Skocz do zawartości

Niemieckie strzelnice.

WERTTREW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
W wakacje przemieszczałem się trochę po kraju i trafiłem na kilka drugowojennych strzelnic. Teoretycznie powinny to być obiekty nordyckiej produkcji. Mam pytanie do znawców, jak wyglądały kulołapy (kulochwyty?) budowane przez Niemców? Zapewne były różne warianty, ale pewnie trzymano jakieś standardy przy ich budowie. Interesują mnie zarówno obiekty dla broni strzeleckiej, jak i artylerii.
Za informacje, zdjęcia, rysunki etc. już z tego miejsca bardzo dziękuję.

P.S.
By mój post nie był smutny - ilustracja spod Dębska.

Napisano
No tak, niezbyt fortunnie się napisałem, a chodziło mi oczywiście w tym przypadku o kształt, formę czy jak to sobie kto nazwie nasypu.
To mnie też przy większych kalibrach interesuje.

P.S.
Ech, żeby z taką szybkością jak czepianie słówek" dostawał człowiek odowiedź na swoje pytanie byłoby bajecznie ... ;).
Napisano
Oj, coś umknęło" kolegą.
Panowie zapomnieli,o tej najsłynniejszej, niemieckiej strzelnicy, koło Bloku 10, czy 10A, w Polskim Obozie Koncentracyjnym Oświęcim,
tera dobrze!,
czy potrza, śilabizować
Nawet IPN się ucieszy.
No to chyba OK.
Napisano
Cele były podwieszane. Ścian jest 8 w odstepach początkowo co 25m, później co 20 (pomiar orientacyjny), ostatnia ściana - 1 zdjęcie - pokazana od tyłu. Cała długość strzelnicy ok 400 m
Wały z obu stron.
Sa również opinie, ze to strzelnica do ćwiczenia walk w mieście.
Napisano
Te kolejne ściany były po to aby wyłapać" pociski, które nie trafiły by w cel - to tak delikatnie, a poważnie te które były posyłane Panu Bogu w okno.
Napisano
Są tam obok siebie dwie strzelnice(za zachodnim obwałowaniem) jest druga zupełnie tradycyjna z betonowymi umocnieniami dookoła kulochwytu.
Jeśli dla strzelców wyborowych to nie bardzo pasuje wyłapywanie pocisków.
Cele podwieszane miały by faktycznie sens pod warunkiem strzelania jednocześnie do celów w różnych odległościach bo w innym przypadku wystarczyło by tylko oddalic strzelającego od celu.
Może dla tego też nie ma zabudowy okolic kulochwytu.
Napisano

Witam,w Mojej miejscowosci stoi taki kolos,stoi na terenie byłego poniemieckiego lotniska.Strzelnica służyła do przestrzeliwania działek w samolotach.Na zdjęciu jest ona widoczna od tyłu" z pobliskiej drogi.Jak będę miał czas to zrobię fotki od strony wałów i wnętrza.pzdr

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie