Lygi Posted February 6, 2010 Author Share Posted February 6, 2010 Witam Zakupiłem dom który leży na ziemiach odzyskanych a dokładnie w Cybince w Lubuskiem (Ziebingen w Heimatkreis Weststernberg). Dziś przy palcu Limanowskiego 5.Bardzo mnie interesuje historia tego domu i chciałbym się dowiedzec kto mieszkał w tym domostwie do roku 1945, ale nie wiem jak do tego podejśc. Czy ktoś mógłby udzielić mi jakiejś rady jak można odnaleźć te wiadomości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edgar Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 Zapytaj w archiwum Miejskim,jeżeli maja poniemiecki wykaz na pewno się dowiesz,jeżeli polski współczesny raczej się nie dowiesz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 znalazlem takie informacje na stronie internetowej bylych mieszkancow pewnej miejscowosci w woj. dolnoslaskim. Bylo miasteczko i kilka wiosek dookola - wykaz dotyczyl roku chyba 1943. Proponuje zaczac od sieci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 W swoim akcie notarialnym masz nr księgi wieczystej - dla Cybinki właściwy jest Sąd Rejonowy w Krośnie Odrz.Całkiem możliwe,że zachowały się księgi niemieckie.Jeśli tak - masz nazwisko na widelcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wm Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 Możesz poszukać w bibliotece, księgi adresowej które prawie każde miasto przed wojna posiadało. Tam napewno znajdziesz interesujace cię informacjie. Radze zacząc poszukiwania od regionalnych bibliotek miejski lub muzealnych oraz jeżeli ich tam nie znajdziesz to poszukać w bibliotece uniwersyteckiej z twojego rejonu tam powinny sie znajdować. Książki te były wydawane dość czesto ze swojego miasta znalazłem w bibliotekach kilka takich ksiązek z różnych lat ostatnia z 1941 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OloOcki Posted February 7, 2010 Share Posted February 7, 2010 Woytas co to było za miasto? :) Też mnie zawsze ciekawiło kto mieszkał w moim domu, ale nie sądziłem, ze mozna jeszcze sie dowiedzieć :) Pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ERWIN Posted February 7, 2010 Share Posted February 7, 2010 Polecam poszukiwania w Archiwum Państwowym. Przy odrobinie szczęścia znajdziesz nie tylko dane byłego właścieciela ale także dokumentację geodezyjną, a być może plany samego domu, np. we wrocławskim Archiwum Budowlanym zachowała się dokumentacja większości domów wybudowanych w Breslau. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Olocki - Miedzyborz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.