerem nie macha" się powoli, ruch ten jest raczej dopasowany i lecisz z terenem. Pomijam tu, że masz wtedy cewkę 2D a to stwarza większe pole i szybciej przeszukujesz. Musiałbyś kupić: X70, albo 705: i w 1 przyp. cewki DD 7,5 i 18,75!!! w drugim 18,75. Wtedy jeszcze będziesz do tyłu ze względu na inne właściwości...
Napisano
Ja sądzę że SE nie jest czulszy od x-terry (tryb prospecting), głębszy na pewno na duże srebro i inne kolorki, ale nie znajdzie niektórych drobin które może znaleźć x-terra czy chociażby vaquero. Może Ciebie te filmiki nie ruszają, ale myślę że inni wyciągną z tego jakieś wnioski. I tak jak pisałem wcześniej spróbuj z Exp znaleźć łańcuszek, albo mały krzyżyk ze złota.
Napisano
Prospecting to moim zdaniem tryb całkiem przereklamowany, aby nie powiedzieć do kitu, jak można dynamikiem do monetek, bo takim jest x70 i 705 szukać militarki - pseudo statykiem? Kilka razy próbowałem i sorry... Do tego są inne sprzęty, a dzisiaj jak mamy do czynienia z postępem musimy się zaopatrzyć w Sprzęt przez duże S" i tu X70 nie daje rady...
Chcąc pokopać militarkę polecam TM'a albo Smętka ale jeżeli monetki... inny temacik. Co do złotka (test na mojej własnej obrączce) to właśnie explorerem można coś zdziałać, Xterka obrazuje jedynie przewodność, a ta w małych przedmiotach (złotych 1-2g) jest kiepska. Chyba że kupisz 18,75, masz tyle kasy?
Napisano
Mati- chodziłem z terką 2 lata z 7 i 18. Łańcuszki wychodziły i wychodzą z ex choć są to pojedyncze cm. Wszystkie mają z nimi problem.
Napisano
@bruner- minelab namieszał w głowach.
Jest:
SE z cewką 8
SE Profesional z cewką 11
SE Profesional PRO z 11 (czyli z dodatkami)

Czyli różnica SE Profesional od se Pro PRO różni się dodatkami typu aku a stare SE z cewką 11 to Profesional:)

Gdy ja kupowałem swojego SE 3 lata temu z cewką 8" też w opisie na stronie sklepu było profesional.
Napisano
Ludzie wcześniejsze wersje Se z cewką 8 cali i pakietem akumulatorów,słuchawek to był Pro.

Teraz z cewka 11 cali tez jest Pro.Do tego napis professional na obudowie sterownika.
Napisano
Czyli ciąg dalszy minelabowych zaprzekrętów:)
Wiec edit:
SE z cewką 8
SE PRO z cewką 8"(z dodatkami)
SE Profesional z cewką 11
SE Profesional PRO z 11 (czyli z dodatkami)
Napisano
Na stronie Minelaba są wymienione tylko: Explorer SE z cewką 8 w ofercie od 2006 r, obecnie nie produkowany, oraz Explorer SE Pro z cewką 11".

http://www.minelab.com/emea/products/consumer/product-archive/explorer-se

http://www.minelab.com/emea/products/coin-relic-detectors/explorer-se-pro

Może faktycznie Professional PRO jest czyjąś pomyłką? Widział ktoś taki napis w instrukcji albo na pudełku?

Na alle teraz jest taki w sprzedaży ale na fotkach instrukcji i pudełku nie widać podwójnego PRO.

http://www.allegro.pl/item913605542_minelab_explorer_se_professional_pro_gwar_viking.html
Napisano
Nie wiem czy pomyłka czy nie ale ja kupiłem z napisem professional bez napisu nie chciałem jest czy nie jest różnica. Jedni mówią że tylko cewka 11 jest nowa.Powiem tak kto ma jaki kołtun to kupuje moim zdaniem jest nowszy sprzęt od poprzedniego explorera tak jak telefon komórkowy 2 letni a nowy takiej samej firmy czy jest różnica?Myślę że o drobinę napewno
Napisano
Jeżeli oczekuje się różnic należy kupić E-traca....porównywanie Explorerów w sumie nie ma większego sensu,bo wiele się nie różnią bez względu na to, co napiszemy...Większość byłych użytkowników Ex-a,których znam przesiadła się na E-traca.Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie