krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Tak jak napisał w swym pierwszym poście EMPAI i teraz Cairo...Wielu kolegów wyrobiło sobie zdanie na temat ówczesnych (tragicznych ) wydarzeń z perspektywy spacerówki" lub drewnianych saneczek.Niestety smoczek lub szklana butla zakłóciły prawdziwy obraz PRL-u lat osiemdziesiątych...Jaruzelski zrobił to co zrobić musiał - nic mniej ale i nic więcej !Należy dziękować że zdołał utrzymać za mordy rzesze debili z ZOMO , ubeków i niektórych nadgorliwych wojskowych...Wydaje mi się że gdyby w owym czasie na jego miejscu był pan prezes PISu albo jego minister sprawiedliwości , fabryki zbrojeniowe i pogrzebówki pracowały by na 3 zmiany...PS. Co by było jasne - sam roznosiłem gazetki i bazgrałem na murach Wron -won" i inne takie... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Należy dziękować że zdołał utrzymać za mordy rzesze debili z ZOMO , ubeków i niektórych nadgorliwych wojskowych...Krecik bajkopisarstwo uprawiasz?Bo zdaje się, że to własnie Jaruzelski tę sforę na ludzi wypuścił.Słyszałeś może co stało się w kopalni Wujek" 16 grudnia 1981 r.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 a kto im kazał strajkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 A tutaj obecna przysięga wojskowa:Ja, żołnierz Wojska Polskiego, przysięgam służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, bronić jej niepodległości i granic. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza polskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg.Panowie oklaskiwacze Jaruzelskiego dostrzegacie różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Jako że przy dyskusjach dot.okresu stanu wojennego koledzy poruszają temat wieku osób które to zdarzenie oceniają ja PODKREŚLĘ że właściwe spojrzenie i merytoryczną ocenę może się pokusić dopiero pokolenie które nie miało do czynienia bezpośrednio i pośrednio z osobami które to tę Historię tworzyły i w niej uczestniczyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Wallenrod to powiedz mi tylko która my mamy teraz rzeczpospolitą trzecią czy czwartą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Przysięga wojskowa w II RP od 1927r - dla chrześcian: Przysięgam Panu Bogu Wszechmogącemu, w Trójcy Świętej Jedynemu być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczpospolitej Polskiej, chorągwi wojskowych nigdy nie odstąpić. Stać na straży konstytucji i honoru żołnierza polskiego. Prawu i Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej być uległym. Rozkazy dowódców i przełożonych wiernie wykonywać. Tajemnic wojskowych strzec. Za sprawę Ojczyzny mej walczyć do ostatniego tchu w piersiach. I w ogóle tak postępować, aby mógł żyć i umierać jak prawy żołnierz polski. Tak mi dopomóż Bóg i święta Syna jego męka. Amen."------ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Płetwal- coś się boję, że V lub III cz. 2 :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Nie ma różnicy.Cały czas rządzi razwiedka"/za bandolero - nieutuleni w żalu koledzy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Cyfry się zmieniają ale wesołe miasteczko" to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Wallenrod - gdyby wypuścił to możliwe że by Ciebie tu nie było...Ludzkość wiele by nie straciła , może wręcz przeciwnie :)Ale nie o tym.Dlaczego przyczepiłeś się do tekstu przysięgi ? Ja również ją składałem - jak miliony przede mną - takie były realia !Teraz grzejesz tyłek na stołeczku IPNu i pewnie zastanawiasz się czy nie warto by na nas wszystkich ( żołnierzy ) wyskrobać jakichś teczek...Toż to zdrajcy Ojczyzny !Nigdy nawet nie otarłeś się o armie - w przeciwnym razie miałbyś pewien dystans do idiotyzmów którymi się popisujesz...PS. Już kol. Bandolero mądrzej pisał... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Różnica jest taka, że za jedną ulotkę za światłego" generała (30 lat temu) pewna kobieta za ulotkę dostała 10 lat więzienia.Skazał ja sąd wojskowy a sędziowie nosili takie same mundury jak pan generał Jaruzelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Przypadek tej pani krąży po Forum jak bumerang. Proponuję sprawdzić, ile tak naprawdę spędziła za kratami- choć oczywiście dycha z ulotki jest ciężka do wytłumaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 za ulotke 10 lat więzienia..."Prosze Cie - nie ośmieszaj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 krecik jak na człowieka, który:sam roznosił gazetki i bazgrał na murach "Wron -won i inne takie..."To ty się kompromitujesz. Poczytaj opozycjonisto":http://pl.wikipedia.org/wiki/Ewa_Kubasiewicz-Hou%C3%A9e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Teoretycznie mogłaby być dycha,jeżeli w ulotce był przepis na domowy wyrób bomby nuklearnej /największa tajemnica państwowa PRL/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Fragment wywiadu przeprowadzonego z Panią Kubasiewicz:– Nie była Pani najważniejszym, pierwszoliniowym działaczem Solidarności", a jednak to Pani otrzymała najwyższe ubeckie wyróżnienie". Zadawała sobie Pani pytanie – dlaczego akurat ja? Jaki mechanizm psychologiczny zadziałał, że doszło do takiego upokorzenia młodej, atrakcyjnej kobiety, i to właśnie kobiety? Dlaczego żaden mężczyzna nie dostał tak wysokiego wyroku, zwłaszcza że najczęściej mężczyźni wiodą prym w działalności politycznej?– Nasz proces był procesem pokazowym. Chodziło o to, aby przestraszyć społeczeństwo. To stara komunistyczna metoda. Chciano pokazać jak będą karać buntowników. Nie bez powodu też termin został wyznaczony na 1 lutego 1982 (proces trwał trzy dni). 31 stycznia bowiem odbyły się wielkie manifestacje w Gdańsku protestujące przeciwko wprowadzeniu stanu wojennego. Już zaraz następnego dnia rozpoczęto więc ten pokazowy proces, a trzeciego dnia wydano szokujące wyroki, które w zamierzeniu władzy miały sparaliżować dalsze działania protestacyjne. Nie zgadzam się z Pani stwierdzeniem, że zostałam upokorzona. Wręcz przeciwnie. Uważam, że zostałam wyróżniona i że sąd docenił to, co robiłam. Władze bały się bardzo jakichś rozruchów w środowisku wojskowym. Jestem pewna, że to wszystko było robione dla zastraszenia. Chcieli pokazać społeczeństwu, że kobiety też będą surowo karane. reszta wywiadu specjalnie dla wielbicieli Jaruzela:http://www.sw.org.pl/ewa-wyw.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 A niedługo potem była od dawna zapowiadana amnestia...Oczywiście to były podłe działania ale nie stawiajmy znaku równości ze stalinizmem ! Może w IPNie szczury poprzenosiły w zębach jakieś karteluchy i macie problema :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 kret żałosny jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Właśnie to zauważyłem. Musze przestać z Tobą dyskutować bo efekty są przerażające :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Żałosny jest człowiek, który nie potrafi przyznać się do błędu opozycjonisto". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Widzisz Wallenrod - nie jest głupcem ten który błądzi - głupcem jest ten który trwa w błędzie...Tak na marginesie - nie pisałem że byłem opozycjonistą"...czyżby dopisywanie komuś wygodnych dla siebie stwierdzeń nie było aby początkiem choroby zawodowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Nie twierdzę, że jesteś głupcem. Dla mnie grzeszysz pychą, która pozwala ci relatywizować cierpienia innych ludzi.Piszesz, że generał powstrzymał zomowców" zapewne nie znając tego co stało się z górnikami z Wujka".Zarzucasz mi śmieszność nie znając wyroku, który zapadł w sprawie p. Kubasiewicz.Kiedy zaś o tym ci piszę rechoczesz o tym, że przecież amnestia była.Poza tym możesz wyjaśnić po co pisałeś o swojej untowniczej" działalności?Chciałeś dodać wiarygodności swoim słowom?Nie udało ci się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Gdybyś żył w tamtych czasach - wiedziałbyś że takie działania były bardzo powszechne , i nikt nie nadymał się z tego powodu...Dlaczego wykręcasz się od odpowiedzi na temat przysięgi ? Czujesz że przegiąłeś czy weny zabrakło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 15 Luty 2010 Share Napisano 15 Luty 2010 Krecik:Specjalnie dla ciebie:1. Żyłem w tamtych czasach.2. Wojsko z okresu PRL znam bardzo dobrze :)3. Przysięgi nie składałem bo się od tego wykręciłem a wykręciłem się dlatego bo w latach kiedy mój rocznik szedł do wojska to służba wojskowa i przysięganie na wierność Armii Czerwonej to był mega obciachi pewnie zastanawiasz się czy nie warto by na nas wszystkich ( żołnierzy ) wyskrobać jakichś teczek...Toż to zdrajcy Ojczyzny !A gdzie takie coś napisałem? Kolejny jasnowidz, który wszystko wie lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.