WERTTREW Napisano 5 Luty 2010 Autor Napisano 5 Luty 2010 Witam, W wakacje przemieszczałem się trochę po kraju i trafiłem na kilka drugowojennych strzelnic. Teoretycznie powinny to być obiekty nordyckiej produkcji. Mam pytanie do znawców, jak wyglądały kulołapy (kulochwyty?) budowane przez Niemców? Zapewne były różne warianty, ale pewnie trzymano jakieś standardy przy ich budowie. Interesują mnie zarówno obiekty dla broni strzeleckiej, jak i artylerii.Za informacje, zdjęcia, rysunki etc. już z tego miejsca bardzo dziękuję. P.S.By mój post nie był smutny - ilustracja spod Dębska.
WERTTREW Napisano 5 Luty 2010 Autor Napisano 5 Luty 2010 No tak, niezbyt fortunnie się napisałem, a chodziło mi oczywiście w tym przypadku o kształt, formę czy jak to sobie kto nazwie nasypu. To mnie też przy większych kalibrach interesuje.P.S.Ech, żeby z taką szybkością jak czepianie słówek" dostawał człowiek odowiedź na swoje pytanie byłoby bajecznie ... ;).
Penetrator Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 i kolejne - zdjęcia z książki Jerzego Panufnika jr Dynamit AG i zakłady Verwertchemie w Krzystkowicach"
41pp Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 Oj, coś umknęło" kolegą.Panowie zapomnieli,o tej najsłynniejszej, niemieckiej strzelnicy, koło Bloku 10, czy 10A, w Polskim Obozie Koncentracyjnym Oświęcim, tera dobrze!, czy potrza, śilabizowaćNawet IPN się ucieszy.No to chyba OK.
kapuchy Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 poniemiecka strzelnica strzelców wyborowych w Kłominie1)
kapuchy Napisano 5 Luty 2010 Napisano 5 Luty 2010 Cele były podwieszane. Ścian jest 8 w odstepach początkowo co 25m, później co 20 (pomiar orientacyjny), ostatnia ściana - 1 zdjęcie - pokazana od tyłu. Cała długość strzelnicy ok 400 mWały z obu stron.Sa również opinie, ze to strzelnica do ćwiczenia walk w mieście.
arturro-55 Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 Te kolejne ściany były po to aby wyłapać" pociski, które nie trafiły by w cel - to tak delikatnie, a poważnie te które były posyłane Panu Bogu w okno.
szwed68 Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 Są tam obok siebie dwie strzelnice(za zachodnim obwałowaniem) jest druga zupełnie tradycyjna z betonowymi umocnieniami dookoła kulochwytu.Jeśli dla strzelców wyborowych to nie bardzo pasuje wyłapywanie pocisków.Cele podwieszane miały by faktycznie sens pod warunkiem strzelania jednocześnie do celów w różnych odległościach bo w innym przypadku wystarczyło by tylko oddalic strzelającego od celu.Może dla tego też nie ma zabudowy okolic kulochwytu.
WERTTREW Napisano 8 Luty 2010 Autor Napisano 8 Luty 2010 Dzięki wszystkim za wsparcie. Pytanie do Kolegi kapuchy: czy masz może zdjęcie tyłu ściany na fotce oznaczonej 2)"
zebu74 Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Witam,w Mojej miejscowosci stoi taki kolos,stoi na terenie byłego poniemieckiego lotniska.Strzelnica służyła do przestrzeliwania działek w samolotach.Na zdjęciu jest ona widoczna od tyłu" z pobliskiej drogi.Jak będę miał czas to zrobię fotki od strony wałów i wnętrza.pzdr
piotr916 Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Tak.Równiez byłem przy tej strzelnicy-robi wrażenie.Tylko coś mocno posiekana jak na broń snajperską.
zebu74 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 Witam,odświerzę wątek i wrzucę parę fotek ze strzelnicy przy byłym poniemieckim lotnisku...
zebu74 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 jeden z wałów już wyjechał na wywrotkach...
zebu74 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 tak samo z wnętrza wyworzony jest piach pełniący kiedyś rolę kulołapu...
zebu74 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 z tyłu w nasypie jest wejscie do pomieszczenia...
zebu74 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 wnętrze przysypane ale da się wczołgać (Ja nie wchodziłem),jaką pełniło funkcję,magazynek?
zebu74 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 wystarczy grzebnąć nogą w piachu a takie czuby wychodzą bez problemu...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.