artur23_2005 Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 Proszę o identyfikacje.W szczególności interesuje mnie czy to bojowa czy nie?
Samson Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Pytanie czy w tym garnku/amforze były jakieś szczątki ludzkie (kości lub po prostu inaczej zabarwiona ziemia)??
Samson Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Jeżeli nie, to sugerowałbym że jest to naczynie użytkowe z okresu XV - XVII wiek, aczkolwiek może to być już połowa XIII wieku. Naczynie nie było lepione, wyrób na kole garncarskim. Nie wydaje mi się żeby był tam tłuczeń granitowy dodawany do gliny. Raczej mokra glina + piasek, czyli naczynie byłoby formowane na kole garncarskim. Ponieważ wprowadzenie piasku powodowało że garncarz nie kaleczył rąk. Ornamentyka naczynia - linie poziome ( to tez pasowałoby do tego okresu). Funkcja najprawdopodobniej użytkowa - kuchenna.Aczkolwiek mogę się mylić :)
Samson Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Oczywiście wypał redukcyjny. W pewnym momencie wypału odcinano dopływ tlenu, co sprawiało że naczynie uzyskiwało ciemnoszary, czarny kolor.
Samson Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Ewentualnie, ciemny kolor mógł być za sprawą wcierania w naczynie (po wypale) węgla drzewnego - grafitowanie.
Szumsk Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Zapewne ta ciupaga nie znalazła zastosowania bojowego raczej normalny gospodarczy użytek sprawowała.
Szumsk Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Ale to tylko przypuszczenia. A jeśli chodzi o dzbany to nie pomogę bo nie mam o nich zielonego pojęcia...
artur23_2005 Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 Trudno powiedzieć co było w garnku.Garnek został znaleziony przeszło 50 lat temu przy budowie domu.Z tego co wiem do było ich wiecej,ale co sie znimi stało to nie mam zielonego pojecia.Siekierka jest z innego miejsca.Także z wykopu pod dom.
Samson Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Tak to już jest, oficjalnie powinno to być zgłoszone podczas budowy domu do Konserwatora Zabytków, zaraz wpadli by archeolodzy, ale niektórzy uważali i uważają to za niepotrzebne. Budowa się wydłuża, a beton stygnie ;)
jamato Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Jest to z całą pewnością toporek ciesielski.Materiał: żelazoWiek: wcz. średniowiecze (lub starszy)Prawdopodobnie posiada uszkodzone ostrze.
Szumsk Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Ostrze nie musi być uszkodzone... tyle lat co w ziemi siedział zrobiło swoje...
Pytanie
artur23_2005
Proszę o identyfikacje.
W szczególności interesuje mnie czy to bojowa czy nie?
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.