blaszak Napisano 12 Luty 2010 Autor Share Napisano 12 Luty 2010 Witam serdecznie!!Mam do Szanownych kolegów takie pytanie.Czy ktoś z Was szukał po Warszawie pamiątek z Powstania??Pytam o strychy,piwnice itp.Dla mnie bardzo ciekawy temat.Na pewno jeszcze niejedno się zachowało.Bardzo lubię oglądać zdjęcia kamienic,które zachowały ślady walk.Choć tych kamienic jest coraz mniej.Czy w Warszawie udaje się coś jeszcze odnaleźć??Temat który mnie interesuje i dlatego daję na towarzyskie.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Napewno daje się coś jeszcze znaleść, ciekawe są stare kamieniczki szczególnie Praga,Zacisze które od wojny nie widziały remontów.:) W większości zamieszkują je ludzie, choć trafiają sie i pustostany.Śladów na kamienicach jest bardzo dużo,szczególnie w wyżej wymienionych dzielnicach.<pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar35 Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Śladów po Powstaniu w Warszawie jeszcze trochę zostało. Jeśli chodzi o Pragę , to fakt iż została bardzo mało dotknięta wojennymi zniszczeniami , przyczynił się o tego iż jest tam najwięcej śladów tamtych wydarzeń ,ale...Powstanie na Pradze trwało tylko 6 dni , i dlatego bardzo trudno określić czy są to ślady walk powstańczych , czy jeszcze z '39 czy może walk Berlingowców" i sowieci zdobywali Pragę. Jeżeli chodzi o Zacisze to śladów po powstaniu raczej trudno tam uświadczyć , gdyż nie było tam zaciętych walk , z prostej przyczyny. Zacisze to dziś obrzeża miasta , a w 44 zabudowania miejskie kończyły się na Targówku.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagiellończyk Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 Witam,Być może już o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek...We wrześniu w budynek na ul. Koszykowej 35 uderzył Ju-87. Oczywiście budynek nie nosi już śladu tamtego wydarzenia ale... pozornie. Gdy jest mokro łata" po wyrwie nasiąka i nieco odróżnia się od reszty budynku. Ot taka ciekawostka. No i chyba ta najbardziej znana pamiątka, czyli krew powstańca zaschnięta na schodach do budynku Muzeum Ziemii w al. Na Skarpie 27.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 13 Luty 2010 Autor Share Napisano 13 Luty 2010 Czytałem o tym zestrzelonym Ju i widziałem zdjęcia obecne budynku.Było super forum i masa zdjęć z obecnych miejsc gdzie toczyły się walki na forum Muzeum Powstania Warszawskiego,ale po przebudowie strony nic nie ma:(To forum było dla mnie kopalnią wiedzy,a teraz straszna lipa:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 13 Luty 2010 Autor Share Napisano 13 Luty 2010 Mam do Was pytanie.Co za broń ma drugi od prawej ten dzielny żołnierz??Czy to G 43 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 13 Luty 2010 Autor Share Napisano 13 Luty 2010 tutaj ten na pierwszym planie.Mausery to chyba to nie są?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 O ile dobrze widzę jest to Gewehr 43...http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_Gew43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 13 Luty 2010 Autor Share Napisano 13 Luty 2010 właśnie też mi się tak wydawało,ale nie wiem czy dobrze widzę ale lufa z fotek wychodzi z dołu kolby,natomiast te rysunki z wiki pokazują lufę wychodzącą ze środka kolby.No ale może to tylko złudzenie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 13 Luty 2010 Autor Share Napisano 13 Luty 2010 na pierwszej fotce dobrze to widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszak Napisano 13 Luty 2010 Autor Share Napisano 13 Luty 2010 nurtuje mnie jeszcze broń tego dzielnego żołnierza stojącego tyłem.Czy to nie jakiś rkm ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciu Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 czechosłowacki WZ. 26 a po niemiecku MG 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 Moje Pamiątki z PW `44.zapasowe części do amerykańskiej radiostacji, pochodzące z B17, który zaopatrując Powstanie, zarobił w dwa silniki i piloci pozbywali się wszelkiego balastu, niedaleko Stolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 Myślałem że to Lend-Lease, ale Świadkowie mówią co innego :)pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 @blaszak,dzielny żołnierz?????????????????????chyba dzielny żołnierz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.