Skocz do zawartości

Pamiątki z Powstania Warszawskiego

blaszak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!!
Mam do Szanownych kolegów takie pytanie.
Czy ktoś z Was szukał po Warszawie pamiątek z Powstania??
Pytam o strychy,piwnice itp.
Dla mnie bardzo ciekawy temat.Na pewno jeszcze niejedno się zachowało.Bardzo lubię oglądać zdjęcia kamienic,które zachowały ślady walk.Choć tych kamienic jest coraz mniej.
Czy w Warszawie udaje się coś jeszcze odnaleźć??
Temat który mnie interesuje i dlatego daję na towarzyskie.
Pozdrawiam!

Napewno daje się coś jeszcze znaleść, ciekawe są stare kamieniczki szczególnie Praga,Zacisze które od wojny nie widziały remontów.:) W większości zamieszkują je ludzie, choć trafiają sie i pustostany.
Śladów na kamienicach jest bardzo dużo,szczególnie w wyżej wymienionych dzielnicach.
<pozdro

Śladów po Powstaniu w Warszawie jeszcze trochę zostało. Jeśli chodzi o Pragę , to fakt iż została bardzo mało dotknięta wojennymi zniszczeniami , przyczynił się o tego iż jest tam najwięcej śladów tamtych wydarzeń ,ale...Powstanie na Pradze trwało tylko 6 dni , i dlatego bardzo trudno określić czy są to ślady walk powstańczych , czy jeszcze z '39 czy może walk Berlingowców" i sowieci zdobywali Pragę. Jeżeli chodzi o Zacisze to śladów po powstaniu raczej trudno tam uświadczyć , gdyż nie było tam zaciętych walk , z prostej przyczyny. Zacisze to dziś obrzeża miasta , a w 44 zabudowania miejskie kończyły się na Targówku.

pozdro

Witam,
Być może już o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek...
We wrześniu w budynek na ul. Koszykowej 35 uderzył Ju-87. Oczywiście budynek nie nosi już śladu tamtego wydarzenia ale... pozornie. Gdy jest mokro łata" po wyrwie nasiąka i nieco odróżnia się od reszty budynku. Ot taka ciekawostka.
No i chyba ta najbardziej znana pamiątka, czyli krew powstańca zaschnięta na schodach do budynku Muzeum Ziemii w al. Na Skarpie 27.
pozdr.

Czytałem o tym zestrzelonym Ju i widziałem zdjęcia obecne budynku.
Było super forum i masa zdjęć z obecnych miejsc gdzie toczyły się walki na forum Muzeum Powstania Warszawskiego,ale po przebudowie strony nic nie ma:(
To forum było dla mnie kopalnią wiedzy,a teraz straszna lipa:(

właśnie też mi się tak wydawało,ale nie wiem czy dobrze widzę ale lufa z fotek wychodzi z dołu kolby,natomiast te rysunki z wiki pokazują lufę wychodzącą ze środka kolby.No ale może to tylko złudzenie??

Moje Pamiątki z PW `44.

zapasowe części do amerykańskiej radiostacji, pochodzące z B17, który zaopatrując Powstanie, zarobił w dwa silniki i piloci pozbywali się wszelkiego balastu, niedaleko Stolicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie